Festivalul-Concurs Internaţional de Creaţie Literară „Avangarda XXII”

În perioada 13–15 octombrie 2011, la Bacău va avea loc ediția a X-a Festivalului-Concurs Internaţional de Creaţie Literară „Avangarda XXII”, organizat de Fundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov”. Festivalul îşi propune descoperirea şi promovarea creatorilor de poezie, proză, teatru şi critică literară în limba română – tineri şi adulţi, începători şi profesionişti –, a celui mai bun debut în volum, a celor mai buni poeţi consacraţi, precum şi a celei mai bune antologii de autor, identificarea şi promovarea celor mai valoroase reviste literare şi de cultură de limbă română din ţară şi străinătate. De asemenea, iniţiativa îşi mai propune descoperirea şi promovarea valorilor autentice băcăuane prin acordarea Premiilor Anuale ale Fundaţiei „Georgeta şi Mircea Cancicov” pentru Literatură, Cultură, Arte, Ştiinţe şi Învăţământ. La acest festival participă scriitori din Bacău, dar și invitați din țară și din străinătate.

Vor fi acordate următoarele premii:

• Pentru prozatorii consacraţi, care nu au depăşit vârsta de 55 de ani: Premiul „Georgeta Mircea Cancicov” pentru cea mai bună carte de proză a anului 2010.

• Pentru poeţii consacraţi, care nu au depăşit vârsta de 55 de ani: Premiul „George Bacovia” pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2010.

• Pentru dramaturgii consacraţi, care nu au depăşit vârsta de 55 de ani: Premiul „Ion Luca” pentru cea mai bună carte de teatru a anului 2010.

• Pentru criticii literari consacraţi, care nu au depăşit vârsta de 55 de ani: Premiul „Vasile Sporici” pentru cea mai bună carte de critică literară a anului 2010.

• Pentru poeţii care au debutat editorial în anul 2010 şi care nu au depăşit vârsta de 47 de ani: Premiul pentru cea mai bună carte de debut a anului 2010.

• Pentru cea mai bună antologie (inclusiv de autor) de poezie a anilor 2010: Premiul „George Bacovia”.

• Pentru poeţii care nu au debutat editorial şi nu au depăşit vârsta de 35 de ani: Premiul de debut în volum al Editurii Fundaţiei Culturale „Cancicov” Bacău. La această categorie se vor mai acorda Premiile II şi III, trei menţiuni, precum şi premiile unor reviste literare.

• Pentru cea mai bună revistă literară şi de cultură a anului 2010: Premiul Fundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov”.

• Pentru întreaga creaţie poetică, juriul va acorda Premiul „Opera omnia” şi/sau Premiul de excelență.

De asemenea, vor fi acordate Premiile anuale ale Fundaţiei „Georgeta şi Mircea Cancicov” pentru literatură, cultură, arte, știință și învățământ.

Vineri 14 octombrie, între orele 11.00–13.00, sub genericul „Itinerariile Avangardei prin școlile băcăuane” este programat colocviul Rolul scriitorului în formarea spiritualității de mâine, care se va desfășura la Universitatea „Vasile Alecsandri”, Universitatea „George Bacovia” și în colegii din Bacău. De la ora 15.30, în Salonul Hotelului „Moldova” vor avea loc prezentări de cărți, microrecitalul de vioară și chitară susținut de Mihai Gherghelaș și Ghenadie Dănescu și colocviul Rolul scriitorului în formarea spiritualității de mâine, în cadrul Salonului Cărții „Avangarda XXII”, ediția 2011.

Sâmbătă 15 octombrie, la ora 10, la Mânăstirea „Buna Vestire” din Tisa Silvestri se vor desfășura lucrările colocviului Poezia și rugăciunea la frontierele cunoașterii. În continuare, vor fi vizitate Casa Memorială „Nicu Enea”, Muzeul de Artă Ceramică „Anton Ciobanu” și Casa Memorială „George Bacovia”. În program sunt cuprinse momente lirice susținute de scriitori din Bacău și din țară, momente muzicale oferite de elevii Colegiului Național de Artă „G. Apostu”.

Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc sâmbătă, începând cu ora 17.30, în Sala „Ateneu” a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

Directorul Festivalului este Victor Munteanu. Director artistic: pr. Cornel Paiu.

„Festivalul «Avangarda XXII», organizat de Fundația «Cancicov» din Bacău, a devenit poate cel mai reprezentativ eveniment cultural de promovare a creației tinerilor creatori.” (Gheorghe Neagu, director, „Oglinda literară”).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *