Fiziologia gustului: Salata verde

salata verde provenienta post paste

„Există trei lucruri pe care o femeie poate să le facă din nimic: o pălărie, o salată şi o ceartă între soţi.” (Mark Twain)

Mănâncă salată verde!

De ce să mănânci salată verde.

Cum şi când să mănânci salată verde.

salata verde istoric pusa roth

Mănâncă salată verde ca să slăbeşti, ca să dormi mai bine, ca să iubeşti (se spune că e afrodisiac), ca să mănânci verde, mult, mult verde etc. Cunoaşteţi replicile, nu-i aşa? Salata verde este o regină a salatelor, încă una generoasă care te scapă de frica de a mânca mult. Poţi salata verdesă mănânci salată ca un iepure, că silueta nu va avea de suferit. Prin urmare, dacă ne aruncăm o privire, două, trei pe reţetele propuse de nutriţionişti vom remarca, doamnelor şi domnilor, că totul se învârte în jurul cuvântului salată. Dar nu despre salatele, amestecurile propuse de specialişti vom povesti astăzi, ci despre leguma verde, minunată, care este nelipsită din magazine sau din pieţe, indiferent de anotimp şi, evident, din farfuriile multora dintre noi. Eu am plantat salata astă toamnă şi acum e o frumuseţe care merită admirată şi apoi… mâncată. Salată verde, fără îngrăşăminte chimice, iar asta se observă în textura frunzei care este mai moale, mai catifelată. Dar asta e o altă poveste ce ţine de gustul fiecăruia, de posibilităţi şi interese economice. Că nu-i tot una să plantezi câteva zeci de salate, aşa, ca să fie grădina frumoasă, şi alta e să cultivi pentru a vinde.

fiziologia gustului salata verde istoric pusa roth liber sa spun

Salata (Lactuca sativa) este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor. Este foarte apreciată și consumată tot timpul anului, fiind crescută în sere, în special în cele hidroponice (pe apă). Salata verde se cultivă pe plaiurile noastre de peste o mie de ani, fiind unul dintre puţinele alimente cu gust uşor amărui din bucătăria românească, cu efect detoxifiant. Originea salatei este controverstată. Majoritatea ipotezelor susţin că la apariţia formei actuale au participat 4 specii de origine europeană: Lactuca sativa, Lactuca saligna, Lactuca serriola şi Lactuca virosa.

preparate salata verde

Dovezile istorice scrise referitoare la cultivarea salatei îşi au originea în Egiptul Antic (Keimer 1924; Harlan 1986). Aceste dovezi datează din a 4-a dinastie a Egiptului Antic (2500 î. Hr.), cu o reprezentare reală a salatei în picturile din cavouri. Picturile reprezintă o salată cu tulpinile groase şi lungi, cu frunze înguste şi ascuţite.

Salata era foarte răspândită în Grecia Antică şi Roma şi a existat într-un număr variat de forme cu frunze verzi şi roşii. Chiar dacă salata de frunze s-a cultivat cu mii de ani în urmă, salata de căpăţână a fost semnalată pentru prima oară în cultură abia în secolul al XVI-lea.

În Europa de Vest şi Nord numeroase forme sunt descrise la începutul secolului al XV-lea. Acestea includ tipurile untoasă şi pe cele de căpăţână. Columb se pare că a răspândit salata în Lumea Nouă, în 1494, în cea de-a doua călătorie. Ultimul pas în răspândirea tipurilor de salată a fost făcut în 1941, cu aducerea în Europa a soiului Great Lakes, primul tip adevărat de iceberg (Iceberg este o salată foarte populară în Statele Unite ale Americii, denumirea venind de la modul în care a fost adus acest tip de salată în SUA, adică în vagoane de tren acoperite cu gheaţă. Are un aspect dens, iar textura este crocantă).

ciorba de salata verde

Salata a ajuns de asemenea în China unde a fost semnalată pentru prima dată în secolul al V-lea. Salata chinezească este de tip tulpină şi este consumată mai degrabă gătită decât în stare proaspătă. Acum ţin să vă reamintesc, doamnelor, că o ciorbă de salată merge la casa sufletului, nu de alta, dar suntem totuşi în postul Sfintelor sărbători de Paşti.

Pușa Roth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *