Festivalul Internațional „George Enescu”, ediția a XXII-a, 2015 (1)

festivalul george enescu editia 2015

22 de zile de festival • Peste 70 de concerte și recitaluri • 2500 de artiști străini și 500 de artiști români • 22 de lucrări de George Enescu în programul festivalului

Ediție desfășurată sub înaltul patronaj al Președintelui României • Director artistic al Festivalului: Ioan Holender • Producător: Guvernul României prin Ministerul Culturii • Coproducători: Radio România și Televiziunea Română • Organizatori: ARTEXIM și Primăria Municipiului București prin ARCUB

eveniment liber sa spunCa și precedentele, mai ales cele din 2007, 2009, 2011, 2013, această ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, a XXII-a (30 august–20 septembrie 2015) se anunță a fi într-adevăr un eveniment excepțional, un adevărat maraton muzical, al performanțelor interpretative, festivalul fiind înscris de mult printre cele mai importante manifestări de gen din lume, cu o tradiție de 57 de ani, prima sa ediție având loc în 1958 (4–22 septembrie), la trei ani de la moartea lui George Enescu. Obligativitatea de a cuprinde în programul fiecărei formații o lucrare de Enescu este un element esențial, păstrat de la înființarea festivalului, excepțiile nefiind, nici în această ediție, numeroase.  Anul acesta s-au împlinit 60 de ani de la moartea lui George Enescu (4 mai 1955, Paris), ediția 2015 a festivalului stând astfel și sub semnul unei comemorări cu cifră rotundă a marelui muzician.

festivalul-george-enescu-11

Urmând experiența edițiilor anterioare, festivalul este structurat pe serii de concerte și spectacole cu identitate bine definită: „Mari orchestre ale lumii” (Sala Mare a Palatului, zilnic la ora 19.30, câteva concerte fiind programate la ora 20.00), „Recitaluri și concerte camerale” (Ateneul Român, orele 17.00, 16.30, 11.00) „Concertele de la miezul nopții” (Ateneul Român, vinerea, sâmbăta și duminica, ora 22.30), „Spectacole de operă și balet”, „Enescu și contemporanii săi”, „Concerte în țară”, tradiționala „Piață a Festivalului”. Acestora, binecunoscute melomanilor din edițiile recente, li se adaugă în 2015 o serie distinctă, „Repere ale muzicii contemporane românești”, cuprinzând lucrări în primă audiție și partituri contemporane, românești și străine.

Participă la această ediție a Festivalului „Enescu”, unele dintre cele mai bune ansambluri simfonice din lume. În total, anunță organizatorii, șapte orchestre din „top 20 cele mai bune ale lumii” în acest an (realizat de prestigioasa publicație britanică „Gramophone”) vor concerta la București. Astfel, publicul Festivalului se va putea bucura inclusiv de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena, London Symphony Orchestra, desemnate la finalul lunii aprilie de „Gramophone” drept cele mai bune patru orchestre ale momentului.

Simon Rattle Foto Chris Christodoulou

Sir Simon Rattle. Foto: Chris Christodoulou

În premieră în România, după 15 ani de negocieri, în seara de 3 septembrie (ora 20.00) la Sala Mare a Palatului, Filarmonica din Berlin va susține un concert avându-l la pupitru pe legendarul dirijor Sir Simon Rattle. În program: Variațiunile pe o temă de Frank Bridge, op. 10 de Benjamin Britten și Simfonia nr. 4 în do minor, op. 43 de Dmitri Şostakovici.

Valentina-nafornita-cardiff-singer-of-the-world

Valentina Nafornița, Cardiff, 2011

Orchestra Filarmonicii din Viena va concerta marți, 15 și miercuri, 16 septembrie (ora 20.00) la Sala Palatului, având-o ca solistă, în al doilea concert, pe soprana Valentina Nafornița, absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, considerată „o stea a muzicii clasice internaționale”. Valentina Nafornița este astăzi solistă a Operei de Stat din Viena. La pupitrul Filarmonicii vieneze se va afla dirijorul Semyon Bychkov. Programele cuprind: Wesendonck Lieder de Wagner (solistă: soprana Elisabeth Kulman), Simfonia nr. 6 în si minor, op. 74, „Patetica” de Ceaikovski; Simfonia nr. 44 în mi minor, H 1/44 de Haydn, 7 lieduri pe versuri de Clément Marot, op. 15 de George Enescu, Simfonia nr. 3 în Fa Major, op. 90 de Brahms. Filarmonica din Viena apărea pentru prima dată în Festivalul Internațional „George Enescu”, la ediția a treia, din 1964, cu Herbert von Karajan la pupitru, susținând două concerte la mijlocul Festivalului, marți, 15 septembrie și miercuri, 16 septembrie 1964 (ora 20.30), cu programe care fac invidios orice meloman: în primul, Simfonia nr. 40 în sol minor, K.V. 550 de Mozart, poemul simfonic Don Juan de Richard Strauss, Simfonia I în do minor, op. 68 de Brahms; în al doilea, Mica serenadă în Sol major, K.V. 525 de Mozart, Simfonia a VIII-a, în si minor, D. 759 „Neterminata” de Schubert, Simfonia a V-a în do minor, op. 67 de Beethoven. Așadar, un program de capodopere în care orice artist este întrucâtva expus în fața unui public cu experiență de concert, o parte a lui amintindu-și de concertul susținut de Karajan la Ateneul Român în 1944, când l-a cunoscut pe Enescu. O orchestră care și atunci, și acum, era sinonimă cu măiestria interpretativă, având o istorie glorioasă, de peste 170 de ani (a fost fondată în 1842).

andris-nelsons

Andris Nelsons

Royal Concertgebouw Amsterdam a fost caracterizată ca „orchestra cu cel mai catifelat sunet din lume”. Ansamblul a fost prezent, deja, în trei ediții ale Festivalului „Enescu”– și, în 2015, va bucura publicul în ultimele două zile de ale Festivalului, pe 19 și 20 septembrie. La pupitrul orchestrei se va afla unul dintre muzicienii în plină ascensiune internațională, dirijorul de origine letonă Andris Nelsons, căruia revista „BBC Music” îi dedică un portret chiar în numărul curent, din iulie. În programul celor două concerte: Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73 de Brahms, Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11, nr. 2 de Enescu, Suita nr. 2 din baletul „Daphnis şi Chloé” de Ravel; Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Béla Bartók (solistă: Janine Jansen), Simfonia nr. 7 în Do Major, „Leningrad”, op. 60 de Șostakovici.

Ion Marin

Ion Marin

London Symphony Orchestra (8 și 9 septembrie, Sala Palatului) va fi dirijată pe scena Festivalului „Enescu” de cunoscutul muzician de origine română, Ion Marin. Vom asculta: Suita pentru orchestră nr. 2, în Do Major, op. 20 de Enescu, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16 de Grieg (solist: Lars Vogt), Muzica baletului „Pasărea de foc” de Stravinski; Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră în la minor, op. 102 de Brahms (soliști: Renaud și Gautier Capuçon), Simfonia nr. 5 în do diez minor de Mahler. În luna iunie, London Symphony Orchestra a salutat într-un mesaj video publicul Festivalului „George Enescu”.

Sarah Chang

Sarah Chang

Concertul de deschidere a Festivalului (duminică, 30 august, ora 19.30, Sala Palatului) a fost încredințat Orchestrei Române de Tineret, la pupitrul dirijoral: Kristjan Järvi. Program: Rapsodia nr. 1 în La Major, op. 11, nr. 1 de George Enescu, Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor, op. 47 de Sibelius (solistă: Sarah Chang), Carmina Burana de Carl Orff (soliști: soprana Jennifer O’Loughlin, contratenorul Max Emanuel Cenčić, baritonul Daniel Sschmutzhard). Cu participarea Corului Filarmonicii „George Enescu” (dirijor: Iosif Ion Prunner) și a Corului de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu.

Costin Tuchilă

Pe site-ul „Liber să spun” veți putea citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

1 comentariu la „Festivalul Internațional „George Enescu”, ediția a XXII-a, 2015 (1)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *