Din dragoste. Fapte morale

Din dragoste. Fapte morale afis

Proiectul Din dragoste. Fapte morale, finanţat de de Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB, prin programul „Ești București”, este conceput de curatorul Ioana Ciocan şi arhitectul Attila Kim sub forma a trei expoziții personale care se desfășoară în paralel, în trei spaţii diferite din Bucureşti:

Din dragoste. Fapte morale / Trei: Lea Rasovszky la etajul 4 al clădirii monument Ciclop, zona F – vernisajul a avu loc marţi, 13 octombrie 2015, ora 20.00.

Din dragoste. Fapte morale / Doi: Ana Bănică la Muzeul Naţional de Artă Contemporană – MNAC Palatul Parlamentului, etaj 3 – vernisajul va avea loc astăzi, joi, 15 octombrie, ora 19.00.

Din dragoste. Fapte morale / Unu: Alina Marinescu la Victoria Art Center – vernisaj, marţi, 20 octombrie, ora 19.00.

din dragoste fapte morale

Proiectul propune în perioada 13 octombrie–15 noiembrie 2015 un voiaj urban pentru descoperirea a trei viziuni contemporane feminine asupra unui subiect universal – de multe ori este asociat exclusiv arealului feminin – dragostea, adăugând, prin abordarea curatorială, și o dimensiune etică, sub forma unui corespondent masculin neprezent prin selecția artistelor, însă existent prin natura tematicilor abordate pentru fiecare expoziţie în parte. În contextul actual în care există foarte puține artiste din sfera graficii și picturii prezente în expozițiile importante dedicate artei contemporane românești, foarte puțini profesori universitari de gen feminin prezenți în catedrele universităților de artă, proiectul dorește a fi un demers feminist de tip faible, în care feminitatea nu este declarativă, extrinsecă, mai degrabă devoalează un feminism asumat ca feminitate, un act complex ca și proces conceptual.

Artistele selectate apațin unor generații diferite ca vârstă, Alina Marinescu este tânără absolventă (2013), expoziția Din dragoste. Fapte morale fiind prima sa expoziție personală. Lea Rasovszky aparține generației tinere de succes – cu un trecut expozițional interesant și divers și o carieră în ascensiune –, a avut numeroase expoziții personale și de grup, fiind prezentă și la Bienala de Artă de la Veneția 2015 în expoziția Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate, la Galeria Nouă a ICR Veneția. Ana Bănică a absolvit Universitatea de Arte din București în 2002, fiind deja un artist recunoscut, cu o activitate impresionantă, incluzând și scenografie, performance sau participări la lucrări video. Lucrările prezente în cele trei expoziții sunt producții noi, de la instalații la grafică și obiect. Proiectul va fi va fi marcat prin stencil-uri Din dragoste. Fapte morale pe trotuarele orașului, indicându-se astfel diferite trasee de la un spațiu la altul, stencil-ul fiind adaptat pentru fiecare tip de traseu (Dragoste și ură, Dragoste iubire, Dragoste obsesie, Dragoste platonică). Astfel, proiectul este inserat în spațiul urban printr-o intervenție creativă și introspective prin intermediul căreia publicul își (re)descoperă orașul și locul lui în acest oraș, această călătorie putând, la nivel metaforic, deveni o călătorie inițiatică, în care se reflectă asupra valorilor etern umane și universal valabile prin intermediul unui proiect artistic vizual.
Proiectul asigură continuitatea acestui tip de intervenție – începută de către Fundația OBOS în 2010, prin Proiect 1990 (Piața Presei Libere 2010-2014) și Spam (Parcul Carol 2012-2013) – urbană coerentă și neagresivă în peisajul cultural al capitalei. Considerăm că arta contemporană în spațiu public, de factură nepretențioasă și nepermanentă, este o necesitate imediată a orașelor din România, mai ales în contextul în care unul dintre obiectivele strategice ale Bucureştiului este încurajarea tinerilor în implicarea socio-urbană și încurajarea turismului local.

Din dragoste. Fapte morale / Trei: Lea Rasovszky
15 octombrie–15 noiembrie
Program: miercuri–duminică, 12.00–19.00
Clădirea Ciclop, etaj 4, Zona F
Adresa: Blv. Gen. Ghe. Magheru nr. 6-8, Bucureşti

Din dragoste. Fapte morale / Doi: Ana Bănică
16 octombrie–15 noiembrie 2015
Program: miercuri–duminică, 10.00–18.00
Muzeul Naţional de Artă Contemporană – MNAC Palatul Parlamentului, etaj 3
Adresa: Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, aripa E4, Bucureşti 050563 – Intrarea prin Calea 13 Septembrie

Din dragoste. Fapte morale / Unu: Alina Marinescu
21 octombrie–15 noiembrie
Program: marți-vineri, 15.00–19.00; sâmbătă 11.00–15.00
Victoria Art Center
Adresa: Calea Victoriei, nr. 12C, Bucureşti

Proiectul Din dragoste. Fapte morale, organizat de Fundația OBOS, este finanţat de Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB, prin programul „Ești București”, şi organizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană – MNAC, Service Ciclop, Victoria Art Center.

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Arta plastică   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *