Festivalul Ideilor – o conversație cu violonistul David Grimal

David-Grimal-

Unul dintre artiștii renumiți pe plan mondial, violonistul francez David Grimal, continuă cea de-a doua ediție a conversațiilor din seria „Festivalul Ideilor”, organizat de Institutul Aspen România în colaborare cu Festivalul Internațional „George Enescu”.

Luni, 14 septembrie, începând cu ora 19.15, la Sala mică a Ateneului Român, va avea loc o conversație cu David Grimal despre muzică, identitate și cultură, într-un dialog inclusiv despre contribuții și experiențe individuale.

David Grimal este prezent în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” de anul acesta împreună cu Orchestra Les Dissonances, duminică, 13 septembrie, la ora 16.30, la Ateneul Român. Programul aici.

Participarea presei la eveniment se face doar pe bază de acreditare la adresa mihaela.huiban@aspeninstitute.ro, până luni, 14 septembrie, ora 11.00.

David_Grimal_©Benoît_Linero

Foto: Benoît Linero

David Grimal

După ce a urmat Conservatoire National Supérieur de Musique din Paris sub îndrumarea lui Régis Pasquier, perioadă în care a primit sfaturi şi încurajări din partea unor artişti renumiţi precum Schlomo Mintz şi Isaac Stern, David Grimal a studiat timp de un an la École des Science Politiques din Paris înaintea întâlnirii cu Philippe Hirshhorn, care i-a schimbat cursul vieţii.

David Grimal are o carieră internaţională de violonist solo, de-a lungul căreia a susţinut concerte în ultimii 20 de ani pe principalele scene ale lumii şi cu orchestre prestigioase cum ar fi Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Russian National Orchestra, Orchestre National de Lyon, Chamber Orchestra of Europe, Berliner Symphoniker, New Japan Philharmonic, Orchestre de l’Opéra de Lyon, Mozarteum Orchestra Salzburg, Jerusalem Symphony Orchestra şi Sinfonia Varsovia, sub conducerea unor dirijori precum Christoph Eschenbach, Michel Plasson, Michael Schønwandt, Péter Csaba, Heinrich Schiff, Lawrence Foster, Emmanuel Krivine, Mikhail Pletnev, Rafael Frühbeck de Burgos şi Peter Eötvös, Andris Nelsons, Christian Arming.

A fost destinatarul unor lucrări cu dedicaţie din partea mai multor compozitori, printre care se numără Marc-André Dalbavie, Brice Pauset, Thierry Escaich, Jean-François Zygel, Alexander Gasparov, Victor Kissine, Fuminori Tanada, Richard Dubugnon, Ivan Fedele, Philippe Harrowing, Anders Hillborg, Oscar Bianchi, Guillaume Connesson şi Frederic Verrières.

Alături de Orchestra „Les Dissonances”, a înfiinţat “L’Autre Saison”, o serie de concerte date în beneficiul şi împreună cu persoanele fără adăpost la biserica Saint-Leu, aflată în inima Parisului.

Începând din 2008, David Grimal a fost Artist în Rezidenţă la Opera din Dijon. Predă cursuri de vioară la Musikhochschule din Sarrebrück, Germania. De asemenea, ţine multe cursuri de măiestrie şi a fost membru în juriul Concursului internaţional Long-Thibaud din Paris în anul 2010. A primit distincţia Chevalier des Arts et des Lettres din partea ministrului francez al culturii în 2008.

David Grimal cântă pe o vioară Stradivarius, „ex Roederer” din 1710, dar şi pe instrumentul „Don Quijote”, o vioară concepută pentru el de lutierul francez Jacques Fustier.

Festivalul Ideilor

Prima ediție a conversațiilor din seria „Festivalul Ideilor”, organizată de Institutul Aspen România în colaborare cu Festivalul „George Enescu”, a avut loc în 2013 și a beneficiat de participarea dirijorului Lawrence Foster, Director Muzical al Orchestrei Operei Naţionale Montpellier și Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian din Lisabona; Ioan Holender, Director Artistic al Festivalului „George Enescu” și Gigi Căciuleanu, coregraf, profesor, dansator.

Institutul Aspen România este o asociație apolitică, nonguvernamentală, nonprofit dedicată promovării leadership-ului vizionar în România și încurajării dezbaterii deschise și informate între lideri referitor la provocările cu care România se confruntă astăzi. Printre membrii board-ului internațional al Institutului Aspen se numără Madeleine Albright, Lester Crown, Leonard Lauder, Mircea Geoană, Walter Isaacson, Henry Kissinger, Robert S. McNamara, Majestatea Sa Regina Noor, Condoleezza Rice sau Shashi Tharoor.

Pe site-ul „Liber să spun” puteți citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *