Festivalul de operă de la Savonlinna și Anul Shakespeare

otello

2016 este anul aniversar William Shakespeare, 400 de ani de la trecerea sa în neființă. Societățile ce îi poartă numele și instituții culturale din lumea întreaga organizează manifestări care îl reamintesc, îl comemorează și cum mai bine altfel decât prin relevarea creației sale.

Festivalul de operă de la Savonlinna, Finlanda este doar unul dintre aceste evenimente care, în această ediție, își propune să aducă în prim-plan opera italiană și Shakespeare.

Castelul Olavinlinna

Castelul Olavinlinna

Savonlinna este un oraș din estul Finlandei aflat la 300 km depărtare de Helsinki într-o zonă extinsă de lacuri. Festivalul se va desfășura în perioada 8 iulie–6 august 2016 și va avea loc în incinta castelului medieval Olavinlinna. Trebuie de asemenea menționat și faptul că datorită poziției geografice, aceasta perioadă a anului are un plus de farmec prin „nopțile albe”.

Operele shakespeariene care vor fi incluse în festival sunt semnate de Verdi: Macbeth, Otello și Falstaff.

don-giovanni

În afară de acestea vor fi și alte spectacole de operă și concerte simfonice. Iubitorii de operă vor avea ocazia să urmărească și opera Don Giovanni de Mozart, opere italiene de Giacomo Puccini (Boema) și Vincenzo Bellini (Norma), precum și opera Din casa morților de compozitorul ceh Leoš Janáček.

Concertele vor cuprinde printre altele și orchestra de tineret din Ravenna și Piacenza, Orchestra „Giovanile Luigi Cherubini”, cu un program dirijat de Riccardo Muti.

Gazda festivalului, castelul Olavinlinna, construit în anul 1475, are o arhitectură interioară care la prima vedere ridică o serie de întrebări în privința acusticii, dar care, printr-o minune, este rezolvată în totalitate de la primele sunete muzicale. Capacitatea salii este de aproximativ 2000 de locuri.

Spectacolele de operă sunt fie producții proprii, fie producții realizate de Teatro Regio din Torino și de Festivalul din Ravenna.

Opera Otello, producție a Festivalului Savonlinna, va fi dirijată de Xian Zhang la pupitrul Orchestrei și Corului Festivalului Savonlinna; soliști vor fi Kristian Benedikt/Aleksandr Antonenko (Otello), Joyce El-Khoury/Yana Kleyn (Desdemona) și Tommi Hakala/Elia Fabbian (Iago).

falstaff

Falstaff

Producție a Festivalului de la Ravenna, opera Falstaff va fi dirijată de directorul artistic al festivalului, Cristina Mazzavillani Muti (soția dirijorului Riccardo Muti) și îi va avea ca soliști pe Kiril Manolov (Sir John Falstaff), Federico Longhi (Ford), Giovanni Sebastiano Sala (Fenton), Eleonora Buratto (Alice Ford) și Damiana Mizzi (Nannetta).

Cea de-a doua producție a Festivalului de la Ravenna, opera Macbeth îi aduce în prim-plan pe dirijorul Nicola Paszkowski și soliștii Vittoria Yeo (Lady Macbeth), Giordano Luca (Macduff), Matias Tosi (Macbeth) și Luca Dall’Amico (Banquo).

Elena Moșuc

Elena Moșuc

De la prima sa ediție din anul 1912, Festivalul de la Savonllina s-a bucurat de un mare interes atât din partea iubitorilor de operă, cît și de concerte simfonice. O mențiune specială pentru ediția din anul viitor pentru prezența sopranei de origina română, Elena Moșuc în rolul principal din opera Norma de Bellini, a cărei performanță este mult așteptată mai ales în urma recentelor apariții deosebit de apreciate de specialiști și de public în egală masură.

Adriana Velincov-Bennett

13 noiembrie 2015

Corespondență de la Londra

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

Arhiva categoriei  Muzica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *