Ediție online: „Zamolxe” de Lucian Blaga. Texte paralele

Cover Zalmoxis

eveniment liber sa spunContemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român  și  Ambasada Irlandei, anunță publicarea volumului Zalmoxis. Zamolxe 1921, de Lucian Blaga. Texte paralele. Traducere în limba engleză de Doris Plantus, editat de Lidia Vianu.

Contemporary Literature Press publică în limbile engleză și română poemul dramatic Zamolxe. Mister păgân, scris de Lucian Blaga în anul 1921. De ce am ales oare să publicăm în traducere engleză tocmai acest poem de Blaga? În primul rând pentru că el a fost tradus în limba engleză de către Doris Plantus, scriitoare româncă născută în America. De curând am publicat și o istorisire cosmogonică scrisă de aceeași Doris Plantus: The Hermit. În al doilea rând, nu este lipsit de importanță faptul că poemul lui Blaga a apărut doar cu un an înaintea celor două cărți prin excelență moderniste: Ulysses de James Joyce și The Waste Land de T.S. Eliot. Este de remarcat că, într-un moment când modernitatea se afirma cu mai multă putere ca oricând, Lucian Blaga a ales să scrie despre monoteismul dacilor și despre zeul lor, Zamolxe.

ZAMOLXE

Scriitor, filosof, universitar, diplomat și membru al Academiei Române, Lucian Blaga nu a acceptat niciodată comunismul, iar sistemul, la rândul lui, a făcut din el un simplu bibliotecar. Cartea pe care o publicăm acum și care povestește despe geți, despre daci și despre Zamolxe – zeul renegat de două ori de poporul lui – este o prefigurare, într–un fel, a lucrurilor care i s–au întâmplat autorului însuși.

Lidia Vianu

Lucian Blaga: Zalmoxis. Zamolxe se lansează luni, 14 decembrie 2015 și poate fi consultată și descărcată la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/blaga-zalmoxis.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website–ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm adresați–vă Editurii,  lidia.vianu@g.unibuc.ro.

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Cărți online

Arhiva categoriei Traduceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *