„Finnegans Wake” văzut prin prisma matematicii

999.10 FW Mathematics

eveniment liber sa spunContemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român  și  Ambasada Irlandei, anunță publicarea volumului „Finnegans Wake” văzut prin prisma matematicii,  Joyce Lexicography 999.10, de C. George Sandulescu, Lidia Vianu, Ioan-Iovitz Popescu, Andrew Wilson, Rosie Knight, Gabriel Altmann, apărut inițial în „Glottometrics”, nr. 30/2015, RAM-Verlag, p. 19-44.

„Glottometrics” este o revistă dedicată lingvisticii cuantice, publicată de RAM-Verlag. Acest text scris de mai mulți autori se ocupă de relația dintre literatură și matematică. El este primul dintr-o serie proiectată de articole care discută structura cărții Finnegans Wake de James Joyce. Intenția autorilor este să stabilească dacă într-un text de această factură legile lingvistice sunt îndeajuns de puternice pentru a îmblânzi proliferarea copleșitoare a vocabularului — cu alte cuvinte, dacă modelele matematice obișnuite sunt și aici operaționale.

finnegans-wake joyce

James Joyce a început să scrie în anul 1914. Ultima lui carte, publicată în 1939, a fost Finnegans Wake, la care a lucrat timp de 17 ani. Joyce este un reprezentant major al experimentalismului secolului XX în literatură. De la bun început, el s-a folosit de monologul interior. În Finnegans Wake găsim forma cea mai concentrată a acestui monolog: fiecare cuvânt folosit acolo este o simultaneitate de gânduri, asociații și sugestii de toate felurile. Într-o covârșitoare majoritate, aceste cuvinte nu există în limba engleză ca atare și nici în alte limbi. Ele sunt create de Joyce. Contemporary Literature Press a publicat aceste „cuvinte” în volumele 999.4—999.9 din seria Joyce Lexicography.

Așadar, Joyce a sfârșit prin a-și crea un limbaj propriu, care se adresa, însă, tuturor cititorilor. Articolul pe care îl publicăm acum se ocupă tocmai de acest limbaj, folosindu-se de metodele lingvisticii cuantice. Sperăm că aceste metode vor deschide noi drumuri acelora ce se ocupă de cercetarea cărții Finnegans Wake.

C. George Sandulescu și Lidia Vianu

„Finnegans Wake” văzut prin prisma matematicii de C. George Sandulescu, Lidia Vianu, Ioan-Iovitz Popescu, Andrew Wilson, Rosie Knight, Gabriel Altmann s-a lansat oficial miercuri, 18 februarie 2015, iar volumul poate fi consultat și descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/FW-mathematics.html 

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website-ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm să vă adresați Editurii,  lidia.vianu@g.unibuc.ro.

logo liber sa spunVezi: arhiva Contemporary Literature Press

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *