Filme românești la Festivalul Febiofest de la Praga

Imagine din filmul „Inimi cicatrizate” de Radu Jude
Imagine din filmul „Inimi cicatrizate” de Radu Jude

La ediţia a 24-a a Festivalului Febiofest de la Praga (23–31 martie 2017) România prezintă patru filme: Inimi cicatrizate, regizat de Radu Jude, la secţiunea ”Panorama”, iar la secţiunea ”Ecourile Balcanilor”, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, Afacerea Est, regizat de Igor Cobileanski şi Ilegitim de Adrian Sitaru.

Secţiunea ”Ecourile Balcanilor” se axează pe regiunea în care se combină umorul personal, muzica specifică, drama socială a societăţii contemporane şi amintirile mereu vii ale evenimentelor şi conflictelor pe care le-au lăsat în oameni, rănile încă nevindecate cu care fiecare se împacă în felul lui.

Câini
Câini

Câini este practic un western modern cu atmosferă aspră, din România de azi, cu mafioţi, apelând la minimalismul caracteristic noului val al filmului românesc.

Regizorul filmului Ilegitim, Adrian Sitaru, se întoarce la rădăcini cu vivacitatea unui documentarist, fiind distins cu mai multe premii. Dragostea incestuoasă dintre fraţi şi sarcina inacceptabilă constituie drama de familie ce încalcă un tabu şi legea.

Ilegitim
Ilegitim

Cu Inimi cicatrizate ne întoarcem în anii ´30 ai secolului XX. Tânărul Emanuel, suferind de tuberculoză osoasă, într-un sanatoriu pe malul Mării Negre, îşi istoriseşte povestea de iubire şi momente tragicomice din viaţa colegilor de suferinţă. După marele succes al filmului Aferim!, adaptarea romanului cu acelaşi nume al lui Max Blecher este un film intim, poetic şi melancolic, regizat cu mare talent de Radu Jude.

Din Basarabia a participat filmul Anișoara, primul de lungmetraj al regizoarei Ana-Felicia Scutelnicu, o analiză nesentimentală, aproape antropologică a ultimului an de copilărie al unei fete de 15 ani, cu prima iubire, într-un sat rupt de lume, în patru anotimpuri, regizoarea axându-se pe tehnici vizuale puternice, pe mediul unic şi pe complexitatea eroinei principale.

Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

Arhiva categoriei Film

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *