Emisiunea „iClasă”, 9 aprilie 2016

iclasa11

Realizator: Mirela Nicolae, sâmbătă, 9 aprilie 2016, ora 10.00Radio România Cultural

logo-rrc9În sumarul emisiunii: 

După mai bine de trei luni, în urma celei mai ample consultări publice pe care a cunoscut-o educaţia în ultimii ani, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei au decis ce vor studia şcolarii din clasele a V-a până la a opta. Noul plan-cadru pentru gimnaziu, prevede introducerea disciplinei Informatică și TIC, patru ore de Limba română în loc de cinci, dar și studierea Limbii latine în clasa a VII-a. Colega mea Mirela Stana ne aduce amanunte.

recuperareafis

Deși are o istorie de aproape 200 de ani, anglistica din România este un domeniu care a rămas în mare măsură necercetat și neexploatat. Proiectul „Recuperarea Anglisticii” în România, coordonat de asist. univ. dr. Eliana Ionoaia de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti îşi propune protejarea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural scris din această zonă. Până la finele anului 2017, 250 de volume vor fi digitizate şi introduse într-o bază de date și a unui website. Astfel, va fi facilitat accesul gratuit la aceste resurse patrimoniale. Ascultaţi-le pe prof. univ. dr. Irina Pană de la Universitatea din Bucureşti şi prof. Rodica Cherciu, inspector de specialitate în Ministerul Educaţiei Naţionale.

Curriculum vitae europass este documentul de baza al Portofoliului si ofera un cadru comun de descriere a competentelor si calificărilor. Andra Dobre, responsabil la Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale vă oferă mai multe informaţii despre utilitatea acestui document european.

Cele trei organizații care au inițiat Platforma Școli verzi –scoli-verzi Greenitiative, WWF-România și ViitorPlus –, au lansat oficial primului manual școlar digital de educație pentru dezvoltare durabilă dezvoltat în cadrul proiectului „Platforma Școli verzi – Advocacy, eco educație și susținere pentru școli sustenabile”. Mirela Stana vă spune cum este scris şi cui se adresează.

Colegul meu de la TVR, Marian Voicu a realizat în urmă cu câţiva ani un documentar despre educaţia din Republica Uganda, o ţară situată în estul Africii. Conform datelor statistice din 2009, anul realizării producţiei de televiziune, în Uganda au fost introduse şcolarizarea obligatorie a educaţiei primare şi gratuitatea pentru învăţământul primar. Pentru milioane de copii din această ţară, educaţia este singură şansa pentru o viaţă mai bună. La Şcoala pe glob, Anca Ionescu vă spune cum arată azi, educaţia din Uganda.

cezarina udrescu

Cezarina Udrescu

Sub genericul „Teatru și educaţie” vă invit s-o ascultaţi pe regizoarea Cezarina Udrescu vorbind despre legătura dintre teatru şi educaţie. Interviul integral va fi disponibil pe site-ul Revista Teatrală Radio.

P. S. Ne găsiţi şi pe facebook unde aveţi disponibile cele mai noi informații din educaţia națională şi internaţională.

 Vezi: arhiva categoriei Promo

Arhiva categoriei Educație

Arhiva „Școala în alte timpuri” de Mirela Nicolae

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *