Ediția jubiliară a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary

karlovy vary festival film editia 50

corespondenta rubrica liber sa spunAstăzi, 3 iulie 2015, începe la Karlovy Vary ediţia jubiliară, a 50-a, a Festivalului Internaţional de Film. Tradiţia acestui festival datează din anul 1946, când la Karlovy Vary şi Mariánské Lázně a avut loc o prezentare de filme în afara concursului. Istoria nouă a festivalului a început odată cu venirea echipei organizatorice create în jurul preşedintelui festivalului, Jiří Bartoška şi a directoarei artistice, Eva Zaoralová.

La ediţia jubiliară, 3–11 iulie 2015, vor fi proiectate aproximativ 150 filme din toată lumea. Cu excepția retrospectivelor, toate filmele sunt premiere în Republica Cehă, unele fiind prezentate chiar în premieră europeană, internațională sau mondială.

sigla festival karlovy varyInstitutul Cultural de la Praga susţine prezenţa românească la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary.

România va fi reprezentată de filmele:

Aferim!, regia: Radu Jude, România/Bulgaria/Republica Cehă, 2015, 108 min.  (Câştigător al premiului „Ursul de Argint” pentru regie la Berlinală).
Box, regia.: Florin Şerban, România/Germania/Franța, 2015, 96 min., premieră mondială.
La montagne magique/The Magic Mountain, regia.: Anca Damian, România/Franța/Polonia, 2015, 95`, premieră internațională.
Un etaj mai jos, regia: Radu Muntean, România/Franța/Germania/Suedia, 2015, 93 min. (Filmul a participat în competiția „Un Certain Regard” de la Cannes).
Comoara, regia.: Corneliu Porumboiu, România/Franța, 2015, 89 min. (Câştigător al secțiunii „Un Certain Regard” la Festivalul de la Cannes).
Colecția de arome, regia.: Igor Cobileanski, Moldova/România, 2013, 14 min. (Câştigător al Marelui Premiu la „Prague Short Film Festival 2015”).
Lumea e a mea, regia.: Nicolae Constantin Tănase, România, 2015, 104 min.

Hotelul Thermal Karlovy Vary

Hotelul Thermal din Karlovy Vary

Ediția jubiliară se deschide cu un show de lumini în faţa hotelului Thermal,  pregătit de muzicianul şi artistul plastic Vladimir 518.

Catalogul și programul integral al Festivalului: click aici.

Televiziunea cehă oferă filmul documentar Filmová lázeň (Baie de filme), realizat de Miroslav Janek. În cadrul festivalului se va lansa cartea de amintiri Istoria festivalului, scrisă de criticul de film şi consultant artistic al festivalului, Eva Zaoralová.

iva janzurova

Iva Janžurová

Premiul Preşedintelui Festivalului pentru contribuţia adusă cinematografiei cehe îl va primi anul acesta excepţionala actriţă Iva Janžurová, deţinătoare a doi Lei Cehi (Co chytneš v žitě, Výlet). Pentru rolurile în teatru a obţinut Premiile Radok şi Thalia. Pe scena Teatrului Naţional din Praga a creat, începând din anul 1987, zeci de roluri. Filmografia sa cuprinde peste 50 de roluri. În anul 2006 preşedintele Cehiei i-a decernat Medalia pentru Merite de Stat în domeniul culturii şi artei.

Televiziunea cehă, principalul partener mass media al festivalului, va sigla festival karlovy varytransmite în direct deschiderea festivă și imagini din prima noapte a festivalului. „Anul trecut TV Cehă a contribut la realizarea a nouăsprezece filme documentare şi şaisprezece filme de lungmetraj. Anul acesta ne aşteaptă patruzeci de premiere. Aceste cifre demonstrează că filmul ceh, creatorii săi, reprezentanţii şi alţi profesionişti din cinematografie reprezintă pentru noi un important partener,” a declarat Petr Dvořák, directorul general al Televiziunii Cehe.

Trailerul festivalului a fost realizat de Mel Gibson, laureatul de anul trecut al Globului de Cristal.

Lidia Našincová

Corespondenţă de la Praga

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *