Fiziologia gustului: Fasole şi fasoleală

Am auzit, aşa cum aţi auzit şi dvs., atunci când cineva îi spune altcuiva că se fasoleşte, înseamnă se fandoseşte, se maimuţăreşte, se sclifoseşte etc., aşa cum scrie în Dicționarul de sinonime apărut în anul 2002. Cuvântul, verbul respective (a se fasoli), este apropiat prin etimologie populară, desigur, de fasole, a cărei denumire vine din limba nigeriană, fasoli. Fasolea provine din America de Sud, America Centrală şi India. Ce e cu fasolea „fandosită”, vom încerca să desluşim, apelând la istorie, unde a apărut şi cine a dus-o dintr-un capăt într-altul al lumii.

Fasolea noastră ceea de toate zilele are, evident şi denumire științifică: Phaseolus vulgaris, însă are şi multe denumiri populare sau regionale: făsúle, fasúle, fasólă, fasúlă, păsúlă, făsúi.

Fasolea boabe este o leguminoasă folosită încă din antichitate de greci și egipteni: boabe de fasole uscată au fost găsite în mormintele faraonilor egipteni, ca mâncare pentru viața de apoi.

Prin întreaga istorie a omenirii, fasolea a trecut și a rămas ca un aliment ieftin și o cale sănătoasă de a include elemente nutritive în alimentația zilnică. Boabele de fasole sunt componente extrem de benefice în orice dietă datorită carbohidraților, proteinelor și fibrelor, cât și conținutului scăzut în calorii, grăsimi și sare. Cine nu a gustat măcar o dată o iahnie de fasole cu sau fără ciolan, o ciorbă de fasole, fasole bătută sau, ca să ne fasolim puţin, icre de fasole cu usturoi, cu bulion „învârtit” în ulei încins?! Aşa-i că am dreptate, că sunt feluri de mâncare „irezistibile”?! Am avut curiozitatea şi am deschis pagina la Dicţionarul de vise şi am aflat că: „dacă visezi fasole care creşte în pământ este semn că nu vei mai avea probleme băneşti. Dacă mănânci fasole este semn că trebuie să te fereşti de cei care te vorbesc pe la spate.” Visezi fasole: ai parte de bucurii; fasole verde de vei visa, semn de căsătorie este; visul poate prevesti şi o bucurie, nu neapărat legată de căsătorie.

Fasolea verde prevesteşte căsătorie. Atunci când nu e cazul de căsătorie, cea care visează fasole sau care mănâncă fasole verde, va avea o bucurie. În tradiţia persană, a mânca fasole uscată, în vis, e prevestire de ceartă.” Pe pagina Bonduelle, fasolea este denumită „damă mondială”, referindu-se, evident, la faptul că se cultivă peste tot în lume.

„Se consideră că fasolea are peste 8000 de ani. Este una dintre cele «trei surori» ale bucătăriei Americii Precolumbiene, împreună cu porumbul şi dovleacul. Aztecii cultivau «ayacolt», adică fasolea împreună cu porumbul pe care aceştia îl utilizau pe post de par pentru a se căţăra. Astăzi fasolea este una dintre sursele de bază de albumine vegetale din lume. Se întâlneşte în bucătăriile tuturor popoarelor. Există 30 000 de soiuri de fasole, din care se cultivă peste 500.” Fasolea se găseşte în stare sălbatică în zonele tropicale ale Asiei şi Americii. Păstaia conţine de obicei câteva seminţe, cam la fel cu cea cultivată. Prin urmare, fasolea are dreptul să se „fasolească” şi odată cu ea şi noi, oamenii! Ne putem fasoli, o dată, de două ori, dar nu e indicat să luăm locul celebrei legumionoase!

Cu bine şi cu bucurie.

Pușa Roth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *