Festivalul „Semper Artes” la final

Afis Cadru Festival Semper Artes.

sigla semper artesDe curând s-a încheiat la Iași prima ediție a Festivalului Internațional „Semper Artes”, organizat de Asociația Culturală cu același nume, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România, sucursala Iași, și cu sprijinul Consiliului Județean Iași. De înaltă ținută artistică, manifestarea s-a bucurat de o largă audiență din partea publicului și s-a desfășurat pe parcursul a trei zile (12–14 mai 2016). Festivalul s-a deschis cu un concert extraordinar de jazz, intitulat De la blues la rezonanțe armenești, susținut de Harry Tavitian (pian, voce) și fiica sa, Aida Tavitian (voce), un adevărat regal. Concertul a avut loc în Sala Studio a Televiziunii Române  din Iași.

Harry Tavitian: „Revin cu bucurie la Iași la invitația Sucursalei Iași a Uniunii Armenilor din România condusă de eminentul fizician, prof. univ. dr. Maricel Agop. O am ca invitată, de această dată, pe fiica mea Aida. Vă vom propune o călătorie de la blues – una dintre rădăcinile jazz-ului – la prelucrări din folclorul românesc și armenesc. Sunt armean prin naștere și român prin adopție; mă simt acasă în ambele spații spirituale – balcanic și caucazian. Influențele folclorului românesc și armenesc au fost prezente încă de la începuturi în muzica mea. De-a lungul anilor, folclorul a rămas unul dintre izvoarele mele cele mai importante de inspirație. Ceea ce încerc să fac este o sinteză între diverse surse, pornind de la esențe, să pun în valoare vecinătatea celor 2 culturi.” (Info. Iași Fun).

Harry tavitian

Harry Tavitian și Aida Tavitian

Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai interesant jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. ,,Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European”, spunea un important critic de jazz austriac. Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.

Născută în 1976, Aida Tavitian este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București. Este profesoară de pian la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța. A cântat în Corul Radiodifuziunii Române sub bagheta maestrului Aurel Grigoraș și a colaborat cu Corul „Madrigal”. Cântă jazz în diverse formule cu muzicieni constănțeni și în ultimii ani a participat ca invitată în concerte alături de Harry Tavitian. (Info: harrytavitian.wordpress.com).

Sergiu Cioiu și Paul Pintilie

Sergiu Cioiu și Paul Pintilie

A doua seară a continuat cu un recital emoționant susținut de artistul Sergiu Cioiu (stabilit în Canada de aproape patru decenii), acompaniat la pian de Paul Pintilie, cunoscut și apreciat atât în țară cât și peste hotare, urmat de lansarea volumului Nu știm aproape nimic. Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu, apărut la Editura Ars Longa în colecția ,,Summa cum laude”,  colecție coordonată de criticul Costin Tuchilă, precum și a audiobook-ului apărut la aceeași editură, intitulat Sergiu Cioiu în dialog cu dumneavoastră.

Sergiu Cioiu si Irina Stratulat

Sergiu Cioiu și Irina Stratulat

Întâlnirea cu Sergiu Cioiu, „acest artizan al cântecului și zicerii”, a fost emoționantă și captivantă și grație doamnei Irina Stratulat, prezentatoarea acestui eveniment, care a și realizat un interviu cu artistul, ca urmare a lecturii cărții. Fiind ,,Ziua Națională a Dorului”, distinsa doamnă a  subliniat importanța acestui sentiment unic, provocând artistului emoții nebănuite. Acompaniat senzațional de tânărul pianist Paul Pintilie, Sergiu Cioiu a  realizat ,,un dialog muzical” cu acesta, un dialog al arcului peste timp. Concertul artistului a avut loc în Sala ,,Atrium”, Complex Palas.

Louis-Philippe Hébert și Christian Tămaș

Louis-Philippe Hébert, Christian Tămaș, Varujan  Vosganian

Pe perioada Festivalului ,,Semper Artes”, a avut loc și expoziția de grafică de un mare rafinament, inspirată de poemele lui Lucian Blaga și semnată de artista Nicoleta Bida-Șurubaru. În cea de a treia zi, publicul ieșean a avut ocazia să cunoască un important scriitor canadian, Louis-Philippe Hébert, al cărui volum Marie réparatrice/Marie vindecătoarea, apărut la aceeași editură Ars Longa, a obținut în toamna trecută Premiul guvernatorului general al Canadei. A fost un dialog fascinant între invitat și public, provocat și de prezentările făcute de cei doi scriitori, Varujan Vosganian și Christian Tămaș, la volumul bilingv (ediție română-franceză), Marie réparatrice/ Marie vindecătoarea, colecția ,,Perseide”. Cel de-al treilea eveniment s-a desfășurat la Librăria Cărturești din cadrul Complexului Palas.

Asociația Culturală ,,Semper Artes”, înființată de curând, și-a propus și a reușit ca, în cadrul acestui Festival, să reunească un mare român din țară, un mare artist român din diaspora și o personalitate culturală din străinătate.

Vezi și:  Filme și fotografii de la Festivalul Internațional „Semper Artes ”– pe pagina de facebook Semper Artes

Nu știm aproape nimic. Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu, Liber să spun, 3 mai 2016

logo liber sa spunArhiva categoriei Carte 

Arhiva categoriei Muzică

Arhiva categoriei Poezie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *