„DonQuijotisme AntropoLexice” de Mircea Băduţ

mircea-badut-donquijotisme-antropolexice

La Editura Europress, în colecția „Istoria mentalităților”, a apărut recent lucrarea DonQuijotisme AntropoLexice (versiune tipărită şi digitală/ebook) de Mircea Băduţ. Cartea vă propune spre lectură o sumă de eseuri inedite inspirate de chestiuni cvasi-cotidiene sau rezultate din căutări la care ne ducem mai rar cu gândul. În plus, atât pentru condimentarea experienței de lectură, cât mai ales pentru democratizarea conceptului de antropologie (în jurul căruia gravitează prozele din cuprins), seria de eseuri – fuzionând idei de psihologie, sociologie ori de filosofie – este punctată (inițial, median și final) cu câte o proză ficțională din seria interpretărilor speculativ-antropologice de mituri și legende populare (aici fiind vizate baladele Monastirea Argeșului și Miorița), serie de autor începută odată cu cartea Întoarcerea fratelui risipitor (București, Editura Europress, 2014).

Volumul de față aduce cititorului un amalgam de provocări pentru minte și pentru inimă, într-un melanj pastelat, susținut pe tot parcursul de împletitura a trei filoane esențiale: auto-ironie, umilință și duioșie. De altfel, ideea de smerenie – atât cea subiectivă cât și cea extinsă la întreaga specie – constituie aici o reiterare definitorie. Parcurgerea cărții poate fi o experiență deosebită atât pentru cititorul pasionat de beletristică, ci și pentru cel atras de eseistica de idei. Profunzimile și perspectivele vor surprinde adesea.

Mircea Băduț

Mircea Băduț

Mircea Băduţ este consilier în cadrul Direcţiei Informatice a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În anul 1992 a absolvit Facultatea de Electrotehnică la Craiova. A publicat până în prezent 11 cărţi de infomatică la diverse edituri din ţară: Informatica în trei timpi (2001, 2003, 2007, 2012), AutoCadul în trei timpi (2004, 2006, 2011), GIS – sisteme informatice geografice (2004, 2007), Bazele utilizării şi programării PC-urilor (1994), Calculatorul personal (1995), Informatica pentru manageri (1999), Bazele proiectării în MicroStation (2001), Bazele proiectării cu Solid Edge (2002, 2003), Informatica în management (2003), Sisteme geoinformatice pentru administraţie şi interne (2006), Sisteme geoinformatice pentru electroenergetică (2008). A scris peste trei sute de articole tehnico-ştiinţifice pentru reviste din România, Marea Britanie şi Olanda. Traducere de articole pentru revista „Science in School”, publicaţie EIROforum/EMBL (2011-2014). Participă cu lucrări la câteva zeci de conferinţe şi simpozioane tehnico-ştiinţifice din România şi Europa. A publicat proze scurte SF în almanahurile Anticipaţia (1997) şi Science Fiction (2007, 2008), precum şi în revista „Helion” (Timişoara). De asemenea a publicat două eseuri în revista „Dilema veche” ( 2007, 2013). În anul 2006 a debutat cu volumul de proză (ficţiuni şi eseuri) Ficţiuni primare. Este coautor, alături de fiica sa, la volumul Ficţiuni familiare (2011).

 Vezi: Arhiva categoriei Carte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *