Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava, Cehia

film documentar jihlava

logo-ji-hlava-csÎntre 25 şi 30 octombrie 2016 are loc la Jihlava (Cehia), ediţia a XIX-a Festivalului Internaţional de Film Documentar – cel mai mare din centrul Europei – dedicat filmului documentar de autor.
Fondat în anul 1997 de un grup de elevi ai Liceului din Jihlava, din anul 2001 este organizat sub egida Asociaţiei civice Grupul din Jihlava al cineaştilor amatori care în anul 2015 s-a numit DOC.DREAM –Societate de sprijinire a filmului documentar.
Motto-ul tradiţional al festivalului este sloganul „A gândi prin film!”.

Festivalul are loc anual la sfârşitul lui octombrie şi are şi oaspeţi de peste hotare, cum au fost în 2005 cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, în 2006 regizorul portughez Manoel de Oliveira. Cu spectatorii au discutat în ultimii ani scriitorii Tariq Ali, Carlos A. Aguilera, Natalja Gorbaněvská şi laureatul Premiului Nobel pentru literatură, Gao Xingjian sau membrii grupului artistic rus radical Vojna, reprezentanta mişcării ucraineene feministe FEMEN, membra grupului feminist rus potestatar de punk rock „Pussy Riot”, Mariia Aljiohinová şi activistul australian pe internet, cofondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Priuntre criticii de film au participat la festival se numără P. Adams Sitney, Bill Nichols, Guy Gauthier, François Jost sau istoricul de film olandez Thomas Elsaesser.

Institutul Cultural Român de la Praga sprijină anul acesta participarea producătoarelor de film Bianca Oana şi Ana Maria Pîrvan şi a criticului de film şi ziaristei Iulia Popovici.

Bianca Oana a fost selecţionată pentru secţiunea Emerging Producers. Programul acestei secţiuni se axează pe instruirea de specialitate a tinerilor producători de filme documentare. Ana Maria Pîrvan va participa la festival cu filmul său de scurt metraj Păstrătorii de ROST  selectat în cadrul East Silver Market.
Criticul de film şi ziarista Iulia Popovici va participa la conferinţa internaţională Fascinations şi la discuţiile cu criticii de film din Europa centrală şi de est.

Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

logo liber sa spunVezi: Arhiva rubricii Corespondență

Arhiva categoriei Film

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *