Festivalul Internaţional de film FEBIOFEST, Praga, 2017

febiofest 2017

eveniment-liber-sa-spunA XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de film FEBIOFEST se va desfăşura la Praga între 23 şi 31 martie 2017.

Acest grandios eveniment cultural oferă în fiecare an cele mai bune filme de la prestigioase festivaluri din întreaga lume, filme premiate la Berlin, Cannes, Veneţia, Toronto, San Sebastian şi la alte festivaluri de primă mărime, inclusiv câteva filme nominalizate la Premiul Oscar.
Ca de obicei, festivalul atrage un public tot mai larg din toate categoriile de vârstă, trezeşte interesul criticii şi presei cehe şi al distribuitorilor locali, aducând la Praga proiecţii de calitate şi oaspeţi celebri.

Festivalul internaţional de film Praga – FEBIOFEST a fost fondat în anul 1993 de compania independentă de film şi televiziune FEBIO. A debutat ca o acţiune organizată aproape fără bani, dar datorită entuziasmului iubitorilor de film, în decursul anilor s-a transformat într-un mare festival de film, păstrându-şi în continuare  profilul şi scopul iniţial: totul pentru spectator.

festivalul febiofest

FEBIOFEST, care se va desfăşura la multiplex Cinestar Anděl, în cartierul praghez Smíchov, garantează în toate cele 12 săli de cinema o calitate tehnică de excepţie pentru toate filmele, alături de confortul perfect pentru spectatori. În plus este însoțit de un bogat program muzical.

În ultimii anii la FEBIOFEST şi-au prezentat personal filmele creatori celebri ca Nanni Moretti, Geraldina Chaplin, Peter Weir, Olivier Assayas, Richard Lester, Roman Polanski, Volker Schlöndorff, Bruno Dumont, István Szabó, Tsai Ming-Liang, Tom Tykwer, Hal Hartley, Andrej Končalovskij, Armin Mueller Stahl, Nikita Mihalkov, Carlos Saura, Bruno Ganz sau Claudia Cardinale.

Agnieszka Holland
Agnieszka Holland

Festivalul de anul acesta va debuta cu filmul regizoarei Agnieszka Holland, Peste oasele morţilor de la graniţa ceho-poloneză, la al cărui scenariu a contribuit Štěpán Hulík, unul din rolurile principale interpretându-l Miroslav Krobot. Acest film polonezo-ceho-german a fost distins cu premiul Alfred Bauer la Berlinale, deschizând o nouă perspectivă în arta filmului.

În programul secţiei Central Park spectatorii vor vedea în premieră cehă filmul premiat la Berlinale, drama slovaco-ceho-maghiară Al cincilea vapor, a regizoarei Iveta Grófová, după cartea cu acelaşi titlu de Monika Kompaníková, cartea anului 2010 în Slovacia. La secţia Panorama, Festivalul prezintă şi filmul experimental al artistului vizual Tomáš Svoboda, Jako z filmu, în care autorul ne oferă sinteza gândirii sale conceptuale de câţiva ani. Tomáš Svoboda este unul din fondatorii galeriei Display, conducând atelierul Mass-media nouă la Academia de Arte.

Pentru a treia oară festivalul Febiofest va avea şi secţia de filme Culinary Cinema. În cadrul ei, spectatorii vor vedea filmele Frank & Lola, thriller noir, despre obsesia gurmandă şi erotică, eroul principal fiind Frank, bucătar-şef din Las Vegas, cucerit de misterioasa Lola; Noma: Furtuna mea perfectă, despre personalitatea lui René Redzepi, care a făcut ca restaurantul său din Copenhaga să aibă renume internaţional şi comedia italiană cu elemente dramatice De-a dreptul străini, având ca temă un joc aparent nevinovat între prieteni, care dezvăluie, într-o seară, multe secrete…

După proiecții, spectatorii vor gusta meniul inspirat de filmul respectiv, pregătit de cei mai buni bucătari-şefi.

Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

Trailer Frank & Lola

Arhiva categoriei Film

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *