Festivalul „George Enescu”, sâmbătă, 5 septembrie 2015

festivalul george enescu editia 2015

Ansamblul „Profil”, dirijat de Tiberiu Soare, concertează astăzi, sâmbătă, 5 septembrie 2015, la ora 11.00, la Sala Mică a Palatului, în seria „Repere ale muzicii contemporane românești”. În program: Nicolae Țăranu – Epitaphe pour Jorge pentru clarinet și ansamblu, solist: Emil Vișinescu; Călin Ioachimescu – Tetrachords Music pentru flaut, vioară, violoncel și pian (primă audiție românească); Mihai Murariu – El Niño (câștigător al Concursului Internațional „George Enescu” 2014 – secțiunea Compoziție – Muzică de Cameră); Sebastian Androne – Karoshi II pentru ansamblu (primă audiție absolută) (câștigător al Concursului Internațional „George Enescu” 2014 – secțiunea Compoziție – Muzică Simfonică); Cristian Lolea – Lucrare pentru ansamblu (primă audiție absolută); Gabriel Iranyi – Noema pentru pian solo şi orchestră de cameră (primă audiție absolută), solist: Horia Maxim; Mihai Măniceanu – Reductio ad absurdum, concertino pentru pian și orchestră de cameră (primă audiție absolută), solist: Mihai Măniceanu; Dan Dediu – Hyperkardia IV pentru pian la patru mâini și orchestră de cameră (primă audiție absolută), soliști: Valentina Sandu-Dediu și Dan Dediu.

Murray-Perahia

Murray Perahia

La ora 16.30, la Ateneul Român, recitalul pianistului Murray Perahia: Haydn – Sonata nr. 31 Hob. XVI. 46 în La bemol Major și Variațiunile Hob. XVII. 6 în fa minor; Brahms, Balada op. 118 nr. 3 în sol minor, Intermezzo op. 119 nr. 3 în Do Major, Intermezzo op. 119 nr. 2 în mi minor, Intermezzo op. 118 nr. 2 în La major, Capriccio op. 116 nr. 1 în re minor; Beethoven, Hammerklavier, op. 106 în Si bemol major.

În decursul a peste 30 de ani de carieră concertistică pe scenele lumii, Murray Perahia a devenit unul dintre cei mai elogiați pianiști ai vremurilor noastre. Este invitat în cele mai mari centre muzicale, acompaniat de orchestre de renume. Este dirijor invitat al Academy of St. Martin in the Fields, cu care a susținut turnee în calitate de dirijor și pianist în SUA, Europa, Japonia și Asia de Sud-Est. De curând, Perahia s-a lansat într-un proiect ambițios: realizarea integralei sonatelor de Beethoven pentru Henle Urtext Edition.

Perahia are o largă și variată discografie realizată de către Sony Classical, care îl reprezintă pe artist în exclusivitate. Recent, el a înregistrat al treilea disc al concertelor pentru clavecin de Bach cu Academy of St. Martin in the Fields, disc ce mai include Concertul brandenburgic nr. 5, Concertul pentru flaut, vioară și pian și Concertul italian. La începutul acestui an, Sony Classical a lansat, în interpretarea pianistului, înregistrarea ultimelor trei sonate pentru pian de Franz Schubert (D. 958, 959, 960).

perahia_1

În anul 2003, Perahia a câștigat Premiul Grammy pentru Cel mai bun Interpret Solist Instrumentist pentru integrala Studiilor de Frédéric Chopin, op. 10 și op. 25. Apropierea  specială a solistului de muzica lui Bach este evidentă în înregistrarea Concertelor pentru clavecin cu Academy of St. Martin in the Fields precum și în interpretarea Variațiunilor Goldberg, ambele obținând două nominalizări Grammy și Gramophone Award pentru Cea mai bună Înregistrare Instrumentală. Timp de 15 săptămâni s-a menținut în Top 10 Billboard Classical Chart. În 1999 a câștigat un premiu Grammy pentru înregistrarea Suitelor engleze de Bach (nr. 1, 3, 6), iar în 1995 și 1997 a câștigat premiile Gramophone Magazine pentru Baladele de Chopin și interpretarea unor lucrări de Händel și Scarlatti. În 1998, la împlinirea a 25 de ani de înregistrări ale pianistului, Sony Classical a lansat un album de patru discuri.

Născut la New York, Perahia a început studiul pianului la vârsta de patru ani, ulterior urmând cursurile de la Mannes College unde s-a specializat în dirijat și compoziție. A colaborat cu numeroşi muzicieni, printre care Rudolf Serkin, Pablo Casals și membrii Budapest String Quartet. De asemenea, a studiat o perioadă cu Mieczlyslaw Horszowski. Ani la rând s-a bucurat de prietenia apropiată a lui Vladimir Horowitz.

În 1972 Perahia a câștigat Concursul Internațional de Pian de la Leeds. În 1973 a susținut primul său concert la Aldeburgh Festival unde a lucrat îndeaproape cu Benjamin Britten și Peter Pears, pe acesta din urmă, acompaniindu-l ulterior în numeroase recitaluri de lieduri. Perahia a fost director artistic al Festivalului de la Aldeburgh în perioada 1981–1989.

Este membru de onoare al Royal College of Music și Royal Academy of Music și deținătorul doctoratului de onoare al Universității din Leeds.

anja-harteros

Anja Harteros

Al doilea concert al Staastkapelle din Dresda, cea mai veche orchestră europeană, propune muzică de Richard Strauss: lieduri (Letzte Lieder – Frühling – Malven – September – Beim Schlafengehen – Im Abendrot, orchestraţie de Wolfgang Rihm;  solistă: Anja Harteros) și Simfonia Alpilor (Eine Alpensinfonie), op. 64. Dirijor: Christian Thielemann, ora 19.30, Sala Palatului.

robert-king-

Robert King

Programul zilei se va încheia la Ateneul Român, unde, de la ora 22.30 (seria „Concertele de la miezul nopții”), unde ansamblul „The King’s Consort” propune un program de ode dedicate Sf. Cecilia: Purcell – Ode to St.Cecilia „Welcome to all the pleasures“ (1683); Britten – Hymn to St.Cecilia (1942); Händel – Ode to St.Cecilia „From Harmony“ (1739). Dirijor: Robert King. Solişti: Carolyn Sampson, soprană; Robin Blaze, contratenor; James Gilchrist, tenor; David Wilson-Johnson, bas-bariton.

„The King’s Consort” este una dintre cele mai importante orchestre de instrumente de epocă din lume. Înființată în 1980 de Robert King, orchestra și corul au avut concerte pe cinci continente, vizitând aproape toate țările europene, apărând pe scene din Japonia, Hong Kong și Orientul Îndepărtat, precum și din America de Nord și de Sud. Cu un catalog de o sută de CD-uri și vânzări de peste un milion și jumătate de albume, „The King’s Consort” este una dintre cele mai înregistrate orchestre de instrumente de epocă. TKC lucrează în prezent cu casa de discuri VIVAT.

The-Kings-Consort-

The King’s Consort

Timp de peste trei decenii, „The King’s Consort”, sub conducerea artistică a lui Robert King, a prezentat un repertoriu de o varietate curajoasă, cu lucrări de la 1550 până în ziua de azi, în multe dintre cele mai mari săli de concerte din Europa. Printre cele mai importante concerte amintim șapte apariții la BBC Proms, concerte cu spectaculoasa Încoronare a Regelui George al II-lea, reconstrucția venețiană Lo SposalizioMisa în Si Minor și Patimile după Sf. Matei de Bach și Elijah al lui Mendelssohn în Marea Britanie și Europa, concerte puse în scenă după Zâna de Purcell în Spania și Marea Britanie, concertul de deschidere al festivităților dedicate lui Purcell la BBC TV, și Recviemul lui Mozart în splendidul Palat Alhambra din Granada. Dintre operele interpretate (montări scenice) amintim Ottone de Händel în Japonia și Marea Britanie, Ezio de același compozitor la Théâtre des Champs-Elysées în Paris și Regina indiană a lui Purcell în teatrul istoric din Schwetzingen, Germania.

Orchestra este apreciată în mod special pentru înregistrările sale cu muzică de Händel și Purcell, însă catalogul său include și muzică instrumentală și corală scrisă de zeci de compozitori, de la Albinoni la Zelenka, inclusiv Misa în Si Minor de Bach, Petite Messe Solennelle de Rossini, Muzica sacră a lui Mozart, imnurile Stabat Mater de Pergolesi, Astorga și Boccherini. Douăzeci și cinci de înregistrări în premieră mondială ale Odelor complete, Cântecelor solo și Muzicii sacre ale lui Purcell au consacrat orchestra „The King’s Consort” ca fiind una dintre cele mai importante interprete ale muzicii acestui compozitor. TKC este renumită și pentru înregistrările sale cu cel puțin o duzină de oratorii și opere ale lui Händel. Alte proiecte muzicale includ albumul Sacred Music of Monteverdi, care conține Vespers of 1610: această serie urmează după succesul celor zece volume din integrala Muzicii sacre a lui Vivaldi. La fel de cunoscute sunt și cele mai bine vândute înregistrări cu Încoronarea Regelui GeorgeOda pentru Sf. Cecilia de Händel, Recviemul lui Michael Haydn, apreciat de critici (câștigătorul premiului Cea mai bună înregistrare corală acordat de BBC Music Magazine) și Muzica sacră a lui Mozart, cu soprana Carolyn Sampson. TKC lucrează acum cu noua casă de discuri VIVAT, unde repertoriul său include deja discuri de Stanford și Parry (finalist la ediția din 2013 a Premiilor Gramophone), Couperin, Monteverdi, Händel și Purcell.

La Hollywood, corul „The King’s Consort” a înregistrat muzica pentru coloana sonoră din epopeea Regatul cerului, regizată de Ridley Scott și din Cronicile din Narnia, Pirații din Caraibe, Aruncat la canal și Codul lui Da Vinci.

Cele mai importante evenimente ale anului 2014 au inclus Dido și Aeneas și Regele Arthur de Purcell la Barcelona, Madrid și Viena, Încoronarea Regelui George în Europa, Misa în Si Minor de Bach la Lucerna, Mesia și Belshazzarde Händel la Versailles, Annecy, La Chaise-Dieu și Marsilia, Dies Natalis de Finzi și Les Illuminations de Britten la Wigmore Hall și în Franța, turnee în Franța, Ungaria, Malta, România, Elveția și Spania.

Concertele de la orele 11.00 și 22.30 se transmit în direct la Radio România Cultural și Radio România Muzical.

Pe site-ul „Liber să spun” puteți citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *