Dumitru-Dorin Prunariu. Ultima zi în Cosmos și revenirea la viaţa terestră

annie musca dumitru prunariu potrivit traditiei primul autograf de cosmonaut este lasat pe modulul de aterizare
Aterizarea echipajului româno-sovietic a avut loc într-o vineri, 22 mai 1981. Ora Bucureștiului: 16.59. În Kazahstan, trei fuse orare diferenţă.

inedit rubrica restituiri liber sa spunOcolul Pământului de 125 de ori.

5.260.000 de kilometri parcurși cu o viteză de peste 28.000 km/oră, în 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde.

Prunariu și Popov se despart de Kovalionok și Savinîh, care rămâneau în Spațiu încă patru zile, și trec în propria navă cosmică. Trapele se închid, nu înainte de a fi efectuată de la bordul staţiei orbitale ultima transmisie TV pentru cei de la sol. Indicatorul luminos confirmă etanșeitatea navei. Urmează eliminarea aerului rămas în spaţiul dintre navă și staţie, îmbrăcarea scafandrului cosmic și închiderea în modulul de coborâre. Decuplarea, apoi un tur în jurul staţiei orbitale pentru a o fotografia. Legătura cu cei de pe stație va dura până când emiţătoarele și receptoarele navei nu vor mai acoperi distanţa.

Cuplarea giroscoapelor pentru orientarea și stabilizarea navei, pornirea motorului de marș și aplicarea impulsului de frânare cu scopul reintrării în atmosfera terestră.

În paralel, cei de la sol sunt pregătiți să-i întâmpine pe călătorii spaţiali. Echipa de căutare-salvare și jurnaliștii se îndreaptă către zona de stepă din Kazahstan, undeva la 225 kilometri sud-est de orașul Djezkazgan, locul unde este așteptat impactul capsulei spaţiale cu solul.

Decuplarea motorului undeva deasupra Atlanticului de Sud.

Fixați în „fotolii“, cei doi așteaptă secunda în care, înainte de intrarea în atmosferă, urmează ca modulele navei să se detașeze unul de celălalt. Modulul orbital și compartimentul de agregate urmau să se dezintegreze, iar modulul din mijloc, locuit de cei doi cosmonauți, trebuia să ajungă la sol.

În zbor deasupra Saharei, au simțit un șoc puternic și o creștere a suprasarcinii, semn că a rămas doar capsula care îi va conduce spre Pământ cu o viteză hipersonică de aproximativ 28 Mach.

„Din teorie știam că ne vom transforma într-o bilă de foc a cărei suprafaţă poate atinge în punctele maxime temperatura de 1.700 de grade Celsius. În interior păstram 22-23 de grade deoarece protecția termică era eficientă. Modulul, sub forma unui clopot cu un diametru de 2 metri și la fel de înalt, era prevăzut cu două hublouri cu diametrul de 23 cm, un vizor optic pentru orientarea faţă de sol și o trapă de acces cu diametrul de 80 cm.

Deși suprasarcinile nu depășeau 4 g, după imponderabilitate, 4 g păreau mult mai greu de suportat.“

Capsula realizează o frânare continuă prin atmosferă, până când viteza ajunge la 900 km/h. Cei de la sol numără 16 secunde până la deschiderea parașutelor. Se ajunge la secunda 19 și nu se întâmplă nimic. Cele 3 secunde de suspans au însumat rapide gânduri negre.

În sfârșit, se zărește pe cer pata colorată în alb și portocaliu care îi aducea la sol pe cosmonauți.

aterizare dumitru prunariu dupa zbor cosmic 1981

Echipajul romano-sovietic la aterizare annie musca dumitru prunariu documentar inedit

Echipajul româno-sovietic la aterizare 

Readaptarea la gravitaţia terestră va fi dificilă.

„După ce am fost scos din modulul de aterizare, m-au luat pe sus patru membri ai echipei de căutare-salvare, și m-au așezat lângă Popov pe un șezlong. Pământul se clătina sub mine, iar eu aveam senzația că eram de plumb. Două infirmiere mă ștergeau cu alcool de funinginea preluată din capsula arsă din care ieșisem. Pulsul îmi era măsurat în permanenţă de un medic. Echipa mass-media aterizase cu un elicopter la câteva zeci de metri de capsula noastră. Alergau spre noi. Am auzit imediat vorbindu-se românește. Era Alexandru Stark, reporterul Televiziunii Române, căruia îi acordam primul interviu în limba mea după încheierea zborului.”

Primul interviu dupa aterizare cu Alexandru Stark

Primul interviu după aterizare cu Alexandru Stark

„Tradiția cosmică” spune ca primul autograf al cosmonautului revenit pe pământ să fie dat chiar pe capsulă. Dacă în momentul în care modulul a fost curățat și ambalat pentru a fi făcut ulterior cadou părţii române de către Academia de Știinţe a URSS, în patrimoniul căreia intrase la 12 februarie 1982, autografele celor doi membri ai echipajului dispăruseră, la aniversarea celor 10 ani de la zbor, Prunariu și Popov își așterneau din nou semnăturile pe modulul aflat astăzi la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din București.

dumitru prunariu prin stepa kazaha  spre elicopter

Prin stepa kazahă spre elicopter

Djezkazgan, Baikonur…

Din stepa kazahă sunt transportați cu un elicopter în cel mai apropiat oraș, Djezkazgan, unde au parte de un protocol și li se acordă titlul de cetățeni de onoare chiar pe aeroport. De acolo ajung cu un avion la Baikonur, unde, seara târziu, încă perturbaţi și slăbiţi după zborul cosmic, sunt întâmpinaţi cu pâine și sare.

dumitru prunariu annie musca zbor cosmic mai 2014 revenirea pe pamant

Foto 1: Leonid Popov și Dumitru Prunariu, cetățeni de onoare ai orașului Djezkazgan, însoțiți de Aleksei Leonov și medicul Ivan; foto 2: Întâmpinați cu flori de liliac la baza de lansare de la Baikonur; foto 3: Pâine și sare la Baikonur

Controale medicale complete, senzori pe corp care vor înregistra parametrii medicali timp de 24 de ore și un somn pământean.

A doua zi, autografe, interviuri, plantarea pomului pe Aleea Cosmonauţilor și un program de recuperare completă după zborul cosmic.Inca un pom pe Aleea Cosmonautilor

Încă un pom pe Aleea Cosmonauților

Aeroportul militar Cikalovskaia și revenirea în Zviozdnîi Gorodok (Orășelul Stelar)…

Părinţii, soţiile și copiii celor doi cosmonauți îi întâmpină cu zâmbete și flori.

Tremurul vocilor se ascunde în spatele surâsului celor doi „învingători“.

dumitru prunariu cei doi fii catalin si Daniel

Cu cei doi fii, Cătălin și Daniel

„La Cikalovskaia am fost întâmpinaţi de familie și oficialităţi. De emoție, abia am reușit să raportez. Aveam un nod imens în gât. Am îmbrăţișat-o pe Crina, îmbrăcată într-o rochie roz, elegantă. I-am îmbrățișat și pe părinţii veniţi special din România pentru a asista la zborul meu, apoi i-am strâns la piept pe băieţi. Cătălin avea în mână câteva garoafe, iar Daniel mă strângea puternic de gât, întrebându-mă întruna: «Nu-i așa că n-o să mai pleci ?»”

dumitru dorin prunariu imagini zbor cosmic annie musca

Foto 1: Aeroportul Cikalovskaia; foto 2: Îmbrățișarea mamei; foto 3: Interviu a doua zi după aterizare

La 14 mai 1981, România devenea a 11-a ţară din lume care trimisese în Spaţiu propriul cosmonaut.

legitimatie de cosmonaut dumitru prunariu

dumitru prunariu legitimatie cosmonaut annie musca

Legitimația de cosmonaut  eliberată de Federația Aeronautică Internațională prin Federația Sporturilor Aeronautice a URSS, la 9 mai 1981. L-a însoțit în Cosmos pentru eventuala legitimare în caz de aterizare în afara URSS. 

dumitru prunariu Intr-o nava cosmica Soyuz-4 TMA modernizata. La sol, in 2004

Într-o navă cosmică Soyuz-4 TMA modernizată. La sol, în 2004

dumitru prunariu 13 august 2004. Tatal si cei doi fii, peste ani in Star City, ,protejati_ de Gagarin

13 august 2004. Tatăl și cei doi fii peste ani în Star City, protejați de Gagarin

Astăzi la 33 de ani de la încheierea zborului său cosmic, raportându-se la imensele distanțe parcurse de-a lungul carierei, la sutele de mii de kilometri străbătuți pe cale terestră și, mai ales, aeriană, Dumitru-Dorin Prunariu îndrăznește să socotească oarecum… prietenoasă distanța dintre Pământ și Cosmos…

Annie Muscă

(Sfârșit)

 Contact: facebook.annie musca

dumitru prunariu octombrie 2011. Capul Bunei Sperante...

Octombrie 2011. Capul Bunei Speranțe. Fotografii inedite din arhiva personală Dumitru-Dorin Prunariu

Dacă vreți să citiți povești incitante despre spațiul extraterestru, dar și povești de viață, sau dacă vreți să parcurgeți într-un ritm alert o carieră de peste 30 de ani în domeniul cosmic și diplomatic, dacă vreți să vă faceți o idee despre ceea ce înseamnă consecvență, procurați-vă unica biografie autorizată, apărută în 2012, sub semnătura lui Annie Muscă, la Editura Adevărul Holding, sub titlul Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut, volum care se va găsi pe perioada Târgului de Carte Bookfest (28 mai–1 iunie 2014, Romexpo, București) la standul Editurii Adevărul.

annie musca biografie cosmonaut dumitru prunariu 2012

Între 14–22 mai, perioadă ce reprezintă durata zborului cosmic din 1981, efectuat de un român, Annie Muscă v-a oferit pe acest site informații și imagini inedite.

Vezi episoadele precedente: 

31 de ani de la zborul unicului român în Cosmos, sărbătoriți la Biblioteca Metropolitană din București

Dumitru-Dorin Prunariu. Militar și civil, astronaut și diplomat

Aventura spațială a lui Dumitru-Dorin Prunariu continuă…

Zborul românului Dumitru-Dorin Prunariu în Spațiu continuă…

14 mai 1981: O zi predestinată pentru unul dintre Personajele mele: Dumitru-Dorin Prunariu

„Înainte de zborul cosmic” de Annie Muscă, Liber să spun, 13 mai 2014

1 comentariu la „Dumitru-Dorin Prunariu. Ultima zi în Cosmos și revenirea la viaţa terestră”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *