Duminică, 5 octombrie 2014, la cea mai mare sărbătoare a culturii populare românești din Londra

traditii romanesti costume populare la londra

reportaj liber sa spunO foarte interesantă sărbătoare românească a avut loc la Londra în week-end-ul trecut, în după-amiezele de 4–5 octombrie 2014. Trăind într-o țară unde multiculturalismul este motor al progresului economic și social, am așteptat cu mare nerăbdare să particip la evenimentul prilejuit de deschiderea marii expoziții de țesături și costume populare românești România esențială – Viață și făptuire în lumea de demult și a expoziției de fotografie Români din Londra, ce a avut loc în grădinile Muzeului Horniman din sud-estul Londrei.

Cu această ocazie, consistente forțe artistice au îmbogățit substanțial prezența românească reușind ceea ce presa diasporei a apreciat drept „cea mai mare sărbătoare a culturii populare românești din Londra”.

Organizatori: Institutul Cultural Român din Londra în colaborare cu Muzeul Horniman, cu sprijinul Ambasadei României și al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

revisiting romania

Tradiția românească a fost expusă într-o paletă foarte bogată: costume populare, o galerie fotografică semnată de Ion Paciu, conținând chipuri ale românilor care trăiesc la Londra, arta făurarilor de altădată – olăritul (Daniel Leș), icoane și măști (Mihaela Bîdescu și Paul Buta), lumea satului tradițional în film (Blestemul ariciului – Dumitru Budrală, 2004 și Pe drumuri neumblate – Dieter Auner, 2011), poezie în dialog (Ioana Ieronim și Fiona Sampson), concertele de pe tăpșan (Ovidiu Lipan Ţăndărică, Fanfara 10 Prăjini, vocalista Irina Sârbu, orchestra alcătuită din Bogdan Văcărescu, Matt Bacon, Paul Moylan şi Cristian Cozma) și, nu în ultimul rând, generoasa ofertă a renumitei bucătării tradiționale (mici, sarmale, fasole cu ciolan și prăjituri – Ileana Artisan și Maestro Deli).

fiona sampson ioana ieronim

Fiona Sampson și Ioana Ieronim

S-a dorit, în esență, o „transpunere” a elementelor „originale” din România în Marea Britanie – asta cu excepția mâncării care, din rațiuni de cost, bănuiesc, a fost oferită sub forma de „rețete culinare românești folosind ingrediente din UK”. Rezultatul a fost pozitiv fără însă ca gustul original să fie în întregime păstrat. Cred însă ca aceasta s-a tranformat într-o dovada a „universalității” rețetelor de mici și sarmale românești. Succesul a fost dovedit de cozile lungi unde, deopotrivă, români, englezi și alte nații așteptau disciplinați să le vină rândul la bucatele proaspăt preparate. O experiență foarte plăcută și interesantă, mai ales atunci când nu ești „acasă”!

daniel les arta olaritului

Daniel Leș

Spre marele meu regret, din pricina distanței mari, nu am putut fi prezentă la sărbătoarea de la Muzeul Horniman decât în ziua de duminică. M-am bucurat de tot și de toate dar, am vrut, în mod special să o ascult pe Irina Sârbu, despre care știam că este o voce nouă, din tânăra generație, o artistă completă. Cu nerăbdare am căutat-o mai întâi pe internet ca să îmi dau seama de opțiunile și potențialul ei. Evident că bagajul cu care am plecat de acasă era mult prea bogat: Irina este actriță, cântăreață de jazz și muzică tradițională românească, autentică și „jazzy”. Evenimentul londonez ne-a prezentat-o însă numai în postura de cântăreață de muzică tradițională românească. M-a încântat vocea ei limpede, pură și usurința cu care, după o educație muzicală clasică și studii superioare de actorie, cânta muzică populară. Gândul mi-a mers apoi și mai departe, cu un asemenea „bagaj” nu cred că este imposibil pentru ea să evolueze spre genul Diana Krall unde amalgamul muzică – feeling bogat – educație muzicală clasică solidă – calitate vocală deosebită se regăsește din plin în personalitatea sa. Cariera Irinei Sârbu se anunță interesantă.

irina sarbu

Irina Sârbu

Grupul instrumental care a acompaniat-o a fost de asemenea o surpriză: doi români și doi englezi (Bogdan Văcărescu – vioară, Cristian Cozma – țambal, Paul Moylan – contrabas și Matt Bacon – ghitară) care vorbeau aceeași limbă cu o deosebită măiestrie, aceea a muzicii.

O duminică foarte placută, un demers artistic pe care îl dorim din ce în ce mai des, nu numai în Marea Britanie, dar și în alte țări din lume. Agenda de manifestări a Institutului Cultural Român la Londra este cu siguranță demnă de urmărit:

www.icr-london.co.uk

Adriana Bennett

Corespondență de la Londra

Vezi și: http://www.horniman.ac.uk/

http://londra.mae.ro/en

http://www.muzeul-satului.ro/

https://www.facebook.com/IleanaUK

http://maestrodeli.co.uk/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *