Febiofest 2016

febiofest

corespondenta rubrica liber sa spunA XXIII-A ediție a Festivalului Internațional de Film „Febiofest” se va desfășura la Praga între 17 şi 25 martie 2016 și îi va avea ca invitaţi de onoare pe muza lui Pedro Almodóvar, actriţa Carmen Maura, şi pe steaua filmelor lui Danny Boyl, dealerul de droguri din Trainspotting, actorul scoțian Peter Mullan.

Maura

Carmen Maura

Carmen Maura a interpretat 40 de roluri de film şi la televiziune, fiind şi actriţa principală a Teatrului Naţional din Madrid. Cel mai des a apărut în filmele lui Pedro Almodóvar – rolul transsexualei din filmul Legea dorinţei (1987) transformând-o în icoana comunităţii gay. În anul 1988 a fost propusă pentru Premiul Oscar (pentru cel mai bun film internaţional, Femeile în pragul unei căderi nervoase), alături de Maura remarcându-se Antonio Banderas.

Carmen_Maura

Carmen Maura

După 18 ani de la Legea dorinței, Maura a mai turnat un film cu Almodóvar, Volver, premiat la Festivalul din Cannes. Carmen Maura a primit de patru ori Premiul Goya (similar cu Oscarul) pentru cea mai bună actriţă. Pentru rolul Pepi din filmul Pepi, Luci, Bom şi celelate fete din gaşcă a obţinut Marele premiu la Festivalul Internaţional de fim din Veneţia şi Premiul Academiei Europene pentru cea mai bună actriţă. Pentru interpretarea rolului titular din filmul cel mai important al lui Carlos Saura, Ah, Carmelo!, a cărui acțiune se desfășoară în finalul dramatic al Războiului civil, Maura a obţinut atât Premiul Goya, cât şi premiul european Felix. Spectatorii de la Febiofest o vor vedea pe Carmen Maura în  filmul menţionat Ah, Carmelo! (1990) şi în comedia neagră franco-elveţiană despre eutanasiere, Noapte binecuvântată (2015).

Peter Mullan

Peter Mullan

Actorul şi regizorul de film Peter Mullan a debutat  cu renumitul regizor Ken Loach, care l-a distribuit în rolul principal din celebrul Mă numesc Joe, pentru care Mullan a obţinut la Cannes Premiul pentru cel mai bun actor. Înainte de acest film devenise o stea a cinematografiei prin două pelicule ale lui Danny Boyl, Mormântul puţin adânc şi Trainspotting, în care Mullan l-a interpretat pe dealerul de droguri Swanney. La jumătatea anilor ´90 Peter Mullan a început să facă şi regie de film. Cel mai mare succes l-a avut cu al doilea său film de lungmetraj, drama istorică Femei decăzute, laureată cu Leul de aur la Veneţia. Anul acesta Febiofest îl prezintă pe Mullan in două filme din 2015, Hector şi Cântecul apusului de soare.

sigla febiofestLa festival vor participa peste 50 de oaspeţi străini, printre care actorul de film şi teatru laureat în Israel, Itay Tiran, care prezintă filmul polonez Demon al regizorului Marcin Wrona, scenaristul norvegian Bjørn Olaf Johannessen, autorul scenariului filmului Everything Will Be Fine al regizorului Wim Wenders, inclus în competiţia de la Berlinală. O noutate a acestei ediții o va reprezenta Premiul Amnesty International Febiofest, prin intermediul căruia organizatorii festivalului doresc să atragă atenţia asupra oamenilor de cultură şi a ziariştilor din întreaga lume, închişi pe nedrept. În juriu vor fi prezenţi actriţa Martha Issová, director al Amnesty International ČR Mark Martin şi dramaturgul Gertjan Zuilhof. Febiofest continuă astfel tematica de anul trecut, când a fost evocat cineastul ucrainean deţinut Oleg Sentsov.

Organizatorii FIF Praga – Febiofest au sesizat creşterea numărului de bătrâni neîngrijiţi şi al cazurilor de violenţă domestică faţă de persoanele în vârstă. Astfel, partenerul de caritate al ediţiei a XXIII-a a festivalului a devenit organizaţia „Život 90” („Viaţa 90”), cu centrul la Praga. Život 90 a salvat vieţile a mii de bătrâni din întreaga Cehie.

rudolf-hrusinsky

Rudolf Hrušínský

Anul acesta Febiofest, împreună cu Monetăria cehă, îl omagiază pe legendarul actor al filmului ceh, Rudolf Hrušínský. Primele două exemplare ale medaliei vor fi date celor doi fii ai lui Rudolf Hrušínský, Rudolf şi Jan. Cinefilii îşi vor putea cumpăra medalia comemorativă de la Monetăria cehă. O ediţie limitată de 200 de exemplare din aur cu o greutate de un sfert de uncie va fi completată cu 400 de de medalii de argint, cu o greutate de 10 grame. „Ca motiv pentru medalie a servit bogata filmografie a lui Hrušínský. Pe verso a Martin Dašek a realizat o bandă de film, pe care se pot găsi miniaturile rolurilor sale”, a spus Lukáš Jokl de la Monetăria cehă. Noutatea ediției actuale o constituie posibilitatea alegerii personalităţii care va primi acest onoare în cadrul ediţiei viitoare a Febiofest. Printre cei propuşi se află Oldřich Nový şi Vladimír Menšík. Odată cu debutul festivalului joi, 17 martie se va putea vota la adresa www.ceskamincovna.cz/febiofest, zece dintre persoanele care votează putând câştiga o medalie de argint cu Rudolf Hrušínský.

Anul acesta se vor decerna cinci premii Kristián pentru contribuţiasigla febiofest adusă cinematografiei mondiale. Spectatorii vor vedea câteva filme ale personalităţilor prezente la festival: actorul Daniel Brühl, regizorul Jan Cvitkovič, regizorul Marco Bellocchio, actriţa Carmen Maura, scenaristul Peter Morgan.

Febiofest va prezenta la Praga şi ulterior în regiunile Cehiei 150 de filme din 56 de ţări într-un total de 586 de proiecţii.

Lidia Našincová

Corespondenţă de la Praga

www.febiofest.cz
www.facebook.com/febiofest

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

 Arhiva categoriei Film

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *