Festivalul Internațional „George Enescu”, miercuri, 16 septembrie 2015

festivalul george enescu editia 2015

Astăzi, miercuri, 16 septembrie 2015, la ora 17.00, la Ateneul Român va avea loc al doilea concert al Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Cristian Mandeal. Program: Bartók – Hungarian Sketches (1931) Sz. 97, BB 103, Enescu – Suita nr. 3 în Re, „Săteasca“, op. 27, Mahler – „Das Lied von der Erde“. Soliști: Ruxandra Donose (mezzosoprană), Vincent Wolfsteiner (tenor).

Opera Comică pentru Copii prezintă, la ora 19.00, spectacolul Münchhausen – Stăpânul minciunilor de Dan Dediu, în regia lui Cristian Mihăilescu. Vezi detalii: aici.

Astăzi, 16 septembrie 2015 (ora 20.00) la Sala Palatului, este programat cel de-al doilea concert al Orchestrei Filarmonicii din Viena, dirijor: Semyon Bychkov, având-o ca solistă pe soprana Valentina Nafornița. În program: Simfonia nr. 44 în mi minor, H 1/44 de Haydn, 7 lieduri pe versuri de Clément Marot, op. 15 de George Enescu, Simfonia nr. 3 în Fa major, op. 90 de Brahms.

Valentina Nafornița, soprană originară din Republica Moldova, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, este câştigătoarea din 2011 a competiţiei „BBC Cardiff Singer of the World” şi totodată cea mai tânără cântăreaţă care a obţinut acest trofeu.

Valentina Naforniţa a fost în luna februarie 2013 revelaţia celebrului Bal al Operei vieneze, a cărui transmisie live a fost urmărită de peste un milion şi jumătate de telespectatori numai în Austria şi Germania. Debutul de la Teatro alla Scala din Milano, unde a interpretat rolul Gilda din Rigoletto, sub bagheta lui Gustavo Dudamel, i-a atras nu doar simpatia publicului, ci şi reacţii critice deosebit de elogioase. În 2011, a primit Dame Joan Sutherland Audience Prize, după ce anterior obţinuse Premiul „Emerging Voice” la a 62-a ediţie a Competiţiei Anuale pentru Tinerii Interpreţi de Operă din Europa (organizată de Associazione Lirica Concertistica Italiana), Premiul Orange pentru Tinerii Muzicieni și Premiul al II-lea la Concursul „Hariclea Darclée”, ambele în România. În 2012, a fost invitată să cânte la Competiţia Internaţională de Operă de la Paris, unde a luat Premiul al II-lea.

valentina_nafornita

Valentina Naforniţa

Printre cele mai recente succese ale sale se numără debutul ca Zerlina în opera Don Giovanni la Salzburger Festspiele, prezenţa în premieră într-un spectacol al Staatsoper Berlin, în rolul Oscar din Un ballo in maschera, rolul Musetta interpretat împreună cu Orchestra Filarmonicii Radio a Olandei la Concertgebouw Amsterdam, rolul Marzelline, cu Opéra de Lyon la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, debutul într-un recital la Wiener Musikverein şi apariţia în cadrul AIDS Operngala de la Bonn. Valentina Naforniţa a participat, de asemenea, la marele turneu din China al BBC Concert Orchestra.

Concertul de la ora 20.00 se transmite în direct la Radio România Cultural și Radio România Muzical.

Pe site-ul „Liber să spun” puteți citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *