Festival de Orgă la Castelul Peleş

Stagiunea „Sunetul Muzicii” de la Castelul Peleş, ediția a V-a, eveniment organizat de ExcesMusic și Muzeul Naţional Peleş, continuă cu primul Festival de Orgă prilejuit de recenta recondiţionare a instrumentului istoric din sala de muzică a castelului.

Orga Castelului Peleș

Recitaluri inedite vor fi susținute de soprana Veronica Anușca și pianistul Mihai Murariu, sâmbătă, 6 iunie 2015, de la ora 16.00, respectiv de violonistul Ladislau Csendes și organistul Remus Henning, duminică, 7 iunie 2015, de la ora 12.00.

Orga Castelului Peleș a fost construită în anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numărul acestei lucrări atestă importanţa instrumentului regal. Este vorba de un instrument cu o dispoziţie romantică, registrele fiind dispuse pe două manuale şi pedalier. Acest instrument este înzestrat cu o tractură pneumatică, tubulatura se afla într-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se află într-o nişă între două încăperi şi poate fi cântat din două console. În arhive există câteva poze cu regina Elisabeta la orgă şi George Enescu la vioară. Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tânărului muzician pentru orgă. Regina Elisabeta a primit la vârsta de 12 ani lecţii de orgă de la organistul, pianistul şi compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete în castelul Monrepos la Neuwied.

Veronica Anuşca

Soprana Veronica Anuşca şi pianistul Mihai Murariu au început colaborarea cu aproximativ trei ani în urmă, iar de atunci au susţinut numeroase recitaluri şi au fost premiaţi la diverse concursuri de interpretare muzicală, printre care Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi”, Timişoara (Marele Premiu), Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov (Premiul I), Concursul Internaţional de Interpretare vocală „Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu Goangă”, martie 2011, desfăşurat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, la care soprana Veronica Anuşca a câştigat locul I, iar Mihai Murariu premiul „Colla Parte” pentru cel mai bun maestru acompaniator. Cei doi vor interpreta opusuri de: J. S. Bach, Al. Stradella, V. Bellini, J. Pachelbel, W. A. Mozart și G. Rossini.

Remus Henning

Organistul Remus Henning a urmat o specializare în muzica bisericească la Conservatorul Regal de Muzica din Regensburg (Germania) între anii 1989–1991. În perioada 1995–2000 a fost student la Facultatea de Muzică din Brașov (secţia orgă, clasa maestrului Hans Eckard Schlandt). În anul 2006 își susține masteratul în Interpretare Organistică la Conservatorul de Muzică din Paris, clasa maestrului Daniel Roth. A concertat în țară și străinătate: Germania, Austria, Ungaria, Italia, Franța, Spania, Liban și Elveţia. Este câștigător a numeroase premii: 1992 –  Premiul I la Concursul de interpretare organistică de la Viena; 1995 – Premiul I pentru interpretarea muzicii baroce în München; 2000 – Premiul I la Concursul Internaţional de Orgă, Paris; 2002 – Premiul de onoare pentru cea mai bună interpretare modernă la Festivalul International de Muzică din Italia; 2006 – Premiul de onoare şi trofeul „Omul de Aur” la Festivalul de Orgă de la Alma-Ata, Kasakhstan. Din anul 2012, este protagonistul producției Orgi istorice din România (5 albume), înregistrând deja primele două CD-uri cu orgile transilvănene din Cisnădie şi orga istorică de la Castelul Peleş.

Ladislau Csendes este violonist, violist, profesor. În 1990 a fondat împreună cu pianista Dolores Chelariu, Ansamblul „Aperto” cu care a susținut concerte în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale şi turnee artistice în Germania, Elveţia, Polonia, Spania, Ungaria, Italia etc. Înregistrările Radio, TV şi CD realizate de Ansamblul Aperto au obţinut cronici elogioase din partea presei de specialitate. În anul 2000, ansamblul a obţinut premiul revistei „Actualitatea Muzicală”. Colaborarea cu mari compozitori ai secolului XX, ca: Ligetti, Kurtag, Vieru, Olah, Stroe au fost benefice pentru evoluţia formaţiei. Acum patru ani a fost lansat un dublu compact disc – intitulat Aperto 20, iar acum trei ani Duo „Aperto” a înregistrat un compact disc inedit pe care se regăsesc miniaturi pentru vioară şi pian de Franz Liszt.

În interpretarea violonistului Ladislau Csendes și a organistului Remus Henning veți putea asculta muzică veche transilvăneană, precum și opusuri de: Joseph Soulzer, Charles Bohm, Gaty Zoltan, J. S. Bach și Benedetto Marcelo.
Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută completând un formular pe site-ul http://peles.ro/concertul-sunetul-muzicii-iv-editia-a-v-a/
Programul complet al stagiunii pe:
http://stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com/

Parteneri: Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin Programul „Oportunităţi la tine acasă”, Radio Romania Cultural, Asociaţia Cultural – Sportivă Pro Valores, Primăria Orașului Sinaia.
Parteneri media: Radio România Cultural, Port.ro, Onlinegallery.ro, Observator cultural, Calendar evenimente, Agentia de carte, Capital Cultural, Ziarul Metropolis, Bucuresteni.ro, Best Events.

Vezi: arhiva categoriei  Muzica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *