Europa Creativă

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Compartimentul Afaceri Europene organizează o întâlnire de lucru pe tema viitorului program comunitar de susţinere a sectoarelor culturale şi creative, marţi, 10 ianuarie 2012, ora 12.00, la sediul din Şos. Kiseleff nr. 30, în sala Multimedia.

În 23 noiembrie 2011, Comisia Europeană a lansat programul Europa Creativă, care va continua, în perioada 2014–2020, actualele programe Cultura şi Media. Comisia Europeană propune un buget de 1,8 miliarde de euro şi o structură axată pe trei componente distincte: o componentă CULTURA, adresată sectoarelor culturale şi creative; o componentă MEDIA, adresată sectorului audiovizual; o componentă transversală, prin care se vor acorda garanţii şi credite. Aşa cum a declarat doamna Androulla Vassiliou, comisar pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, „această investiţie va ajuta zeci de mii de profesionişti din domeniul culturii şi audiovizualului să profite la maximum de piaţa unică şi să ajungă la noi categorii de public în Europa şi în afara acesteia; fără acest sprijin, ar fi dificil sau imposibil pentru ei să pătrundă pe noi pieţe. De asemenea, Europa creativă promovează diversitatea culturală şi lingvistică şi contribuie, în acelaşi timp, la atingerea obiectivelor noastre din cadrul Strategiei Europa 2020 pentru locuri de muncă şi creştere durabilă.”

Cadrul legislativ al programului Europa Creativă este în acest moment în dezbatere la nivelul Consiliului şi al Parlamentului European, dată adoptării fiind estimată pentru sfârşitul anului 2012, cel mai târziu pentru al doilea semestru al anului 2013. În vederea fundamentării unor puncte de vedere profesioniste, pertinente şi realiste, pe care să le prezinte pe durata negocierilor, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional organizează această reuniune de lucru, la nivel de expert, cu actorii culturali, iar părţile interesate sunt invitate să îşi exprime opiniile pe marginea cadrului legislativ propus de Comisia Europeană: Comunicarea Comisiei Europa Creativă – Un nou program-cadru pentru sectoarele culturale şi creative 2014–2020 şi propunerea privind instituirea programului Europa Creativă, cu scopul formulării de amendamente tehnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *