Expoziție de pictură Franco Giannelli

Franco Giannelli AFIS expozitie sibiu

eveniment liber sa spunJoi, 9 iulie 2015, la ora 16.00, în Sala de expoziţii temporare a Palatului Brukenthal din Sibiu (Piaţa Mare nr. 4-5) va avea loc vernisajul expoziției de pictură Franco Giannelli Dialog. Prezintă: Puşa Roth, scriitor. Curatori: Elisabeta Petrescu şi Robert Strebeli. Expoziția va fi deschisă până în 30 august 2015. Program de vizitare: marţi – duminică: orele 10–18. Lunea şi prima zi de marţi din fiecare lună, închis.

Franco Gianelli Forfota

Franco Giannelli, Forfotă

„Senzația de libertate, de lejeritate, de bunăstare și pofta de viață pe care o simt în plimbările estivale, în munți, o retrăiesc atunci când, pierzându-mă printre amintiri și imaginație, pictez acea lume reală, care mie îmi pare fantastică, fabuloasă, de vis.

Dialoghez cu pensulele și culorile, cu elementele naturii, iar florile pe care le propun dialoghează între ele ca ființele umane care, în ciuda faptului că nu au ochi, gură, urechi, sunt în perfectă armonie între ele, ca și notele muzicale, dansează și insuflă acea bucurie genuină proprie autenticelor grupuri folclorice. Pajiștile montane, grupurile folclorice încep să dispară încet împreună cu o mare parte din natura înconjurătoare și cu o mare parte din tradițiile populare dintr-o inconștientă lipsă de interes din ce în ce mai generalizată.

Omul modern neagă simplitatea, neagă acele tradiții populare care nu reprezintă un business, neagă poezia, spiritualitatea, distruge binele tuturor pentru a construi pentru sine şi pentru grupul său de interese, intră în «luptă» cu semenii săi, sfâșiat de lăcomie, sclav al lucrurilor și al regulilor impuse uneori de autorități îndoielnice.

Omul modern, căci despre el este vorba, nu mai este interesat de redescoperirea lucrurilor simple, lucruri pe care le abandonează, pentru că nu stârnesc interes pentru grupurile care dețin economia și puterea. […]” – Franco Giannelli, Ceea ce este firav se integrează ușor.

Franco Gianelli Zână 2015

Franco Giannelli, Zână, 2015

„Pictura lui Franco în mod deliberat delicată, care uneori te face să visezi, aparent repetitivă, este calea aleasă prin care el oferă posibilitatea transformării spectatorului într-un subiect perceptiv activ și empatic. În continuarea percepției poate veni plăcerea, judecata de valoare…

Franco nu este în căutarea unui standard cultural, dar lansează mesaje de interes primar referitoare la conservarea actualizantă a mai multor patrimonii esențiale pentru evoluția umanului: natura și tradițiile populare. Subiectele sale dezvăluie o sensibilitate puternică, modul în care echilibrează culorile calde și reci indică latura sa afectivă, clară și evidentă, susținută de o dinamicitate și de o activare mai mult interioare. Vântul, prezent uneori în lucrările sale, devine aer mângâietor, însoțește blajin orice persoană care se apropie de pictură.” – Elisabeta Petrescu, counselor.

Franco Gianelli Tiptil

Franco Giannelli, Tiptil

„Lucrările lui Franco Giannelli au farmecul discret, profund şi suav al naturii, surprinsă în ipostaze unice. Prin culoare, artistul creează stări, nuanţe ale unui vis înflorit, forfota, rezistenţa, mişcarea «tiptilă» capriciile, frământarea, raza de trandafir dar şi repausul roz. Franco Gianelli surprinde măiestrit simbioza lumii vegetale într-o metaforă a culorii, într-o revărsare de tonuri lirice. Lucirea, zăpuşeala, culorile vântului, esenţa, etericul etc., reprezintă tot atâtea dialoguri scrise sau rescrise prin tuşă de culoare. «Personajele» sale, florile, în nuanţe delicate, potenţează «melodios» lucrările artistului, aş spune eu, artist al culorii.” – Puşa Roth.

Franco Gianelli Amurg

Franco Giannelli, Amurg

„Când eram copil inventam deseori un joc care îmi permitea să las lumea adulților și să găsesc un spațiu doar al meu, construit din culori, senzații, fantezii ale minții și ale spiritului. Era un joc foarte simplu, fără reguli sau ţinte, căci era de ajuns să întredeschid ochii în fața unui câmp de flori, unei pajiști de maci, într-o seră plină de garoafe și să mă abandonez, să mă pierd în culoare, să mă imaginez ca o parte din tot. Detaliile realității se atenuau și eu mă simțeam contopit cu lumina, mai aproape de spirit.

De foarte mulți ani am renunţat la acest joc, dar întâlnirea cu culorile lui Franco Giannelli m-a întors în timp, la acel joc atât de simplu și atât de rafinat, la o aventură a spiritului, care caută simplitatea cu ochii întredeschiși. Tușa lui Franco este gingașă, evanescentă, aproape onirică. A privi lucrările sale este ca și cum ai deschide o ușă spre o lume, care se află departe, peste natura care încearcă să interpreteze, peste detaliul fotografic, peste particularismul realității, într-o dimensiune care este senzație pură. Senzație care distileaza esența, care se joacă în căutarea Ființei.”– Eugenio Giusti, Associate Professor of Medieval and Renaissance Literature and Culture at Vassar College, Poughkeepsie, New York.

Franco Gianelli Foșnet

Franco Giannelli, Foșnet

„Studii de flori în peisaj s-ar putea numi dacă am vrea să găsim neapărat un gen limitativ care să definească intențiile tematice ale artistului, uleiurile lui Franco Giannelli. Numai că aceste flori-peisaje sau, mai degrabă, peisaje înflorite fac să transpară cu totul altceva. Ele sunt, aș putea zice, poeme metafizice destinate ochiului – ochiului care visează, întreabă, se frământă, plutește pentru o clipă, se retrage, însă revine și se regăsește într-un orizont care îi este parcă mereu familiar dar și mereu surprinzător, un orizont, de fapt, în permanentă schimbare.

Lumina soarelui învăluie discret, adieri de pulberi fine se aștern inspirând liniștea serilor lungi de vară. Alteori aceste peisaje-poeme evocă ritmul secret, imperceptibil al naturii, foșnetul, muzica interioară la care visăm privind unduirea florilor în bătaia vântului ori, dimpotrivă, aurul evocator al esențelor.” – Costin Tuchilă.

Franco Giannelli Reverie

Franco Giannelli, Reverie

„În conceptul artistic al lui Franco Giannelli descoperim ceea ce, într-adevăr, ne propune pictura sa: o experienţă de tip sinestezic. Astfel, privitorului i se înlesneşte un acces virtual, intermediat de emoţia pictorului, către spaţiul miraculos, proaspăt şi luminos al unui peisaj natural, în apogeul spectacolului său. Filtrate prin amintirea, imaginaţia şi emoţia artistului şi recreate pe lemn, peisajele presărate cu flori, flori care au suflet, flori imaginate de artist, sunt încărcate de simboluri şi valori personale. Cromatica în tonurile dulci, delicate, pe care le-am putea socoti ca descinzând din Rococo, în armonii şi nuanţări discrete, ici şi acolo cu accente diafane, par contrapunctări ale unei melodii suave. Linia ondulată, formele delicate, compoziţiile echilibrate ne poartă într-un spaţiu al unei frumuseţi aproape ideale, undeva la graniţa dintre vis şi realitate.

Dezamăgit de haosul lumii actuale, de lipsa valorilor autentice, de ignorarea tradiţiilor, de distrugerea patrimoniului cultural şi natural, Franco Giannelli sfidează această tristă realitate şi ne propune, prin expoziţiile sale, o alternativă: un spaţiu guvernat de lumină, linişte, armonie şi culoare.”– Robert Strebeli, pictor.

Franco Giannelli Repaos roz

Franco Giannelli, Repaos roz

Franco Giannelli își desfășoară activitatea între Sanremo și Lucca. În paralel cu viața profesională, începe să picteze încă din anii ’60. După studii academice, după multe confruntări cu profesori și experți din lumea artistică, a găsit modul său personal de a picta, mod care îi va deschide o cale în continuă evoluție.

Lucrările sale (ulei pe lemn) sunt inconfundabile prin conținutul lor coloristic, iar consimțământul publicului este pe măsură.

A expus în Italia, țara sa natală și România, țara de adopție. Lucrările sale se află în colecţii particulare din Europa și Statele Unite.

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Pictură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *