Din Bucureștiul de altădată: Primarii Capitalei (13)

imagini din bucurestiul vechi 1900 primari istoric

Primul mandat al lui Procopie I. Dumitrescu a fost din aprilie 1901 până în noiembrie 1902. Născut în 1845, Procopie Dumitrescu a urmat la Paris studii de drept, din 1870 intrând în magistratură, unde va rămâne doar şase ani, pentru a se dedica apoi carierei politice. La începutul carierei sale a fost prefect al Poliției Capitalei, iar mai târziu, în două rânduri, totalizând o perioadă de doi ani, primar al Capitalei. Pentru activitatea sa a fost răsplătit cu medalia de Comandor al Ordinului „Steaua României”.

În perioada noiembrie 1902–decembrie 1904 câştigă fotoliul de primar, pentru un al doilea mandat, Constantin F. Robescu, urmat de Mihai I. Cantacuzino (decembrie 1904–martie 1907), Comănescu C. Costescu (aprilie 1907–iunie 1907), Vintilă I.vintila i bratianu Brătianu (iunie 1907–februarie 1910).

În calitate de primar, inginerul Brătianu a căutat să imprime un anumit stil de muncă al funcționarilor cerându-le respectarea programului de lucru cu publicul, înlăturarea mitei şi a intervenţiilor pentru rezolvarea problemelor. În plus, la sugestia lui s-a întocmit un plan general de zonificare a Capitalei în care se stabileau: zona centrală, zona de locuinţe ieftine, zona de vile, zona industriilor insalubre. Printre realizările lui Vintilă I. Brătianu amintim: iluminatul public cu gaz aerian, pavarea străzilor, edificarea unor şcoli primare, a unor dispensare, construirea unui abator comunal și a unei fabrici de gheaţă.

În perioada februarie 1910–ianuarie 1911, Procopie I. Dumitrescu obţine al doilea mandat de primar al Bucureștiului.

Pușa Roth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *