Festivalul Internațional „George Enescu”: Programul zilei de sâmbătă, 7 septembrie 2013

sambata 7 septembrie 2013 festival enescu program

Reflecții asupra muzicii trecutului și prezentului se intitulează conferința susținută de compozitorul și dirijorul Jörg Widmann, la ora 10.00, în Sala „Dinu Lipatti” a Universității Naţionale de Muzică Bucureşti. Intrarea este liberă, ca și la concertul European Contemporary Music de la Sala Mică a Palatului (ora 11.00), din seria „Muzica secolului XXI – Workshop // Enescu și contemporanii săi”. Programul cuprinde lucrări de A. Iorgulescu (Kaleidoscope, primă audiție), M. Padding (Hop, Creation ECO 2012), T. Hearne (First World, Creation ECO 2012), Fr. Narboni (Embarquement pour l’outre-là, Creation ECO 2012), P. A. Charpy (Brûlures, Creation ECO 2012), L. Dănceanu (Hexaih, op. 147, p.a.).

La ora 12.00, la Studioul de Operă şi Multimedia al UNMB este programat recitalul de lieduri susținut de Bianca și Remus Manoleanu: Ede Terenyi – Ciclul „Dincolo de tăcere” (versuri de Şerban Codrin; Irina Odăgescu Ţuţuianu – Continuum Y; Anatol Vieru – Ciclul „Destinderi” (Nicolae Labiş): Ceară, Cearcăn, Toamnă; Darie Nemeş Bota – Ciclul „Lu mi dum” (Răzvan Ropotan), primă audiție absolută; Dumitru Capoianu – Amurg (Victor Ion Popa), Întrebare (Victor Ion Popa); Nicolae Coman – Freudvoll und leidvoll (Goethe), Gefunden (Goethe), Mädchenmelancholie (Rainer Maria Rilke) primă audiție; Valentin Timaru – Din Ciclul „Cântece” (pe versuri de Ana Blandiana): Octombrie, Baladă, Rugăciune; Theodor Grigoriu – Din Ciclul „Poeţii şi Abisul Timpului”: Clipa genezei (Ion Barbu), Zbor deasupra valurilor (Mihai Eminescu); Viorel Munteanu – Ciclul „Întoarceri la Blaga”: 7 poeme pentru soprană şi pian, p.a.a. Intrarea este liberă.

festivalul enescu septembrie 2013 detalii program interpreti

Începând de la ora 14.00, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (Sala „Dinu Lipatti”) va conferenția compozitorul german Peter Ruzicka (seria Aspecte stilistice, estetice și tehnici de compoziție în creația proprie).

Tammuz Quartet va susţine un concert la Ateneul Român (ora 17.00): R. Fuchs – Cvartetul cu pian nr. 2 în si minor, op. 75, G. Enescu – Cvartetul cu pian nr. 2 în re minor, op. 30, G. Fauré – Cvartetul cu pian nr. 2 în sol minor, op. 45.

O raritate repertorială, la noi cel puțin, este cantata Gurre-Lieder de Arnold Schönberg, în interpretarea Corului și Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din București (ora 19.30, Sala Mare a Palatului). Dirijor: Leo Hussain. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner. Distribuția: Tove – Violeta Urmana, Waldemar – Nikolai Schukoff, Klaus – John Daszak, Waldtaube – Janina Baechle, Peasant – Thomas Johannes Mayer, Narator – Victor Rebengiuc. Subtitrare în limba română.

baritonul furio zanasi orfeu

Baritonul Furio Zanasi

În seria „Concertele de la miezul nopții”, la Ateneul Român, de la ora 22.30, va putea fi ascultată opera L’Orfeo, SV 318 (1607) de Claudio Monteverdi, cu Ansamblul La Venexiana, dirijat de Claudio Cavina. Distribuția: La Musica / Euridice – Roberta Mameli, Orfeo – Furio Zanasi, Messaggera / Speranza – JoséMaria Lo Monaco, Proserpina / Ninfa – Monica Piccinini, Plutone – Raffaele Costantini, Caronte – Salvo Vitale, Apollo / Pastore I – Luca Cervoni, Pastore II / Spirito I – Alessio Tosi, Pastore III – Raffaele Pe’, Pastore IV / Spirito II – Mauro Borgioni. Cu participarea Corului de cameră „Preludiu”al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, dirijor: Voicu Enăchescu. Concertul este prezentat de Enel.

editia-princeps-orfeu-claudio-monteverdi

Orfeu de Monteverdi, ediția princeps, 1609

Radio România Cultural și  Radio România Muzical vor transmite concertele de la ore 17.00 și 19.30.

Leo Hussain a intrat în atenția internațională în 2009, când a fost numit în funcția de director muzical la Salzburg Landestheater. De asemenea, a avut un debut senzational la Théâtre de la Monnaie (Bruxelles) într-o nouă producție a lui György Ligeti – Le Grand Macabre de La Fura dels Baus.

Mai apoi, Hussain a fost invitat de unele dintre cele mai apreciate orchestre și teatre de operă, printre care Symphoniker Wiener, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, BBC Symphony Orchestra, Mozarteum Orchester Salzburg, Berliner Staatsoper, Theater an der Wien, English National Opera, Mariinsky Theatre, Frankfurt Opera si mai multe proiecte ale Operei La Monnaie.

Leo Hussain a dirijat Visul unei nopți de vară de Benjamin Britten la English National Opera. „Leo Hussain și orchestra au țesut magie, realizând unul dintre cele mai amețitoare și tulburătoare spectacole de la English National Opera.” („Financial Times”).

Leo Hussain schonberg

Leo Hussain

Viitoarele sale angajamente includ debuturi la Bayerische Staatsoper (München) cu L’elisir d’amore și la Royal Danish Opera cu Falstaff, dar și reîntoarceri la Theater an der Wien cu Beatrice et Benedict, la Berliner Staatsoper cu Aida și Tosca, Frankfurt Opera cu Tosca și The Passenger de Weinberg.

Născut în 1978, Leo Hussain a studiat la Cambridge University și Royal Academy of Music, având colaborări cu unii dintre cei mai buni dirijori ai lumii, printre care Sir Simon Rattle, Valery Gergiev, Riccardo Muti și Yannick Nezet-Seguin. Cariera sa în operă a început în 2004 ca Director artistic în sezonul de primăvară pentru English Touring Opera, dirijând ulterior îndeosebi în Marea Britanie (inclusiv pentru Glyndebourne on Tour și Opera North). A fost numit Director muzical la Newbury Choral Society în 2004. Recent, a colaborat frecvent cu Festivalul de la Salzburg.

Claudio Cavina este unul dintre cei mai importanţi contratenori italieni ai generaţiei sale. Şi-a început studiile la Bologna, cu Candace Smith şi a continuat pregătirea cu Kurt Widmer şi Renè Jacobs la Schola Cantorum Basiliensis. Cântă frecvent în compania unor ansambluri de muzică veche precum Clemencic Consort, Ansamblul Huelgas, La Colombina, Ansamblul Elyma, Concerto Italiano, Europa Galante, Al Ayre Espanol, Le Parlement de Musique, Fitzwilliam Ensemble. Cavina a fost invitatul multor festivaluri prestigioase din Europa (Madrid, Barcelona, Paris, Ambronay, Geneva, Bruges, Anvers, Utrecht, Amsterdam, Londra, Glasgow) şi din lume (Tel Aviv, Tokio, Ciudad de Mexico).

claudio cavina orfeu monteverdi

Claudio Cavina

Cu oratoriul Gesù al sepolcro de G. A. Perti, dirijat de Sergio Vartolo, a făcut turnee în Franţa (Metz, Lille, Lourdes, La Chaise Dieu) şi în Italia (Teatro La Fenice în Veneţia şi Teatro La Scala din Milano). De-a lungul carierei sale, a cântat în Orfeu de Monteverdi la Arena di Verona (1990) şi la Opera di Roma, în Costanza e Fortezza de J. J. Fux la Musikverein din Viena, în La Purpura de la rosa de Torrejon y Velasco la Teatro Comunale di Bologna şi în Messina şi în Atenaide de A. Vivaldi, sub bagheta lui Fabio Biondi. În 1994 a susţinut un turneu alături de Concerto Köln, dirijat de G. Leonhardt, iar în 2000 a cântat în Orfeu de Monteverdi, sub conducerea lui Renè Jacobs (Teatro Comunale din Florenţa).

Numele lui Claudio Cavina apare pe mai mult de 70 de discuri înregistrate la case de discuri cunoscute, precum Duetsche Harmonia Mundi, Sony Classical, Opus 111, Arcana, K 617, Stradivarius, Glossa, Accent şi Cantus. CD-ul său de muzică barocă germană, De vita fugacitate (Glossa) a fost primit cu mare entuziasm de presa internaţională de specialitate.

În 1996, Cavina a fondat La Venexiana, un cor italian, specializat în muzică veche, de succes. A dirijat Vecerniile Sfântului Ioan de Monteverdi la Festivalul Van Vlaanderen şi în Povo de Varzin (Portugalia), Ballo delle ingrate de Monteverdi la Festivalul Tage Ale Musik din Regensburg,  Selva morale e spirituale la Festivalul Muzicii Sacre din Cuenca (Spania) Vecerniile Fecioarei Maria la Roma (Festivalul pentru Artă Sacră Santa Maria Maggiore), toate în anul 2005.

Claudio Cavina predă la Corsi Internazionali di Belluno din Urbino, Italia şi în Tsuru, Japonia.

 Costin Tuchilă

 Detalii despre Monteverdi.

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *