Festivalul luminii la Praga

signal festivalul luminii praga

corespondenta rubrica liber sa spunJoi, 16 octombrie 2014 a început la Praga a doua ediţie a Festivalului luminii, Signal, cel mai mare eveniment cultural din Cehia, invitând vizitatorii pe străzi la peste 20 de instalaţii luminoase, 4 videomapping-uri de mare format şi un bogat program cultural timp de patru nopți. 

 fyr-autor-a-foto-jari-haanpera-

Fyr Lighthouse. Autor: Jari Haanperä. Instalaţie Na Hollaru (Curtea galeriei), Splaiul Smetana

Organizatorii se aşteaptă la un număr şi mai mare de spectatori decât anul trecut, depăşind 350 000 de persoane. Operele de artă luminoase sunt pe străzi, în pieţe, în parcuri, pe poduri şi chiar pe râul Vltava.

Ultima instalaţie luminoasă dezvăluită, intitulată Duo, va străluci chiar din Piaţa Castelului Praghez, proiectată pe cer. La festival participă 11 oameni de artă străini, dar şi artiştii cehi Petr Nikl, David Černý, tânăra artistă Gabriela Prochazka şi designerul Jaroslav Bejvl junior.

praga noaptea

Festivalul luminii Signal încheie proiectul anual regional al Agenţiei CzechTourism, Czech the Light. Festivul s-a  deschis în Piaţa Oraşului Vechi, prin proiectarea primului videomapping pe Palatul Kinský. Intrarea la toate manifestările din cadrul festivalului este liberă.

Directorul festivalului, Martin Pošta, a declarat că anul acesta participă noi artişti, personalităţi de renume din Australia, The Electric Canvas, care au iluminat şi clădirea operei din Sydney, artista americană Jen Lewin, cu instalaţia sa interactivă The Pool.

signal a doua editie

În grădina Zítek va prinde viaţă un joc de lumini din 256 de baloane umplute cu heliu şi becuri, care vor dansa în ritmul muzicii iar artistul ceh Richard Loskot le va permite vizitatorilor să urmărească curcubeul de la cea mai mică distanţă.

signal lidia nasincova

În Vltava, sub splaiul lui Aleš va pluti pe apă vietatea acvatică Kraken, lucrare a artistei Gabriela Prochazka, iar pe Podul Carol va prinde viaţă statuia Sf. Kajetn, printr-o tehnică specială de proiectare a imaginii – opera artiştilor Jan Nálepa şi F/FRM.

Lidia Našincová

 Corespondență de la Praga

efecte lumina noaptea

Signal – videoclip

2 comentarii la „Festivalul luminii la Praga”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *