Expoziţie: Războiul împotriva ţărănimii. Anii colectivizării (1949–1962)

expozitie colectivizare razboiul-impotriva-taranimii

eveniment liber sa spunLa Sala Oaspeţi a Muzeului Naţional al Ţăranului Român a avut loc vineri, 21 decembrie 2012, vernisajul expoziţiei Războiul împotriva ţărănimii. Anii colectivizării (1949–1962).

Expoziţia, organizată de Muzeul Naţional al Ţăranului Român în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dar şi cu alte instituţii, îşi propune să prezinte publicului larg unul dintre cele mai dramatice episoade prin care a trecut România în secolul XX: colectivizarea agriculturii. Aceasta va putea fi vizitată până pe 5 mai 2013, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

„Colectivizarea este un proces extrem de complex, care vizează simultan câmpuri diverse: politicul, socialul, economicul etc. În mod concret, colectivizarea este o operaţiune care ţine de represiune şi de furtul proprietăţii particulare pentru formarea proprietăţii de stat şi cooperatiste. Ţelul final este formarea unei clase de muncitori agricoli eliberaţi de orice conştiinţă istorică, capabili să producă hrană pentru întreaga societate comunistă. Ţărănimea colectivizareeste, pentru comunism, clasa cea mai înapoiată, cea mai refractară schimbării revoluţionare, clasă care poartă cu sine cele mai multe reziduuri istorice, economice, culturale, religioase şi etnice. Modernitatea comunistă priveşte ţăranul însuşi ca pe un reziduu istoric care trebuie eliminat, anihilat în substanţa sa. Ţăranul poartă, din punctul de vedere al comunismului, toate bolile metafizice şi istorice posibile, este religios, este legat de pământ, este conservator. Astfel, colectivizarea este totodată un proces de curăţare şi de reeducare, de reconstrucţie a ţesutului social prin intervenţia represivă a politicului.”

„Expoziţia relevă sensul adânc şi atroce al experimentului social comunist, caracterul său nihilist, forţa sa tectonică, pentru întreaga categorie a ţăranilor. Totodată, reprezentăm în cadrul expunerii rezistenţa şi supravieţuirea ţărănimii în aceste condiţii istorice extreme, pentru a putea avea tabloul general al unei societăţi aflate într-un proces de transformare fără precedent.”

colectivizarea satului romanesc comunism

Curatori: Mihai Gheorghiu, Irina Hasnaş Hubbard, Maria Mateoniu, Vlad Columbeanu. Consultant ştiinţific: Cosmin Budeancă.

Parteneri: Arhivele Naţionale ale României, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Film, Muzeul Naţional de Istorie a României, Penitenciarul Bucureşti-Jilava, Fundaţia Culturală „Negru Vodă” Făgăraş, Agerpres, Academia Civică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *