Expoziție Oldřich Kulhánek la Praga

oldrich kulhanek grafica

eveniment liber sa spunLa Centrul Cultural Průhon din Praga a avut loc recent, în 6 noiembrie 2014, vernisajul expoziţiei intitulate Figura, reprezentând 18 opere ale graficianului Oldřich Kulhánek (1940–2013). Expoziția va fi deschisă până în 17 decembrie 2014. 

Născut la Praga în 1940, Oldřich Kulhánek a studiat Liceul de artă din Praga iar din 1958 Şcoala superioară de artă industrială din Praga, pe care a absolvit-o în 1964. S-a dedicat ulterior graficii libere şi artei desenului.

oldrich kulhanek artist ceh praga

 Oldřich Kulhánek 

În anul 1968 a avut prima expoziţie la Galeria tineretului din Praga. La început opera sa era influenţată de suprarealism, dar imediat a devenit, prin compoziţiile sale figurale, unul din reprezentanţii de frunte ai curentului Noua figuraţie.

În anul 1971, după expoziţia din Japonia, terminată brusc, O. Kulhánek a fost arestat de St B (Serviciul cehoslovac de informaţii) şi acuzat că prin foile sale grafice îi lua în râs pe reprezentanţii ţărilor comuniste. Era vorba de un ciclu de gravuri cunoscut astăzi şi prezentat sub titlul Prohibita, pe tema persecuţiei, arestării şi urmăririi autorului. Ulterior în anii ’80 a creat ciclul de litografii de mari dimensiuni cu fragmente de la interogatoriu şi absurditatea acestui proces.

o kulhanek maini

 Oldřich Kulhánek, Mâini

După aceea opera lui Kulhánek a fost interzisă definitiv în Cehoslovacia. Pe căi ilegale. lucările sale au ajuns în lumea liberă. Tot în anii ’80 începe şi perioada de ilustrator a autorului.

grafica de Oldrich-Kulhanek

La sfârşitul deceniului al nouălea artistul termină ciclul de grafică monumentală pe tema Perioada lui Rudolf, care reprezenta pentru autor cea mai frumoasă perioadă din istoria cehilor, prelucrată excepţional. Foile grafice au fost create prin tehnica gravurii.

alchimie kulhanek

În anul 1990  Oldřich Kulhánek a vizitat pentru prima oară SUA, unde s-a întors de mai multe ori, fie ca autor de expoziţii personale, fie ca lector la seminarii de grafică şi desen.

În anii 1992-93, la comanda Băncii Naţionale Cehe, a realizat toate bancnotele la fondarea Republicii Cehe. Această sarcină deosebit de grea, atât din punct de vedere artistic cât şi ca termene scurte de realizare l-a inspirat mai târziu pe autor la crearea ciclului Funny Money, 8 litografii pline de umor şi inconfundabil sarcasm.

În a doua jumătate a anilor ’90 a realizat desene monumentale de trupuri umane, ciclul intitulat Ecce homo.

La începutul noului mileniu Oldřich Kulhánek a abordat tema cea mai complicată din punctul de vedere al studiului corpului uman, creând în decurs de patru ani litografii monumentale cu un singur personaj: Iov.

oldrich kulhanek sebastian

Oldřich Kulhánek, Sebastian

Următoarele teme, Căderi şi Sebastian, au accentuat valoarea artistică şi forţa emoţională pe care o exprimă operele sale.

Graficianul este şi autorul a numeroase mărci poştale şi ex libris-uri.

A organizat multe expoziţii personale în Cehia şi în străinătate.

Drumul vieţii şi artei sale s-a încheiat în 28 ianuarie 2013.

Oldřich Kulhánek este reprezentat în colecţii în Muzeul Albertina din Viena, Galeria Naţională din Bratislava, Galeria naţională din Praga, Centre Georges Pompidou, Bibliothéque Royale din Bruxelles, The Library of Congress, Washington D.C., The Art Institute of Chicago, Kunsthalle Hamburg, Stedlijk Museum, Amsterdam.

 Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

 expozitie praga oldrich kulhanek

lidia nasincova

Lidia Našincová

Miloslava Kumbárová

Miloslava Kumbárová, curatorul expoziției Oldřich Kulhánek

Vezi: Galerie Oldřich Kulhánek

1 comentariu la „Expoziție Oldřich Kulhánek la Praga”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *