Dumitru-Dorin Prunariu, unicul român care a zburat în Cosmos

dumitru dorin prunariu imagini inedite

13 mai 1981

inedit rubrica restituiri liber sa spunZiua precedentă zborului cosmic efectuat de românul Dumitru-Dorin Prunariu în perioada 14–22 mai 1981, după trei ani de pregătire în Orășelul Stelar (Zviozdnîi Gorodok), situat la 40 de kilometri de Moscova.

La Baikonur existau încă superstiții legate de ziua dinaintea zborului. Se spunea că ar fi fost bine ca cei care urmau să plece în Cosmos să-și petreacă noaptea în „Casa lui Gagarin”, după ce vizionau Soarele alb al deșertului, un film sovietic regizat de Vladimir Motyl în 1969, care rulase pentru toate generațiile de cosmonauți.

biografie annie musca dumitru dorin prunariu zbor cosmos

Dumitru-Dorin Prunariu

De „ritualul cinematografic” nu a scăpat nici românul Dumitru-Dorin Prunariu, dar nici Charles Simonyi, vestitul informatician care, la sfârșitul anilor 2000, devenea primul turist spațial care efectuase două călătorii în Cosmos.

Nici de tradiția turnării propriului bust, înainte de marea plecare nu a fost „cruțat” românul al cărui profil va fi imortalizat mai târziu și de sculptorul rus Grigori Potoțki.

bust dumitru prunariu zbor cosmos 1981

Dacă vreți să citiți povești incitante despre spațiul extraterestru, dar și istorii de viață, sau dacă vreți să parcurgeți într-un ritm alert o carieră de peste 30 de ani în domeniul cosmic și diplomatic, dacă doriți să vă faceți o idee despre ceea ce înseamnă consecvență, procurați-vă unica biografie autorizată, apărută în 2012, sub semnătura mea, la Editura Adevărul Holding, sub titlul Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut.

annie musca biografie dumitru dorin prunariu

Astă-seară, ca de altfel, între 14–22 mai, perioadă ce reprezintă durata zborului cosmic din 1981, efectuat de un român, vă aștept pe site-ul Liber să spun cu informații suplimentare și imagini inedite.

Annie Muscă

Contact: facebook.annie musca

dumitru prunariu zbor cosmos fotografii inedite annie musca

Fotografii inedite din arhiva personală Dumitru-Dorin Prunariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *