Festivalul „O lume” („Jeden svět”)

festivalul-o-lume-cehia

Organizaţia non-profit „Člověk v tísni” („Omul în criză”) organizează de 17 ani Festivalul internaţional de filme documentare despre drepturile omului intitulat O lume.
Tema ediţiei actuale, a XVIII-a, este „Căutarea unui cămin… imigranţii”.
Societatea cehă trăieşte de câteva luni experienţa migraţiei. Nivelul dezbaterilor publice despre refugiaţi a motivat ediţia a XVIII-a a festivalului să se axeze nu numai pe oamenii ce vin în Europa, dar mai ales pe noi înşine, care avem căminul nostru şi sguranţa noastră.

Festival a debutat luni, 7 martie 2016 şi va dura până la data de 16 martie la Praga, după care se va desfăşura în alte 32 de oraşe din Republica Cehă.

o lume

O sută de mii de spectatori și spectatoare. „O lume” este în prezent cel mai mare festival de filme documentare axate pe drepturile omului din lume.

Discuții și dezbateri. După proiecţii urmează dezbateri cu regizori, oaspeţi străini sau experţi cehi. În fiecare seară în Sala mare a Bibliotecii Municipale din Praga are loc o dezbatere-panel pe teme actuale semnificative.

Festivalul în școli. Pe durata festivalului se organizează proiecţii şi pentru şcoli generale şi licee.

Homo homini. În cadrul festivalului se decernează un singur premiu pentru drepturile omului. Anual îl obţin personalităţi sau grupuri care au contribut semnificativ la impunerea drepturile omului. În anul 2015 premiul l-a obţinut profesoara şi activista siriană Su’ád Nawfal.

Industry Program. Institutul pentru Filme Documentare organizează în cadrul Festivalului „Jeden svět” programul East Doc Platform, destinat cineaştilor profesionişti.

sigla-festival-o-lumeO lume în lume. Festivalul a depăşit de mult graniţele Cehiei, festivaluri despre drepturile omului având loc în prezent în întreaga lume. Festivalul ceh sprijină multe festivaluri care se află la început, a apărut chiar şi o broşură cu îndrumări pentru organizarea festivalului pentru drepturile omului. „O lume” se organizează anual şi la Bruxelles.

Aveți dreptul să știți. La Praga sunt organizate cu regularitate pe parcursul anului serate de dezbateri intitulate Aveţi dreptul să ştiţi, la care publicul are posibilitatea să facă cunoştinţă şi cu contextul mai larg al problematicii drepturilor omului, care adesea sunt trecute cu vederea de mass-media cehă. Aceste serate au loc la Centrul Omului în criză „Langhans”.

Proiectează și tu! Filmele documentare cu cel mai mare suces sunt incluse în programul Proiectează şi tu!, prin intemediul căruia oricine din Cehia poate împrumuta un film gratuit şi îl poate proiecta publicului său. Scopul acestui program este acela de a aduce filme documentare de calitate şi în locurile unde nu are loc festivalul.

chuck-norris-versus comunism

Miercuri, 9 martie 2016, în cadrul festivalului va avea loc premiera filmului Chuck Norris vs comunism (2015). Regia: Ilinca Călugăreanu. Cu Valentin Oncu, Irina Margareta Nistor, Dan Chiorean, Ana Maria Moldovan. Filmul „prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății, și care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Ascunsă de ochii vigilenți ai Securității, Irina Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine în Romania comunistă a anilor ’80.”

Lidia Našincová

Corespondenţă de la Praga

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

Arhiva categoriei Film

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *