Festivalul Internațional „George Enescu”, ediția a XXII-a, 2015 (2)

festivalul george enescu editia 2015

Luni, 31 august și marți, 1 septembrie (ora 20.00, Sala Palatului), Zubin Mehta se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonice a Israelului, prima seară având în program Simfonia de cameră nr. 1 în Mi major, op. 9 de Schönberg și Simfonia nr. 8 în do minor de Bruckner, a doua: Poemul simfonic „Vox Maris”, op. 31 de George Enescu (solist: Marius Budoiu, participă Corul Filarmonicii „George Enescu” din București, pregătit de Iosif Ion Prunner) și Simfonia nr. 9 în Re major de Gustav Mahler. Tot o simfonie de Mahler, nr. 8 în Mi bemol major, „a celor o mie” (numită așa pentru pentru că solicită un aparat orchestral și vocal uriaș) este opțiunea tânărului dirijor german Cornelius Meister care va conduce Orchestra Națională Radio miercuri, 2 septembrie (ora 19.30; dirijorul Corului Academic Radio: Dan Mihai Goia; dirijorul Corului de Copii Radio: Voicu Popescu). La Ateneul Român, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București, dirijată de Peter Ruzicka, va oferi joi, 2 septembrie (ora 17.00) un program cu piese de Enescu (Simfonia nr. 4, terminată de Pascal Bentoiu), P. Ruzicka („Clouds”, lucrare pentru cvartet de coarde şi orchestră, 2013), Bartók (Poemul pentru orchestră „Kossuth”).

Christian Thielemann

Christian Thielemann

Sub bagheta lui Christian Thielemann, celebra Staatskapelle din Dresda este programată cu două concerte (4 și 5 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului), cuprinzând muzică de Enescu (Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste), Beethoven (Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră, solist: Yefim Bronfman), Bruckner (Simfonia nr. 6) și Richard Strauss (lieduri, solistă Anja Harteros; Simfonia Alpilor).

În prima zi de vineri din Festival, 4 septembrie, la Ateneul Român, în seria „Concertele de la miezul nopții” (ora 22.30) va putea fi ascultat Oratoriul „Paulus” de Mendelssohn-Bartholdy în versiunea orchestrei și corului „The King’s Consort”.

elisabeth-leonskaja

Elisabeth Leonskaja

Pianista Elisabeth Leonskaja propune un recital în memoria lui Sviatoslav Richter duminică, 6 septembrie, la ora 16.30, la Ateneul Român: Sonata în Re major, D 850 („Gasteiner”) de Schubert şi Sonata nr. 3 în fa minor, op. 5 de Brahms. Seara, la ora 19.30, pe scena Sălii Palatului își va face apariția orchestra americană invitată în ediția de anul acesta a Festivalului: San Francisco Symphony, dirijată de Michael Tilson Thomas, cu muzică de Charles Ives (Decoration Day), Bartók (Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în Sol Major, solistă: Yuja Wang), Mahler (Simfonia nr. 1 în Re Major). Pentru seara de luni, 7 septembrie, orchestra americană a pregătit o lucrare de Enescu, raritate repertorială (Poemul simfonic Voix de la nature”, neterminat, 1931–1939), Absolute Jest de Adams, cu participarea Cvartetului „St. Lawrence” și Simfonia nr. 3 în Mi bemol major, „Eroica” de Beethoven.

Mutter__Anne-Sophie3_Anja_Frers

Anne Sophie Mutter. Foto: Anja Frers

Apreciata violonistă Anne Sophie Mutter, una dintre stelele artei interpretative contemporane, va concerta la Ateneul Român miercuri, 9 septembrie, la ora 17.00, în compania orchestrei de coarde pe care o conduce, „The Mutter Virtuosi”, care va prezenta două lucrări în primă audiție românească, Duo concertante pentru vioară și contrabas (2010) de Krzysztof Penderecki și Nonet de André Previn, urmate de Concertul pentru două viori, BWV 1043 de Bach și Anotimpurile de Vivaldi.

Yuri Temirkanov

Yuri Temirkanov

La pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg se va afla dirijorul, intrat în legendă, Yuri Temirkanov, aflat la conducerea marii orchestre de peste un sfert de veac. Cele două programe, de joi, 10 (ora 20.00) și vineri, 11 septembrie (ora 19.30, Sala Palatului) cuprind, cu excepția piesei enesciene (Uvertura de concert „pe teme în caracter popular românesc” în La Major, op. 32), muzică rusească: Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor, op. 18 de Rahmaninov (solistă: Elisabeth Leonsakaja), Suita simfonică „Șeherazada” de Rimski-Korsakov (primul concert este dedicat memoriei pianistului Gheorghe Halmoș, cu ocazia centenarului nașterii, 2 august 2015); Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major de Ceaikovski (solist: Valery Sokolov, laureat al Concursului Internațional „George Enescu”, 2005) și Simfonia nr. 10 în mi minor de Șostakovici.

Petrenko_Vasily Foto Mark_McNulty

Vasily Petrenko. Foto: Mark McNulty

O orchestră renumită, cu bogat palmares, una dintre cele mai vechi din Marea Britanie, este Royal Liverpool Philarmonic Orchestra, aflată acum sub conducerea dirijorului Vasily Petrenko, de asemenea programată la Sala Palatului cu două concerte joi, 17 septembrie (ora 20.00): Poemul simfonic „Fântânile Romei” de Respighi, Concertul pentru vioară şi orchestră în la minor de Glazunov (solist: Alexandru Tomescu), Simfonia nr. 1 în do minor de Rahmaninov; vineri, 18 septembrie (ora 19.30): Concertul pentru pian şi orchestră nr. 3 în re minor de Rahmaninov (solist: Simon Trpcenski) și Simfonia nr. 3 în Do major de George Enescu (participă Corul Filarmonicii „George Enescu”).

dan-grigore

Dan Grigore

Dan Grigore va fi solistul concertului de la Ateneu de joi, 17 septembrie (ora 17.00), în care vom asculta Orchestra Mozarteum din Salzburg, dirijată de Thomas Dausgaard, cu program Mozart – Beethoven: Uvertura operei „Don Giovanni”, Concertul nr. 27 pentru pian și orchestră și Simfonia nr. 7 în La major.

Opera Oedipe de George Enescu nu va lipsi nici din programul ediției 2015 a Festivalului: vineri, 18 septembrie, la ora 19.00, în Sala Operei Naționale Române, avându-l în rolul titular pe baritonul Davide Damiani, conducerea muzicală: Leo Hussain, regia: Anda Tăbăcaru-Hogea (spectacol a cărui premieră a avut loc în 15 septembrie 2011, în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”).

Nu aș putea încheia această prezentare sintetică fără să semnalez cele două opere în concert din actuala ediție a Festivalului: Elektra de Richard Strauss, cu Opera Bavareză de Stat din München, sub bagheta lui Sebastian Weigle, având-o în rolul Clitemnestrei pe mezzosoprana Agnes Baltsa iar în Elektra pe Elena Pangratova (duminică, 13 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului); Wozzeck de Alban Berg, cu Michael Wolle în rolul titular și Evelyn Herlitzius (Maria), dirijor: Leo Hussain, Orchestra și Corul Filarmonicii din București (luni, 14 septembrie, ora 20.00, Sala Palatului).

Costin Tuchilă

Pe site-ul „Liber să spun” veți putea citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *