Editura Rediviva din Milano la prima sa întâlnire cu cititorii din București

La invitația Institutului Italian de Cultură și a Librariei Cărturești din București, Editura Rediviva din Milano este onorată să se întâlnească cu publicul român vineri, 29 mai 2015, la ora 18.00, la sediul Institutului Italian de Cultură (Aleea Alexandru nr. 41) și sâmbătă, 30 mai 2015, ora 18.00 la sediul Librăriei din strada Verona nr. 13-15.

Vor fi prezentate ultimele apariții editoriale în română și italiană, lansate la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte de la Torino: Badante pentru totdeauna (Badante per sempre) de Ingrid B. Coman, Frontierele inimi (I confini del cuore) de Lilian v Kertay; Adam și Eva (Adamo ed Eva) de Liviu Rebreanu (tradus de Davide Arrigoni) și volumul Din sfera frigului de Aura Christi, traducere în italiană de Maria Floarea Pop, precum și alte volume publicate de editură în limba română: Morarul zeilor. Poezii din străinătate de Viorel Boldiș (2014), Satul fără mămici de Ingrid B Coman (2012) etc.

Invitați din Italia: Ingrid Beatrice Coman (scriitoare și traducătoare), Maria Floarea Pop (poetă și traducătoare), Viorel Boldiș (poet), Violeta Popescu (documentarist și jurnalist), Claudia Bolboceanu (poetă și jurnalistă).

Rediviva (www.redivivaedizioni.com), prima editură românească din Peninsulă, a fost fondată în urmă cu trei ani în cadrul Centrului Cultural Italo-Român, editând în jur de 30 de titluri, de la traduceri în italiană din literatura română la istorie, poezie, eseuri ș.a. Editura participă la festivaluri și târguri de carte din Italia: Salonul Internațional de Carte de la Torino, Bookcity Milano, Festivalul de literatură din Milano, alte evenimente de gen din Italia.

Este pentru prima oară când grupul Centrului Cultural Italo-Român, echipa editorială se află la o întâlnire cu publicul cititor român, o dorință și o bucurie în același timp de a-i împărtăși motivația și resorturile care stau la baza activității de mai mulți ani, pentru promovarea valorilor literare și culturale românești în Italia.

Ingrid Beatrice Coman

Ingrid Beatrice Coman (n. 1971) este o scriitoare româncă de limbă italiană. Autoare a patru romane, o antologie de proză scurtă și teatru, precum şi nenumărate nuvele şi articole în reviste şi antologii, este una din vocile cele mai iubite din literatura diasporei, prin atenţia şi interesul pe care operele sale le acordă vicisitudinilor oamenilor de rând, mici eroi anonimi ale marilor momente istorice. Astfel, literatura sa trece de la războiul din Afganistan, văzut prin ochii locuitorilor din Kabul (La città dei tulipani – Orașul lalelelor), merge pe firul istoriei sovietice, însoţindu-ne într-o călătorie cutremurătoare în gulagul sovietic (Tè al samovar – Ceai la samovar), ne oferă o emoţionantă poveste românească dintr-un decembrie amar al anului ’89 (Per chi crescono le rose – Pentru cine cresc trandafirii), până la a construi o adevărată metaforă a societăţii moderne aflată pe marginea prăpastiei spirituale (Dodici più un angelo – Doisprezece plus un înger). Din istoria mai recentă a României: culegerea de povestiri bilingvă Il villaggio senza madri (Satul fără mămici), despre „orfanii albi”. Din 2012 este director al Editurii Rediviva și redactor al anuarului Repere culturale românești în Italia (2012, 2 014).

Maria Floarea Pop, originară din Bistriţa-Năsăud, generaţia 1981, după studii de Filologie la Bucureşti şi Drept la Pisa, trecând prin experienţe formative în Suedia şi Germania (studii sociologice şi de limbă şi literatură suedeză şi germană), un master în comunicare în Italia se stabilește în 2004 în Italia. Aici, își desfășoară activitatea împărţindu-se între Carrara şi Florenţa, colaborând cu importante edituri italiene (UTET, Franco Cosimo Panini) şi s-a specializat în management. A publicat articole, recenzii, traduceri, studii juridice în Italia şi în Romania. A tradus în limba italiană volumele: În absența stăpânilor de Nicolae Breban (In assenza dei padroni, Edizioni Cantagalli, 2013), O istorie sinceră a poporului român de Florin Constantiniu (tradus împreuna cu Fulvio del Fabbro, Rubbettino Editore, 2015) și Sfera friguluiDin infern, cu dragoste de Aura Christi (Editura Rediviva, 2015).

Claudia Bolboceanu

Claudia Bolboceanu (n. 1986). Locuiește în Italia, la Fontanafredda (Pordenone). Este jurnalistă și publicistă, laureată a Universității de Studii din Trieste, specializarea Comunicare și Publicitate. Își desfășoară activitatea profesională în cadrul mai multor ziare și săptămânale, unde publică pe diferite tematici culturale și artistice sau se ocupă de realizarea si corectura materialelor („La Voce di Trieste”, „Il Tuono” etc.). Se ocupă, în cadrul unor mari evenimente artistice din zona, de partea de comunicare şi de aspectele organizatorice, precum Trieste Film Festival. Contribuie cu materiale și realizează traduceri pe site-ul CulturaRomena.it al Centrului Cultural Italo-Român din Milano și face parte din echipa Editurii Rediviva. Coautoare a volumului: Le catacombe della Romania. Testimonianze dalle carceri comuniste (1945–1965), apărut în colecția „Memorie” a editurii; volum ingrijit de Violeta P. Popescu. În 2013 câștigă concursul național (de proză si poezie) „Scrivere Altrove” cu poezia Cornice della mia infanzia dedicată bunicilor din Romania.

Violeta P. Popescu

Violeta P. Popescu (n. 1971) este născută la Braşov. Absolventă a Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (1996), a Facultăţii de Teologie Ortodoxă – Asistenţă Socială a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu (1999) şi a unui Master la Universitatea din Bucureşti (2004). A lucrat ca profesor de istorie la Braşov, iar din 1998 până în 2004 în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei ca muzeograf, profesor şi redactor la mai multe reviste şi anuare de cultură şi istorie: „Grai Românesc”, revistaAngustia, „Predania”, „Infoeurocarpatica” etc. Coautoare a monografiei împreună cu Ioan Lăcătușu și Vasile Lechințan: Românii din Covasna şi Harghita, Editura Grai Românesc, 2002. Din 2004 se stabileşte în Italia. Este fondatoarea asociaţiei Centrul Cultural Italo-Român din Milano în anul 2008 și promotoare a unor proiecte de păstrare a identităţii româneşti şi promovare a imaginii României în Italia. La Milano a publicat volumele: Dall’Est all Italia viaggio di un’artista. Il teatro di Maria Stefanache (Edizioni dell’Arco, Milano 2007), Personalita romene in Italia (Edizioni dell’ Arco, Milano 2008); coordonatoare a anuarului Repere culturale româneşti in Peninsulă (Milano, 2012), Impronte culturali romeni in Italia (Rediviva, 2014). A îngrijit volumul: Le catacombe della Romania. Testimonianze dalle carceri comuniste (1945–1964), realizat împreună cu Claudia Bolboceanu, Lorena Curiman, Mirela Tingire (Rediviva, 2014). În pregătire, volumul: Romania – patrimoniu cultural și european, volum în română și italiană dedicat participării României la Expo Milano 2015.

Viorel Boldiș. Născut in 1966 în Oradea. În 1995 se stabilește în Italia. A publicat poezii in „El Ghibli”, „Sagarana”, „Voci dal Silenzio”, „Il Brescia”, „Cronica Reggia”, „Combate Magazine” (Franța), „Poezia” (România,) „Convorbiri literare” (România), „Familia” (Romania), „Feed Back” (România) etc. A fost inclus în mai multe antologii de poezie italiană. A publicat volumele de poezie: Da solo nella fossa comune (Singur în groapa comună, Gedit Edizioni, Bologna, 2006, câștigător al Eks § Tra 2005); Rap … sodie migranti (Edizioni Centro Studi Tindari Patti, 2009); 150 grammi di poesia d’amore – 150 de grame de poezie de dragoste (bilingv, Edizioni Rediviva, Milano 2013); Morarul zeilor – Poezii din străinătate (Edizioni Rediviva, Milano, 2014). A publicat doua cărți ilustrate pentru copii: Sono partito dall’altra parte del libro per incontrarti – Amir (ilustrații de Lucia Sforza, Sinnos, 2009, câștigătorul concursului cu același nume); Il Fazzoletto bianco (Topipittori, Milano 2010). Il Fazzoletto bianco a fost între finaliștii Târgului de carte pentru copii de la Bologna 2010 și s-a clasat pe locul 5 în topul celor mai frumoase cărți pentru copii ale anului 2010. În 2000 și 2003, a câștigat Premiul Culture a confronto, organizat de orașul Brescia. În 2005, a câștigat Premiul National de poezie Eks & Tra. În 2009 a câștigat Premiul pentru literatură pentru copii cu povestirea Sono partito dall’altra parte del libro per incontrarti. În 2009–2010 și 2012 a primit mențiune extraordinară la Premiul mondial de poezie Nosside. În 2011 a câștigat Premiul „Scrivere altrove”.

Vezi: Arhiva categoriei Carte

Arhiva categoriei Diaspora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *