Fiziologia gustului: Borşuri şi pampleziruri

meniuri junimiste iacob negruzzi

Poposim olecuţică astăzi, dragii mei cititori, pe la Ieşi, pe vremea junimiştilor, atunci când Iacob Negruzzi, sufletul cenaclului „Junimea” dar şi al petrecerilor, îşi îndestula oaspeţii cu borşuri. Amuzat şi amuzant deopotrivă, Iacob Negruzzi spunea despre junimiştii vechi şi noi că sunt tot o ciorbă iar, mai apoi, boierindu-se, întocmea meniul într-un stil inconfundabil. De exemplu:

„Raci retrograzi

Bou îngrăşat pe noile izlazuri

Fasoleli englezeşti

Curcanul lui Peneş la frigare

Cronica Convorbirilor literare

Cu oţet, piper şi sare

Pe ghiaţă… la Bulevard

Pampleziruri

Brânză dregătorească

Fructe din nouă lustri de activitate literară

Cafele aforistice…”, adică, o harababură căreia numai cei de faţă îi dădeau de capăt. De umor nu am dus lipsă niciodată noi, românii, mai ales când pe masă stau bucate ce ne fac cu ochiul şi ne aduc aminte că stomacul are şi el bătăi de cap cu mirosurile apetisante.

Vorba proverbului: Nu poţi prinde raci, fără să te uzi la nădragi. Ei, mai glumim şi noi pentru că vorbele bune nu strică dinţii. Cu bine şi cu bucurie.

Pușa Roth

logo liber sa spunVezi: arhiva rubricii „Fiziologia gustului” de Pușa Roth 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *