Ediție online: „În retragere. Schițe și nuvele din răsboiu” de Alexis V. Drăculea

alexis v draculea in retragere

eveniment liber sa spunContemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român și Ambasada Republicii Irlanda, anunță publicarea volumului In Retreat. Short stories. În retragere. Schițe și nuvele din răsboiu. Parallel Texts. Alexis V. Drăculea, editat Lidia Vianu & C. George Sandulescu.

Publicăm în ajun de Crăciun 2013 un volum la a cărui traducere Editura și masteranzii MTTLC lucrează de doi ani.

contemporary literature press sigla

Alexis V. Drăculea este pseudonimul lui Mihail C. Vlădescu, licențiat în drept, strateg militar, deputat, ziarist și scriitor care s-a născut în anul 1886 și a murit 45 de ani mai târziu. C. George Sandulescu descrie în studiul introductiv locul scriitorului în familia Noica.

În retragere, volum de „schițe și nuvele de răsboiu”, a fost publicat în anul 1918, la sfârșitul primului război mondial. Ca și celelalte volume ale lui Vlădescu, este un text aproape necunoscut cititorului român, deși el există în unele biblioteci mari din țară. Contemporary Litreature Press restituie literaturii române un scriitor care merită să fie nu numai citit, dar și tradus. Acesta este motivul pentru care povestirile sunt publicate ca texte paralele. Pe lângă povestirile în sine, volumul mai include o listă a contemporanilor literari ai lui Vlădescu, în dorința de a-l plasa în epocă. Fiind vorba de un autor despre a cărui biografie nu se știe mai nimic, sperăm că acest început va duce la o cercetare sistematică și o recuperare a operei lui. Mai importantă decât subiectul povestioarelor despre război, iubire și avere este gândirea dramatică din spatele lor și concentrarea lor stilistică. Dacă cititorul se gândește că Mihail Vlădescu s-a născut cu patru ani după James Joyce și cu doi ani înaintea lui T. S. Eliot, va înțelege importanța acestui modernist încă necunoscut al literaturii române, care scrie cu forța inovației și pasiunea experimentului.

Lidia Vianu

Alexis V. Drăculea: In Retreat. În retragere, editat de Lidia Vianu & C. George Sandulescu, se lansează oficial miercuri, 18 decembrie 2013, dar volumul poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet: 

http://editura.mttlc.ro/draculea-in-retreat.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website-ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm să vă adresați Editurii,  lidia.vianu@g.unibuc.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *