Eminescu in grija profesionistilor

Azi ma „pascuse” putin revolta din cauza ca a fost o zi prea grea, din punct de vedere al parerismului despre Eminescu. Sintagme ca „poetul nepereche”, „luceafarul poeziei romanesti”, vorba unui prieten, definitii de rebus, au inundat si presa, si blogurile.
Am facut Eminescologie in facultate. Nu as indrazni niciodata sa ma erijez in specialist si, daca as vrea sa imi consolidez respectul fata de Eminescu, i-as mai citi o opera.
Acesta este motivul pentru care am invitat astazi la emisiunea „Liber sa spun” doi colegi, personalitati multidisciplinare – jurnalisti, critici, scriitori, dramaturgi: pe Pusa Roth si pe Costin Tuchila.
In afara modestiei cu care deja m-am obisnuit, m-am trezit in fata unui scenariu bine pus la punct, cu discutii deja stabilite, cu dialog deja conturat, cu temele gazetariei eminesciene schitate, cu fragmente din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Romane (Calinescu, Arghezi citind fragmente de articole eminesciene).
Am avut provocari, cred ca numai cine nu munceste, nu are. Ni s-a blocat un calculator care a „inghitit” un CD, am ramas cu fragmente neizolate din track-uri mari, a trebuit Mada Ion sa le „potriveasca” „la mana”. Dar nu ne pot pune frana astfel de fleacuri.
Nu ne-a impiedicat nimeni sa aflam ca Eminescu a fost un critic serios al puterii din vremea sa, dar si un fin analist al situatiei economice. Ca el traducea stiri din germana, tinea cea mai mare parte a continutului de la ziarul „Timpul”. Ca s-a epuizat, muncind ore intregi, fara sa manance, fara sa se recreeze. Dar si ca a fost uneori dur, a avut pozitii transante, uneori extreme.
Dar, vorba autorilor, cine suntem noi sa il judecam pe Eminescu?
E de recunoscut faptul ca teoria junimista a combaterii formelor fara fond a fost adusa de Eminescu in continutul articolelor sale, care sunt argumentate, fac analize atente si detaliate.
Eminescu a criticat starea politica, situatia dezastruoasa a armatei care a luptat in Razboiul de independenta, criza de valori, educatia si scoala romaneasca, ba chiar si pe regele Carol.
Spuneam in emisiune, si imi mentin opinia, ca noi, presa de acum, ar trebui sa tacem vreo saptamana si sa difuzam/publicam doar Eminescu. E la fel de „proaspat” ca atunci si mai bun decat noi, cei de acum.

5 comentarii la „Eminescu in grija profesionistilor”

  1. Felicitari, Nico! MI-a facut o reala placere sa lucrez cu voi astazi…si nu numai astazi! Cand am vazut cu cata seriozitate, daruire si profesionalism s-au pregatit Pusa si Costin am retrait clipele de extaz jurnalistic (si nu exagerez!)din FM cand pregateam la secunda totul si, din nou, mi-a crescut inima ca sunt colega cu astfel de personalitati. Felicitari si…la mai mare!

    1. Mada. va fi inceputul colaborarii cu cei doi invitati. Eu ma „tupilez” pe langa ei, sa ii aduc in alte ocazii. Alta va fi ziua Caragiale, cand vom discuta gazetaria si Mofturile lui Caragiale. Adica 29 ianuarie. Cat despre tine, ai sesizat profesionalismul pentru ca ai crescut in profesionalism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *