Fiziologia gustului: Istoria cozonacului

istoria cozonacului aluat feluri de cozonac in istorie

Vorbeam zilele astea cu buna mea prietenă Brânduşa Tămaş, directorul Editurii Ars Longa din Iaşi, vorbeam, vă imaginaţi, despre cozonaci, amintindu-ne de copilărie, de cuptoarele cu lemne, de bucuria Crăciunului. Îmi spunea cu o oarecare nostalgie că-şi aduce aminte de cozonacii făcuţi de bunica şi de mama ei, cozonaci care creşteau ca aceia din poveste, să nu spunem ca aceia dintr-o anume reclamă. Sigur, şi eu, dar şi ea, am hotărât că vom păstra tradiţia şi anul acesta, cu cozonaci făcuţi de mâinile noastre, care, chiar dacă nu vor fi precum cei din copilărie, vor aduce în casă miros de sărbătoare. Nu întâmplător v-am povestit discuţia cu distinsa doamnă, fiindcă voi apela la istorie pentru a afla când şi unde a apărut cozonacul.

aluatLa originea acestei prăjituri ca şi a tuturor prăjiturilor cu aluat este pâinea. Tehnicile de dospire şi coacere au evoluat în funcţie şi de evoluţia gustului, iar ceea ce era la origine o variantă de pâine, a ajuns să fie o prăjitură deosebită, numită cozonac. Pâinile romane, cele care erau îmbogăţite cu ouă şi unt, aveau probabil consistenţa cozonacilor de azi.

Cercetările au descoperit o formă de cozonac la unele comunităţi neolitice. De fapt erau doar nişte grăunţe sfărâmate, înmuiate şi coapte pe o piatră caldă. Acest „aluat” este un precursor al pâinii nedospite, iar forma lui modernă sunt biscuiţii sau turtele de ovăz.

Egiptenii au fost primii care au considerat gătitul o artă. Au inventat şi dezvoltat metode cozonac tava cuptorsigure de a găti şi au construit şi primele forme de cuptoare, unde se prepara o mare varietate de pâine. Dovezile găsite demonstrează că fiecare fel de pâine se servea diferit în timpul mesei. Multe erau îndulcite cu miere şi erau considerate deserturi. Deşi există multe dovezi ale procesului gătitului, dovezi care se pot observa în picturile din morminte, deşi se ştiu ingredientele folosite, din ofrandele găsite tot în morminte, este imposibil să aflăm vreodată ce gust aveau acele pâini dulci. Grecii aveau o formă de cozonac cu brânză sau un altul îndulcit cu miere şi presărat cu nuci strivite. Acest tort-cozonac se numea „plakous”, de la forma sa plată.

cozonac cu mac floarea soarelui

Chrysippus din Tyana a menţionat, conform surselor, o reţetă de cozonac cu nuci şi miere pe care, tot el menţionează, l-a gustat în Creta. Se mai aminteşte de o altă varietate mai grea, tot plată, care se numea „satura”. Romanii au diversificat această prăjitură adăugând stafide şi nuci sau alte fructe uscate, creând două varietăţi de cozonac numite „libum” şi „placenta”. Libum era un cozonăcel ce se oferea numai ca ofrandă făcută zeilor. Mai târziu au apărut variante mai mari care erau consumate şi de oameni, nu numai de zei. O alta ofrandă specială era „placenta”, o formă mai elaborată, un cozonac cu brânză, la care s-au adăugat pe rând, în timp, stafide, alune, seminţe de rodie şi care se servea obligatoriu cu vin dulce. În Evul Mediu, brutarii europeni găteau foarte des cozonaci cu fructe uscate şi turtă dulce pentru că ţineau mai mult timp. Bineînţeles ca atunci cozonacul nu era atât de pufos şi de aceea era considerat mai bun uscat. În Anglia secolului al XIV-lea, Chaucer*) menţionează, în Povestiri din Canterbury**), cozonaci imenşi făcuţi pentru ocazii speciale. Unul dintre cozonaci, de forma unui tort, fusese făcut din 13 kilograme de făină şi conţinea unt, smântână, ouă, mirodenii, stafide şi miere.

marie antoinette

Marie Antoinette

Marie Antoinette a rămas în memoria oamenilor prin fraza pe care a rostit-o atunci când i s-a spus că oamenii nu au nici măcar pâine pe masă, din cauza sărăciei. Viitoarea regină Franţei ar fi rostit: „Să mănânce cozonac, dacă nu au pâine.” Documentele nu confirmă această sintagmă şi, implicit, atitudinea reginei. Din păcate, la acea vreme cuvântul cozonac nu se referea la acest desert, pe care francezii îl numesc „le gateau”. Termenul folosit pentru cozonacul propriu-zis era „la brioche”, o pastă pe bază de apă şi făină. În limba franceză, termenul care la noi a devenit cozonac, se referea la o metodă de gătire. La sfârşitul zilei, brutarul aduna resturile de pe formele folosite sau din cuptor şi le scotea afară pentru a fi mâncate de cerşetorii şi măturătorii străzilor care mai treceau pe acolo. Aceste resturi erau numite „cozonacul” săracului.

brioche

Brioche

Mrs. Mary Eales, o cunoscută autoare de cărţi de bucate din Marea Britanie, a scris în 1718, ca cozonacirecomandare, ca acest preparat să fie copt în forme lungi şi mai subţiri. De atunci datează forma clasică de cozonac.

Specialiştii în gastronomie sunt aproape cu toţii de acord că reţeta de cozonac, asa cum o cunoaştem noi astăzi, a fost consacrată în secolul al XIX-lea de europeni.

Tradiţia românească spune că dacă ai cozonac pe masă înseamnă că sărbătoreşti.

Pentru a păstra tradiţia, dar şi pentru bucuria sărbătorii, am să fac cozonac după reţeta casei. Vă urez Crăciun fericit !

Pușa Roth

*) Geoffrey Chaucer (cca. 1343, Londra– 25 octombrie 1400, Westminster) este unul dintre cei mai valoroși poeți englezi ai secolului al XIV-lea, „ultimul poet al Evului Mediu și primul poet al noilor timpuri”. John Dryden, scriitor englez din secolul al XVII-lea, l-a numit pe Chaucer „părintele poeziei engleze”. Chaucer a fost întemeietorul noii limbi literare și creatorul unei versificații care a constituit baza dezvoltării ulterioare a poeziei engleze.

**) Din punct de vedere al construcției, Povestirile din Canterbury amintesc de Decameronul lui Boccaccio. Ca și opera scriitorului italian, cartea lui Chaucer cuprinde o colecție de povestiri și nuvele istorisite de diferite persoane, în timpul unui pelerinaj pornit de la hanul „Tabard Inn” din Southwark spre catedrala din Canterbury, unde se păstrează relicvele sfântului Thomas Becket. Pentru a face călătoria mai plăcută, hangiul propune ca fiecare dintre pelerini să spună două povești pe drumul spre Canterbury și două la întoarcere. Acela a cărui povestire va fi socotită cea mai bună va primi la întoarcere o cină pe socoteala celorlalți. În Prolog și povestiri (peste 18.000 de versuri), Chaucer prezintă un tablou al vieții sociale din Anglia secolului al XIV-lea, în același timp înmănunchează toate genurile literaturii medievale: romanul cavaleresc, legendele bisericești, fabliaux-urile, bestiariile, predicile moralizatoare, alegoria.

Vezi și:

Fiziologia gustului: Oda sarmalei

5 comentarii la „Fiziologia gustului: Istoria cozonacului”

  1. Draga Pusa,pentru o mai lesnica documentare, adusa in hemiciclul bucatariei romanesti traditionale, iti recomand cartea de retete a lui Simona(Simona Lazar)aparuta in 2007, cu 6o de feluri autohtone de cozonac. Daca nu acum , poate altadata; nu ma indoiesc de buna ta credinta. Profit de ocazie pentru a-ti dori un An Nou Fericit si Armonios cu lumea dn care facem parte in viata si dupa viata. Valentin

    1. Dragul meu prieten, eu nu am dat reţete, ci doar o istorie a cozonacului. Am să citesc şi cartea Simonei când o s-o cumpăr. Lesnicioasa documentare este doar o figură de stil, chiar şi pentru o scurta istorie. Vă doresc amândurora, ţie şi Simonei,Crăciun fericit, sănătate bucurii şi împliniri!

  2. Parafrazând un titlu, pot să cred că aceasta ar putea fi o istorie…sinceră a cozonacului? Sunt sigur că și în acest caz sinceritatea influenteaza in sens pozitiv gustul…

  3. Superbă călătorie în timp pe marginea acestui parfum de sărbătoare unică care hrănește nostalgii după vremurile părinților sau bunicilor. Cozonaci cu stafide aurii, cu nucă sau cu mac, crescuți în forme alungite, umpleau casa copilăriei în ajunul Crăciunului. Delicios și apetisant miros!…

    1. Mulţumesc, domnule Sergiu Cioiu, pentru această frumoasă imagine din copilărie. În fond, şi acestea sunt reperele unei vieţi de om. Am fi poate mai săraci spiritual dacă nu am duce cu noi zestrea copilăriei. Vă urez Sărbători fericite şi un An Nou cu multe realizări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *