Din Bucureștiul de altădată: Primarii Capitalei (4)

Primăria Capitalei a fost condusă de primari care au realizat ceva pentru oraş, dar şi de primari care doar au ocupat vremelnic fotoliul de edil. În această prezentare am ales doar primarii care s-au implicat în viaţa oraşului. Într-un alt episod, ultimul, dedicat Primăriei Capitalei, îi vom reaminti pe toţi cei care au câştigat de lungul vremii conducerea acestui important edificiu, vital pentru viaţa şi buna funcţionare a oraşului.

Dimitrie Cariagdi*) a condus primăria între decembrie 1878–noiembrie 1883, fiind unul dintre cei mai longevivi primari. El este primul edil care conduce Bucureştiul, capitală a unui stat independent. Liberalul Cariagdi a realizat rectificarea şi canalizarea Dâmboviţei, care provocase în fiecare primavară distrugeri serioase, ieşind din matcă. Tot în această perioadă s-a realizat şi reconstrucţia pavajelor cu piatră cubică. Toate aceste operaţiuni au fost posibile cu împrumuturi de la Casa de Depuneri.

Bogdan Calciu, Palatul CEC din București, desen în tuș

Vă reamintesc, doamnelor şi domnilor, că preţul total al sistematizarii Dâmboviţei a fost de 15.150.000 de lei. În anul 1880 au fost finalizate planurile de rectificare şi de canalizare a Dâmboviţei. „În ziua de 2 noembrie 1880 au început lucrările pentru rectificarea Dâmboviţei. Erau de faţă Domnitorul, colonel Dabija, ministrul de lucrări publice, d. Cariagdi, primarul Capitalei, alte notabilităţi şi un foarte numeros public. Serviciul divin şi toată solemnitatea s-a săvârşit într-un pavilion înalţat pe axa proiectată a Dâmboviţei, aproape de podul de fer de pe calea Văcăreşti, lângă fântâna apelor zise «apele dela Văcăreşti». Apoi, în faţă erau tribunele pentru invitaţi.

După discursul primarului şi răspunsul Domnitorului, primarul prezentă Domnului o lopată cu care acesta, făcând câţiva paşi înainte, ridică o cantitate de pământ. Lumea izbucni în urale şi imediat lucrătorii, înşiruiţi pe amândouă rândurile, începură lucrarea. Lopata cu care Domnitorul ridică cea dintâi bucată de pământ era un obiect de artă: limba era de argint şi coada de abanos de care era încovoiată o lamă iarăşi de argint. Pe limbă era scris: «Casma întrebuinţată la începerea lucrărilor Dâmboviţei în ziua de 2 Noembrie 1880, sub domnia lui Carol I. Preşedinte al consiliului de ministri, I.C. Brătianu.» În urma licitaţiunei publicate de primărie, lucrările pentru rectificarea Dâmboviţei au rămas asupra antreprenorului francez d. Boisguerin care a oferit 11 la sută sub deviz.” (Constantin Bacalbaşa, Bucureștii de altădată, 4 volume, publicate între 1927 și 1932).

O altă realizare majoră a mandatului lui Cariagdi a fost sistemul de canalizare din Bucureşti. Construcţia canalelor, din beton, a început pe 16 septembrie 1881 şi i-a fost alocat un buget de 5 milioane de lei.

Şef al lucrărilor din partea primăriei în proiectul sistematizarii Dâmboviţei a fost numit inginerul Dimitrie Matac, care era chiar nepotul primarului. Dar ce să faci? Nepotul nu putea fi lăsat pe dinafară! Primăria e primărie, ca o mare pălărie! A fost doar începutul, lecţia s-a învăţat şi de-a lungul timpului doar… s-a repetat! Glumim, glumim, dar Dimitrie Cariagdi a fost unul dintre primarii care au schimbat înfăţişarea oraşului Bucureşti.

Pușa Roth

*) Dimitrie Cariagdi, 1815–9 octombrie 1893, București. Ministrul justiției și cultelor în guvernul Nicolae Creţulescu (14 iunie 1865–11 februarie 1866); ad-int. (14–27 iunie 1865, 27 iunie 1865–11 februarie 1866).

1 comentariu la „Din Bucureștiul de altădată: Primarii Capitalei (4)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *