Festivalul Ideilor – o conversație cu celebra pianistă Elisabeth Leonskaja

elisabeth-leonskaja

Una dintre cele mai apreciate pianiste de astăzi, Elisabeth Leonskaja deschide cea de-a doua ediție a conversațiilor din seria „Festivalul Ideilor”, organizat de Institutul Aspen România în colaborare cu Festivalul Internațional „George Enescu”. Miercuri, 9 septembrie 2015, începând cu ora 19.00, la Sala mică a Ateneului Român, va avea loc o conversație cu Elisabeth Leonskaja despre ideile și lecțiile pe care muzica clasică le oferă societății, într-un dialog inclusiv despre contribuții și experiențe individuale.

Conversația cu Elisabeth Leonskaja are loc într-un moment important de la întâlnirea artistei cu Festivalul și Concusul Internațional „George Enescu”. La doar 18 ani, în 1964, Elisabeth Leonskaja a obținut Premiul I la Secțiunea de Pian a Concursului Internațional „George Enescu”, un moment esențial în lansarea carierei sale pe plan internațional. Acum, după mai bine de 50 de ani, celebra pianistă a revenit la București (unde de altfel a concertat de multe ori), cu emoție și generozitate.

Prima întâlnire cu publicul Festivalului de anul acest a fost pe 6 septembrie, în cadrul recitalului de la Ateneul Român dedicat memoriei lui Sviatoslav Richter, profesorul care a acompaniat dezvoltarea muzicală a artistei. Următoarea apariție va fi pe 10 septembrie, cu Orchestra Sankt Petersburg Philharmonic, sub bagheta dirijorului Yuri Temirkanov, în Concertul nr. 2 de Rahmaninov.

Participarea presei la eveniment se face doar pe bază de acreditare la adresa mihaela.huiban@aspeninstitute.ro, până miercuri 9 septembrie, ora 14.00.

Elisabeth Leonskaja

Născută la Tbilisi, în Georgia, dintr-o familie rusă, a fost considerată un copil minune şi a dat primele concerte la vârsta de 11 ani. Talentul ei excepţional a adus-o curând la studii la Conservatorul din Moscova. În timp ce era încă studentă, a câştigat premii importante la competiţiile internaţionale „George Enescu”, „Marguerite Long” şi „Queen Elizabeth”.

Elisabeth Leonskaja a cântat, practic, cu toate orchestrele importante ale lumii: New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra London, Zürich Tonhalle Orchestra, Berliner Philharmoniker, Gewandhausorchester Leipzig, orchestrele radio din Hamburg, Köln şi München, Czech Philharmonic Orchestra şi multe altele, sub bagheta unor dirijori de seamă precum: Kurt Masur, Sir Colin Davis, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnanyi, Kurt Sanderling, Maris Jansons, Yuri Temirkanov ş. a.

În patria ei adoptivă, Austria, realizările remarcabile ale Elisabethei Leonskaja i-au adus o largă recunoaştere. A devenit Membru de Onoare al Konzerthaus din Viena. În 2006, i-a fost decernată decoraţia Crucea Austriacă, Clasa Întâi, pentru serviciile aduse vieţii culturale din ţară – cel mai înalt titlu de acest tip din Austria.

Festivalul Ideilor

Prima ediție a conversațiilor din seria „Festivalul Ideilor”, organizat de Institutul Aspen România în colaborare cu Festivalul „George Enescu”, a avut loc în 2013 și a beneficiat de participarea dirijorului Lawrence Foster, Director Muzical al Orchestrei Operei Naţionale din Montpellier și Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian din Lisabona; Ioan Holender, Director Artistic al Festivalului George Enescu și Gigi Căciuleanu, coregraf, profesor, dansator.

Institutul Aspen România este o asociație apolitică, nonguvernamentală, nonprofit dedicată promovării leadership-ului vizionar în România și încurajării dezbaterii deschise între lideri referitor la provocările cu care România se confruntă astăzi. Printre membrii Board-ului internațional al Institutului Aspen se numără Madeleine Albright, Lester Crown, Leonard Lauder, Mircea Geoană, Walter Isaacson, Henry Kissinger, Robert S. McNamara, Majestatea Sa Regina Noor, Condoleezza Rice, Shashi Tharoor.

Pe site-ul „Liber să spun” puteți citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *