Europa Creativă 2015

europa creativa cultura

Proiecte de traduceri literare finanțate de Europa Creativă în 2015

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles a publicat la data de 24 iulie 2015 rezultatele selecției de proiecte de traduceri literare depuse în cadrul Programului Europa Creativă – Subprogramul Cultura la runda din februarie 2015.

Au fost selectate 58 de proiecte din totalul de 246 propuse la nivel european. Valoarea totală a granturilor acordate în urma acestui apel de propuneri de proiecte este de 2.936.177,10 euro.
Slovenia, Ungaria, Serbia, Macedonia și Bulgaria se numără printre statele cu cele mai multe proiecte finanțate.
Rezultatele detaliate și lista proiectelor câștigătoare sunt disponibile pe http://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/selection-results/literary-translation-2015_en

Lista cărților de tradus în cadrul acestor proiecte va fi publicată în scurt timp pe aceeași pagină de internet.

europa creativa literatura

În urma celor două runde de cereri de proiecte de traduceri literare lansate până în prezent pe acest cadru de finanțare, România are un singur câștigător, în 2014, https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/documents/lit_decision-2014.pdf

Grupul Editorial ART, care beneficiază de un grant în valoare de 25.272,11 euro pentru proiectul „A journey through the literary Europe”. Cu titlu informativ, lista cărților de tradus incluse în proiectele selectate anul trecut poate fi consultată pe https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/documents/literary-translation-2014-list-of-selected-books-for-publication.pdf.

Europa Creativă 2014–2020 este programul UE pentru sectoarele culturale și creative. Are 3 subprograme: Media, Cultura și o componentă trans-sectorială.

Subprogramul Cultura finanțează: proiecte de cooperare între minumum 3 țări; rețele europene care contribuie la profesionalizarea și întărirea capacității sectoarelor de a lucra la nivel transnațional; platforme europene care sprijină mobilitatea și promovarea creatorilor; traduceri literare.
Programul este gestionat de EACEA – Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles, unde se trimit și se evaluează toate proiectele. Birourile Europa Creativă din țările participante oferă informații și asistență tehnică gratuită la nivel național celor care doresc să acceseze această finanțare.

europa creativa logo

Platforma de diseminare a proiectelor Europa Creativă utilă și pentru edituri

Editurile interesate să afle ce proiecte de traduceri literare s-au finanțat prin Programul Europa Creativă – Subprogramul Cultura după prima rundă de selecții din 2014, au la dispoziție o platformă de diseminare online, realizată de EACEA Bruxelles, care conține informații precum: descrieri ale proiectelor selectate, granturile UE obținute și datele de contact ale editurilor beneficiare. Puteți folosi butonul de căutare avansată pentru a identifica proiectele dorite după o serie de criterii (Creative Europe ––> Culture ––> Literary translation ––> alte cuvinte-cheie). În scurt timp, vor fi introduse în această platformă și proiectele selectate la runda din 2015, ale cărei rezultate s-au publicat astăzi.
Vă recomandăm să folosiți acest instrument online util pentru a afla mai multe despre tipurile de proiecte finanțate, mai ales dacă intenționați să depuneți un proiect la următoarele runde de finanțare din cadrul Programului Europa Creativă – Subprogramul Cultura – linia Traduceri literare.

Următoarele apeluri

Proiecte de cooperare: iulie/august 2015 – lansare apel; 7 octombrie 2015 – termen-limită depunere.
Proiecte de traduceri literare: noiembrie 2015 – lansare apel; februarie 2016 – termen-limită depunere.
De îndată ce Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură va lansa licitațiile pentru aceste componente, vom anunța și noi aceste apeluri pe website-ul Biroului Europa Creativă România, www.europa-creativa.eu/cultura.

Câștigătorii Premiului UE pentru Literatură din 2015 au fost prezentați în cadrul unei ceremonii speciale în 23 iunie la Bruxelles.

Autorii câștigători au primit distincțiile Premiului UE pentru Literatură din partea comisarului european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, în prezența membrilor Parlamentului European și ai reprezentanților Președinției Letone a Uniunii Europene.
Un scurt material video cu ceremonia de la Bruxelles este disponibil aici:

https://www.youtube.com/watch?v=DkRpLhZmfbc&feature=youtu.be

Premiul UE pentru Literatură are rolul de a atrage atenția asupra creativității, diversității și bogăției literaturii europene contemporane, de a promova circulația literaturii în Europa și de a spori interesul la nivel naţional pentru opere literare din alte țări europene. Premiul este organizat de Comisia Europeană, în colaborare cu European Booksellers’ Federation, European Writers’ Council și Federation of European Publishers.

Premiul se acordă anual unor autori contemporani de opere de ficțiune din fiecare țară participantă la competiție. Țările participante sunt selectate anual, prin rotație, iar fiecare stat ia parte la procesul de selecție o dată la 3 ani.

În 2015, țările participante au fost: Austria, Croația, Franța, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia și Suedia. 
Autorii câștigători din aceste țări în 2015 sunt: Carolina Schutti (Austria), Luka Bekavac (Croația), Gaëlle Josse (Franța), Edina Szvoren (Ungaria), Donal Ryan (Irlanda), Lorenzo Amurri (Italia), Undinė Radzevičiūtė (Lituania), Ida Hegazi Høyer (Norvegia), Magdalena Parys (Polonia), David Machado (Portugalia), Svetlana Zuchova (Slovacia), Sara Stridsberg (Suedia).  
România a participat la selecțiile Premiului UE pentru Literatură din 2010 și 2013, iar autorii premiați au fost  Răzvan Rădulescu cu Teodosie cel Mic (2010) și Ioana Pârvulescu cu Viaţa începe vineri (2013). Țara noastră va fi inclusă din nou în procesul de selecție în 2016. 

Programul Europa Creativă, prin linia de finanțare dedicată proiectelor de traduceri literare, încurajează traducerea și promovarea autorilor care au câștigat Premiul UE pentru Literatură. Lista completă a autorilor premiați în perioada 2009–2015 este disponibilă pe pagina de internet a Premiului: http://www.euprizeliterature.eu/

Biroul Europa Creativă România – cum vă ajutăm?

Biroul promovează Programul Europa Creativă în România și facilitează accesul operatorilor la finanțările acestuia prin organizarea de sesiuni de informare la nivel național și acordarea de asistență tehnică gratuită.
Ne puteţi scrie la adresa cultura@europa-creativa.eu sau contacta prin telefon la 021.316.60.61, de luni până joi între orele 9.00–17.00 și vineri între orele 9.00-14.30.

Știri despre cultură și educație de la Comisia Europeană

În ediția din iulie-august a newsletter-ului Comisiei Europene – DG Educație & Cultură puteți afla care sunt principalele noutăți despre programele Europa Creativă și Erasmus+ (proiecte, publicații utile, evenimente etc.).

Vă puteți abona la acest newsletter la: http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/enews/index_en.htm

Oferte de parteneriat în proiecte de cooperare culturală Europa Creativă – Cultura

O serie de organizații din sectoarele culturale și creative din statele participante la Programul Europa Creativă caută parteneri pentru cooperare europeană în vederea depunerii de proiecte la termenul-limită de 7 octombrie 2015.
Pe website-ul nostru, în secțiunea Oferte de parteneriat, puteți vedea cele mai noi idei de proiect, unele dintre ele relevante și pentru domeniul literaturii, și puteți contacta direct aceste organziații în cazul în care doriți să deveniți coorganizator.

Copyright newsletter © BEC România – Subprogramul Cultura, 2015

europa creativa bucuresti

BIROUL EUROPA CREATIVĂ ROMÂNIA – SUBPROGRAMUL CULTURA
Adresa: Bd. Unirii nr. 22, parter, camera 3, sector 3, 030833 Bucureşti
Telefon: 021.316.60.61
E-mail: cultura@europa-creativa.eu
Website: www.europa-creativa.eu/cultura 

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar poziția Uniunii Europene.

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Uniunea Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *