Ediție online: „To Paraphrase the Unparaphrasable. David Lodge’s Literary Criticism. A Reader”

 

Cover Lodge Criticism

eveniment liber sa spunContemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român și Ambasada Irlandei, anunță publicarea volumului To Paraphrase the Unparaphrasable. David Lodge’s Literary Criticism. A Reader. Selecție și editare: Lidia Vianu.

Am lucrat la selecția pentru acest volum o vară: am recitit întreaga critică literară scrisă de David Lodge. Cărțile acestea sunt în același timp teoretice și aplicate. Sunt student-friendly, dacă e să folosesc un neologism dintre acelea care le sunt atât de familiare tinerilor din ziua de azi. Volumul de față are un scop clar: am căutat să alcătuiesc un ghid pentru propriii mei studenți de la Universitatea București. Prea mulți dintre ei se rătăcesc printre „vocabulele sacre” inventate și repetate cu mare poftă de unii critici literari contemporani. Se poate, oare, să fim teoretici dar și pe înțelesul cititorului în același timp? Fără doar și poate, critica literară nu exprimă sentimentele criticului sau, în orice caz, nu numai pe ele. Fără unelte teoretice, suntem simpli cititori, nu și critici. Cum folosim, însă, aceste unelte? Cum le alegem dacă vrem să sprijinim, nu să subminăm, textul analizat? Cam cât de mult pot divaga de la discursul propriu–zis al scriitorului studiat acei critici care se află într–o idilă mărturisită cu studiile culturale?

david lodge

David Lodge

Am înșirat câteva dintre întrebările care m–au preocupat în timp ce lucram la această selecție. Căutam un răspuns. De–a lungul istoriei, „moda” a tiranizat omul de multe ori. Dacă, de pildă, te nășteai în vremea când se purta perucă și refuzai să ți–o pui pe cap, dezaprobarea majorității nu întârzia să se facă simțită. Trăim acum o vreme când „moda” s–a refugiat în critica literară, după ce ea a fost exilată din îmbrăcăminte, de pildă. Acest fenomen i–a apărut clar lui Malcolm Bradbury și l–a descris într–o carte: My Strange Quest for Mensonge: Structuralism’s Hidden Hero (1987). Iată, prin urmare, din ce cauză am ales acest critic, ale cărui cărți sunt și teoretice, dar și cât se poate de clare. Este vorba, printre altele, de un foarte bun prieten al sus-numitului Malcolm Bradbury. În caz că cititorul se întreabă de unde vine titlul selecției mele, și ce vrea el să spună, ei bine, răspunsul vine direct de la David Lodge: „Ca o ironie a soartei, orice operă fictivă ar discuta criticii literari, ei se văd puși în situația de a parafraza ceva ce nu se poate spune cu alte cuvinte…”

Lidia Vianu

To Paraphrase the Unparaphrasable. David Lodge’s Literary Criticism. A Reader. Selecție și editare: Lidia Vianu se lansează oficial astăzi, miercuri 1 iulie 2015. Volumul poate fi consultat și descărcat la adresa de internet: http://editura.mttlc.ro/david-lodge-criticism.html.

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website-ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm să vă adresați Editurii:  lidia.vianu@g.unibuc.ro.

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Cărți online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *