Febiofest, Praga, 2017

febiofest 2017

eveniment-liber-sa-spunLa Festivalul Internaţional de Film de la Praga – Febiofest (23–31 martie 2017) urmează să vină oaspeţi de mare valoare – cum ar fi regizorul Emir Kusturica, cameramanul şi colaboratorul regizorului Werner Herzog, Peter Zeitlinger sau celebrul scriitor şi autor al scenariului bazat pe cartea sa Chemarea monstrului: Istoria vieţii, Patrick Ness. Programul complet al festivalului a fost dat publicităţii şi vânzarea biletele a început joi, 16 martie la casele de bilete ale cinematografelor CineStar Praha – Anděl şi Černý Most și online la febiofest.cz şi cinestar.cz.
Febiofest şi Monetăria cehă au emis medalii cu actorul ceh Vladimír Menšík.

Emir Kusturica
Emir Kusturica

Unul din cei mai admiraţi şi originali regizori europeni, în acelaşi timp muzician, este regizorul sârb Emir Kusturica. La Praga va prezenta personal premiera unui love-story pasional, intitulat Pe Calea Lactee cu Monica Bellucci în rolul principal, Kusturica fiind şi autorul scenariului şi al muzicii. Kusturica este unul din cei mai renumiţi absolvenţi ai Facultăţii de Artă şi Muzică din Praga, student al lui Otakar Vávra. A primit prestigioase premii internaţionale. Pentru filmul Îţi aminteşti de Dolly Bell?, Leul de Aur la Veneţia, pentru Tata în deplasare, Palmierul de Aur la Cannes, pentru cel mai bun film, premiul FIPRESCI şi nominalizarea la Oscar. Filmul Casa de spânzurat a obţinut la Cannes premiul pentru cea mai bună regie, iar primul său film vorbit în engleză, Arizona Dream cu Johnny Depp şi Fay Dunaway, Ursul de argint pentru cel mai bun film la Berlinale. Al doilea Palmier de Aur pentru cel mai bun film la Cannes i-a fost acordat lui Kusturica pentru filmul Underground. Succes a avut şi filmul Pisica neagră, motanul alb, laureat cu Ursul de Argint la Berlinale pentru cea mai bună regie. Emir Kusturica este cunoscut şi datorită colaborării sale cu compozitorul Goran Bregovič şi cântă în grupul No Smoking Orchestra.

La Febiofest va veni şi cameramanul german de origine cehă Peter Zeitlinger. Pe lângă activitatea de cameraman s-a dedicat şi regiei, montajului şi scenaristicii. Din anii ´90 realizează cu Werner Herzog filme artistice (Poliţaiul prost cu Nicolas Cage) şi documentare (Întâlnire la capătul lumii, Grizzly Man etc). Zeitlinger a contribuit, ca operator, şi la cel mai nou thriller al lui Herzog, Sare şi foc, care, împreună noul film al lui Kusturica, Pe Calea Lactee, se prezintă în noua secţie a Febiofest, Masters. Această secţie este dedicată creaţiei actuale a regizorilor care au intrat în istoria cinematografiei universale. „În secţia Masters am ales douăsprezece titluri inclusiv filme ale unor autori diferiţi şi expresivi cum sunt Alejandro Jodorowsky, Andrzej Wajda sau Kiyoshi Kurosawa,” a spus la conferinţa de presă directoarea de program, Anna Kopecká.

Blue Velvet David Lynch
Catifeaua albastră

Toate filmele, cu excepţia lui Elle de Verhoeven, sunt proiectate în premieră cehă. Unele au obţinut deja premii prestigioase în străinătate, de pildă Leul de Argint la Veneţia pentru Rai de Andrei Koncialovski, Premiul pentru cea mai bună regie la Cannes pentru Personal Shopper de Olivier Assayas, Globul de Aur pentru Elle sau cel mai nou Urs de Argint de la Berlinale pentru actriţa Min-Hee Kim, în filmul regizorului coreean Hong Sang-soo, Singură noaptea pe malul mării.
Filmul ales de spectatori în anchetă este Catifeaua albastră al lui David Lynch, versiunea digitalizată.

Patrick Ness
Patrick Ness

Scriitorul şi scenaristul Patrick Ness este cunoscut datorită cărţilor pentru adolescenţi şi trilogiei SF Haos. Pentru romanul Chemarea monstrului: Istoria vieţii a primit Carnegie Medal, cel mai mare premiu britanic pentru cărţi de copii şi tineret. Ness, care trăieşte şi lucrează la Londra, scrie şi scenarii pentru BBC Class. Festivalul prezintă în avanpremieră adaptarea best-sellerului premiat, Chemarea monstrului: Istoria vieţii, în regia spaniolului J. A. Bayona.

Imagine din filmul Spina
Imagine din filmul Špína

Secţia Europa nouă include premiul de 5 mii de euro pentru primul sau al doilea film câştigător al cineaştilor la început de carieră din diverse ţări europene. Secţia prezintă opere ambiţioase şi curajoase, ca idei şi formă, care provoacă, reflectând Europa actuală. Spectatorii vor vedea şi filmul ceh Špína (Murdărie) al absolventei Facultăţii de Cinematografie din Praga, Terezya Nvotová, filmul premiat, Fără dumnezeu, al regizoarei bulgare Ralitza Petrovaci şi Inimă de piatră, debutul energic despre prietenie şi maturitate în peisajele melancolice ale Islandei, al lui Gudmundur Arnar Gudmundsson.
Vor mai concura povestea de dragoste misterioasă şi minimalizată despre înfiriparea iubirii a doi tineri, intitulată Parc, a regizorului francez Damien Manviel și filmul Teren de joacă pentru copii al lui Bartosz M. Kowalski, inspirat de un caz real de cruzime şi violenţă între copii înaintea pubertăţii.

La Febiofest va veni și regizorul german Julian Radelmeyer pentru a-și prezenta comedia politică intitulată Autocritica câinelui burghez.

Realismul nordic şi magia de poveste apar în filmul Uriaşul, al regizorului suedez Johannes Nyholm, ultimul film fiind cel de-al doilea film polonez din concurs, Ultima familie, regizat de Jan P. Matuszynszki, fresca familiei pictorului suprarealist Zdzisław Beksiński.

Din juriul Premiului Amnesty International, pe care-l obţine unul dintre cele opt filme axate pe drepturile omului, vor face parte: actriţa cehă Ester Geislerová, actriţa şi violonista lituaniană Lora Kmieliauskaite şi Martin Balcar de la Amnesty International. Organizatorii atrag atenţia asupra cazului cineastului Keywan Karimi, aflat în închisoare. Făcând parte din minoritatea kurdă din Iran, autor a 12 filme premiate, documentare şi artistice, a fost condamnat în noiembrie 2016 la şase ani de închisoare pe baza unui proces fals. Amnesty International duce o campanie pentru eliberarea sa necondiţionată. Regizorul suferă de infecţie la plămâni şi o boală a oaselor, dar serviciul închisorii refuză să-l transporte la spital. Este așadar necesar să se arate că lumea filmului îl susţine pe Keywan.

Vineri, 31 martie 2017, în cadrul închiderii festive a festivalului, se va proiecta fimul lui Mike Mills, Femei ale secolului XX, despre trei femei diferite din America în anii ´70 ai secolului trecut. O comedie înduioşătoare şi originală despre copii, societate – şi întrebarea cum să-ţi trăieşti cel mai bine viaţa, unul din cele mai bune filme americane ale anului trecut. Nominalizat la Globul de Aur, filmul se bucură de o distribuţie de primă mărime.

Partenerul de caritate este anul acesta organizaţia non-profit ”Zdravotní klaun” (”Claunul sănătăţii”, care din anul 2001 le aduce bucurie copiilor spitalizaţi şi pacienţilor de la geriatrie. Sunt 86 de clauni, merg la 64 de spitale și 7 cămine pentru bătrâni.

Febiofest programează proiecții la Praga şi ulterior în alte oraşe: în total, 155 de filme din 55 de ţări, cu 573 de proiecţii.

MFF Praha – Febiofest va decerna Premiul Kristián pentru contribuţia la cinematografia mondială actotului cehi Jan Tříska, regizorului american Abel Ferrara şi cameramanului britanic Peter Suschitzky.

Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

Arhiva categoriei Film

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *