Fiziologia gustului: Doftorii şi burcuturi

Bine v-am găsit, doamnelor şi domnilor! Ne este dat să parcurgem împreună  un alt capitol din istoria culinară românească şi în acest sens am ales un fragment din romanul neterminat al lui Mihail Kogălniceanu, pe care autorul l-a intitulat Tainele inimei. Unul dintre pesonajele romanului se dovedeşte a fi un aprig susţinător al valorilor culinare naţionale şi, evident, tradiţionale. Personajul este de fapt expresia epocii sale, deşi autorul cărţii mărturiseşte altădată preferinţele sale pentru o bucătărie mai aerisită, cu iz de Paris şi Berlin. Dar, pentru a înţelege atitudinea personajului faţă de noutăţile aduse în tradiţionala bucătărie moldovenească vom cita pasajul cu pricina:

,,Închipuiţi-vă, fraţilor, că deunăzi m-a poftit la prânz, şi ştiţi când am început a mânca? La şese după asfinţitul soarelui! Cu lumânările aprinse ca la nuntă, numai că mireasa nu-i era acasă. Auzit-aţi boieri? Şi la masă ştiţi ce ne-a dat? În loc de un potroc bun de curcan, de un stufat de clapon, de o raţă cu curechi, de gâscă friptă, de nişte alivence cum mi le face vătăşiţa la moşie, mi-a trântit nişte blide cu bulion, biftecă, fricasă, volăvai şi alte multe chisaliţe, sta-ar în gâtul şvabilor ce le-au născocit. Da vinaţele? În loc să-mi deie nişte pelin amar ca fierea de care a băut tată-meu şi bunu-meu, în loc de nişte Odobeşti vechi de pe vremea lui Moruz, de nişte Cotnar de care bea Ştefan-vodă după ce bătea pe tătari şi pe cazaci, ştiţi ce mi-a vărsat în pahar? Vin de Borto, de Lăfăiet şi şampanie, ca şi când eu aş avea trebuinţă de doftorii şi burcuturi*).”

Trebuie să vă reamintesc oare că distinsul cărturar şi om politic scosese, împreună cu un alt cărturar, Costache Negruzzi, o carte de bucate în care mărturisea: ,,..o carte care, răsturnând toate puterile aşezate, călcând în picioare toate pravilele primite de adunare şi de obiceiul pământului, are să facă o revoluţie straşnică în toată Moldova, întru chipul de a face frigănele şi găluşte; vreau să vorbesc de o colecţie de 200 de reţete de feluri de bucate, care au să ne facă cea mai mare reputaţie – între bucătăriţe – şi viitorimea recunoscătoare ne va da negreşit frumosul nume de: introducătorii artei culinare în Moldova.”

Aşa cum am mai spus: a fost mare bătălie prin bucătăriile lumii până când oamenii au acceptat noul. Cu bine şi cu bucurie!

Pușa Roth

*) burcút n., pl. urĭ (ung. borkút, care nu e compus din bor, vin și kút, izvor, ci vine d. rut. borkut și burkut, borviz, d. búrkati, a clătina, a clocoti [ca apa cînd izvorăște], búrhati, a țîșni, rudă cu bîrcîĭ. V. bîrcîĭ). Mold. Sud. Butelie de un litru (fiindcă apele minerale ungurești se aduceau în butelii care se întrebuințau foarte mult pe urmă, ca și azi). Trans. nord. Maram. Borcut, borviz. (DEX).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *