Ediție specială „Liber să spun” despre Portalul „Centenar Caragiale”

Sâmbătă 1 septembrie 2012, orele 12.00–13.00, la Radio 3 Net „Florian Pittiș”, ediția emisiunii „Liber să spun”, realizată de Nicoleta Balaci, va fi dedicată Portalului „Centenar Caragiale”, realizat de Costin Tuchilă și Pușa Roth la Radio 3Net. Invitatul acestei emisiuni interactive este Costin Tuchilă, responsabil de proiect.

Lansat în urmă cu trei luni, înaintea împlinirii unui secol de la moartea lui Caragiale (9 iunie 1912, Berlin), acest portal propune, între altele, o formulă nouă pentru Radio România: timp de un an vor fi postate lunar 12 emisiuni în format audio-video, practic filme documentare dedicate interpretării operei caragialiene, a pieselor de teatru și a schițelor dramatizate de-a lungul timpului la teatrul radiofonic, dar și în relație cu spectacolele de pe scenele teatrelor, așa cum este seria de patru emisiuni referitoare la montările regizorului Sică Alexandrescu.

Portalul cuprinde pagini dedicate biografiei și operei caragialiene, publicisticii scriitorului, corespondenței sale, opinii critice, de la cele clasicizate la receptarea critică în contemporaneitate, evenimente din Anul Caragiale. În primele trei luni au fost deja postate texte de Caragiale mai puțin cunoscute, cu note și comentarii, unele dintre ele interpretate de mari actori de astăzi. De-a lungul unui an, realizatorii doresc să vă ofere, alături de informațiile necesare de istorie literară, o imagine cât mai cuprinzătoare a operei lui Caragiale, ca o invitație la recitire și redescoperire a universului său, dar și ca reflecție referitoare la modernitatea și perenitatea acestei opere.

Vă așteptăm, ca de obicei, să intrați în dialog cu noi la „Liber să spun”.

2 comentarii la „Ediție specială „Liber să spun” despre Portalul „Centenar Caragiale””

 1. Aşa cum am spus, sunt mulţi „muşterii” care ascultă Radio 3Net, cu savoare şi interes pentru emisiunile care s-au dovedit foarte interesante… CENTENAR CARAGIALE, căci despre el discutam chiar acum, este un proiect bine realizat, atractiv, constant, împărțit în 12 emisiuni…”On air”, mereu autentic, Domnul Caragiale ne este aproape… e aici, îl simţim, în fiecare umbră de umor ce ne-a mai rămas vie. Vieţuim împreună, facem haz de necaz… „suferim de bătăi…de inimă” împreună.
  Zăbovesc cu mult drag pe site-ul Radio 3Net şi sunt liber-Ă să spun că îmi face o deosebită plăcere. Internetul într-adevăr îţi aduce lumea în casă. Jos pălăria acelui grup de oameni extraordinari care au iniţiat proiectul CENTENAR CARAGIALE, realizatorii emisiunilor, care sub calda lor oblăduire, sporesc orizonturile culturale, ne înviorează zilele, ne descreţesc frunţile şi ne aduc aminte că umorul la români este definitoriu. Slavă Domnului că mai avem oameni ca Puşa Roth, Costin Tuchilă, Nicoleta Balaci.
  Facem haz de necaz împreună cu Domnul Caragiale, dar ne prinde bine. Întreabă-mă să te întreb! Ne prinde bine? Sigur că da! Suntem minţi ascuţite şi iubim comedia, ironia, cuvântul iute şi sarcasmul până la cinism uneori. Au RÂSU’ PLÂNSU’, cum zicea alt ploieştean drag mie: Nichita Stănescu.
  Avem nevoie de Caragiale pentru a face faţă mai bine „Poliţiei Gândirii”, avem nevoie de coloratura ironică, aşa suntem noi.

  Eflorescenţa argotică şi oralitatea ţin de modă, aşa încât au un grad înalt de perisabilitate în curgerea prin vremuri… dar nu şi la Caragiale.

  Au însă şi o esenţă care se insinuează şi se înveşniceşte în limbaj de la sine, dar şi prin susţinerea marii literaturi. Aceasta e una din zonele în care se manifestă geniul lui Caragiale. Autenticitatea şi prospeţimea personajelor sale îşi trag seva din culoare locală, argou, oralitate, care fac corp comun cu intriga şi determină marca stilistică atât de familiară literaţilor, sociologilor şi intelectualilor de diverse formaţii şi orientări foarte dispuşi să cedeze ispitei de a spune că azi trăim în vremea lui Caragiale.
  Şi cât de mult îşi iubea Caragiale personajele, lesne-i de văzut pentru un ochi avizat şi bine intenţionat, apt să pătrundă prin acelaşi gen de cochilie protectoare cu care creatorul îşi camuflează dragostea pentru creaturile sale. O dragoste care înseamnă cunoaştere, înţelepciune a inimii şi totodată vizionarism. Acel vizionarism capabil să ne inducă iluzia, benefică altminteri, că trăim în lumea lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *