Expoziția de pictură Petre Chirea la Institutul Cultural Bulgar din Berlin

petre chirea expozitie berlin

cronica plastica liber sa spunEvenimentul din 17 octombrie 2014 a fost deschis de recitalul de jazz susținut de muzicienii Vladimir Karparov, saxofon și Adrian Cicero, percuție. Oaspetele special care a adăugat o magie aparte la aceasta sărbătoare a fost formația de dansuri populare din Bulgaria și România, condusă de Eveline Kraus.

Expoziția de pictură a lui Petre Chirea, Culori sub cerul Bulgariei, întruchipează în imagini dragostea pentru peisajele Bulgariei și interesul obsesiv pentru a capta pe pânze culorile și jocul luminii, farmecul clădirilor, străzilor sau locurilor pustii de sub cerul Bulgariei.

foto expozitie petre chirea icb berlin

Pancho Cernev, directorul Institutului Cultural Bulgar din Berlin (în centru), Nikolay Bobenkov, referent cultural al Institutului

Expoziția a prezentat 30 de tablouri, o galerie de peisaje și imagini mai ales de pe litoralul bulgaresc – Byala, Sozopol, Nesebar, Karadere, Balcic, din satul-rezervație Leșten și orașul Ruse.

Nu este întâmplător că Petre Chirea este primul pictor român invitat să expună în galeria Institutuului Cultural Bulgar. În pictura lui sunt surprinse nu numai peisajele Bulgariei, ochiul lui de artist pătrunde foarte adânc și remarcă viața ascunsă în subiectele pictate. Pe pânzele lui sunt redate cu dragoste și cu o tehnică minunată modul în care vibrează lumina, aerul, pentru public este evident că artistul are o legătura caldă cu locurile și momentele pictate.

expo 1 berlin Mariela Wangelow art manager Eveline Kraus

Mariela Wangelow, art manager, curator al expoziției (stânga) și Eveline Kraus, conducătoarea grupului de dansatoare

Picturile lui Petre Chirea seamănă cu piesele de jazz standard interpretate de mâna unui maestru, pline de culori, de emoții. Ți se pare ca ți se arată ceva deopotrivă cunoscut și nou (admirația artistului față de impresioniști este un concept regândit, interpretat prin stilul lui special), fiindcă modul în care sunt pictate îți dă voie să revezi prin ochii pictorului, să te apropii de ceea ce a simțit el. Culorile lui te pătrund simplu și firesc, îți creează un spațiu plin de lumină și de fericire, se simte ca întreaga ființă a lui Petre Chirea respiră împreuna cu arta sa.

imagini expozitie petre chirea berlin

Deschiderea expoziției a fost o sărbătoare adevarată, au fost prezențe mai mult de 80 de persoane din Bulgaria, România, Germania, SUA. Au fost de față și conducerile Ambasadei României , prin dl. Iulian Costache, atașat cultural si a Institutului Cultural Român prin Daniela Duca, referent cultural. O treime dintre picturile realizate în vara trecută (cele mai multe în tabăra de creație Pictori români la Sozopol, ediția a cincea) au fost rezervate înainte de deschiderea oficială. Vernisajul poate fi considerat un succes și pentru artistul talentat, dar și pentru relațiile culturale bilaterale, fiindcă prin aceasta a fost deschis un dialog cultural care va continua cu siguranța și în viitor.

Lora Nenkovska

Doctor în istoria artei, curator și cercetător la Muzeul Național de Istorie din Sofia

 petre chirea pictura

culori petre chirea bulgaria berlin

Imagini din expoziția pictorului Petre Chirea la Berlin. Fotografii de Oana Popa

2 comentarii la „Expoziția de pictură Petre Chirea la Institutul Cultural Bulgar din Berlin”

  1. Alături de picturile lui Petre Chirea, respiri, visezi, recompui cu ochii minţii locuri şi oameni,privind cu uimire la dărnicia culorii armonios aşezată pe pânză.„Călătorind” prin lumea surprinsă de Petre Chirea în pânzele sale,redescoperi un alfabet misterios cu care se scrie talentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *