Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, ediția a VI-a

cimitirul vesel sapanta

eveniment liber sa spunMaramureșul revine în perioada 15–16 august 2015 în centrul atenției pentru a șasea ediție a proiectului inițiat de irlandezul Peter Hurley, intitulat Drumul Lung spre Cimitirul Vesel.

Din 2010 proiectul a reușit să pună sub reflector „cultura vie a satului românesc”, în special pe cea a Maramureșului, scoțând în evidență ceea ce este „o comoara europeană”.

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Ilustrație: Dumitru Pop Tincu, Săpânța, anul 2000

„În fiecare an de Sfânta Maria am amplasat o piatră de hotar, o bornă, în promovarea satului românesc. Sunt așa de încântat de conceptul nostru de anul acesta! Simt că ar putea să fie cel mai frumos dintre toate, pentru că sărbătorim esența satului în sine. Creăm o scenografie în care elementele autentice sunt îmbinate într-un singur concept fermecător! Săpânța e un sat viu, un fenomen care poate fi trăit doar vizitându-l! Esența nu poate fi transpusă pe scena unui oraș sau în străinătate. Magia satului se simte doar aici, pe viu. Anul acesta, sărbătorim această creație multimilenară: satul Carpatic autentic!” – Peter Hurley.

sapanta

Printre succesele de până acum se numără: concertele inedite din Cimitirul Vesel din Săpânța, semnate de compozitorul irlandez Shaun Davey (Vocile din Cimitirul Vesel, 2010 și 2014), concertele semnate de maestrul Grigore Leșe (în 2010, când a adus la Săpânța un veritabil „Buena Vista Social Club” al muzicii tradiționale românești; în 2011, la înființarea proiectului „Pe drumurile lu’ Leșe” prin Țara Lăpușului) și concertul extraordinar care a contribuit  la făurirea proiectului „Roots Revival România” (2013).

imagini din cimitirul vesel sapanta

Cimitirul vesel de la Săpânța

Peter Hurley: „Dacă există fotografi, jurnaliști sau documentariști din România, care doresc să surprindă momentul, mai ales în zilele dinaintea evenimentului, când vom pregăti scenografia pe pajiște, dar nu numai, și pe ulițe și în casele oamenilor din sat, vă rog să ne scrieți. Vă vom ajuta cum putem. La propuneri serioase  aranjăm cazarea cu sătenii, găsim un ghid local, adică pe cineva care să vă conducă prin comună la locurile sau persoanele pe care doriți să le vizitați, ajutăm la transportul prin sat punând la dispoziție microbuzul Primăriei. De asemenea, organizăm câte un microbuz de la București, de la Cluj si de la Baia Mare, astfel încât deplasarea să fie cât mai ușoară si mai accesibilă pentru acest moment unic”.

Mai multe informații puteți găsi la:
www.facebook.com/DLCV.festival

Ascultă

Vocile din Cimitirul Vesel de  Shaun Davey, Corul Facultății de Teologie din Sibiu, Symphactory Orchestra, Săpânța, 2014

logo liber sa spun

Vezi: arhiva categoriei Tradiții

Arhiva categoriei Festivaluri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *