Ediție online: „Novelists on the Novel” de Miriam Allott

teoria romanului

eveniment liber sa spunContemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român și Ambasada Republicii Irlanda, anunță publicarea volumului Novelists on the Novel de Miriam Allott, editat de C. George Sandulescu și Lidia Vianu.

Teoria Romanului după cincizeci și cinci de ani

Pe lângă faptul că a anticipat multitudinea de studii contemporane despre tehnicile și înțelesurile romanului, volumul englezesc pe care Contemporary Literature Press îl publică acum, la 55 de ani de la prima lui apariție, are și o poveste românească. Această poveste nescrisă încă datează din anii 1960. Un tânăr lector la Catedra de Engleză a Universității din București, C. George Sandulescu, rezident al Principatului Monaco în acest moment, a adus cartea scrisă de Miriam Allott din Anglia. Avea de gând s-o traducă. A semnat un contract cu redactorul Editurii pentru Literatură Universală – Antoaneta Ralian. A semnat un contract și pentru traducerea în limba română a romanului lui Henry James The Ambassadors. Spera că va putea să înființeze o catedră nouă la București: o Catedră de Teoria Romanului. Atunci când George Sandulescu a plecat din țară, toate aceste planuri s-au năruit.

c-george-sandulescu

În Anglia, el studiase cu Arnold Kettle, unul dintre marii specialiști în Teoria Romanului. Şi în prezent, Sandulescu continuă să fie convins că Teoria Romanului este o direcție esențială a criticii literare. Ea profesionalizează discursul critic, creează un spațiu de gândire în prelungirea analizei practice a creatorului.

Novelists on the Novel este, așadar, drumul pe care România nu l-a urmat atunci când ar fi fost vremea lui. Publicăm această carte pentru a-i ajuta pe profesorii de literatură și pe studenții lor. Ea aduce tuturor celor care o vor citi un temps perdu, dar și un timp regăsit.

Lidia Vianu

Miriam Allott, Novelists on the Novel, editat de C. George Sandulescu și Lidia Vianu, se lansează oficial la data de luni 24 februarie 2014, dar volumul poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/novelists-on-the-novel.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website-ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm să vă adresați Editurii,  lidia.vianu@g.unibuc.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *