Flashback Festivalul Filmului European în aer liber la Bistro Chez Elvire

flashback afis

eveniment liber sa spunDouă dintre filmele grecești care au atras atenția publicului la Festivalul Filmului European sunt reluate sâmbătă și duminică, 23–24 august 2014, începând cu ora 21.30, la Bistro Chez Elvire, în curtea Institutului Francez, Bd. Dacia nr. 77, București.

Preşedinţia elenă a Uniunii Europene a fost marcată în luna mai a acestui an printr-un concert şi o gală de deschidere în culorile şi spiritul Greciei. Dintre cele trei filme grecești care au impresionat la a XVIII-a ediție a Festivalului Filmului European, September (2013) și Eterna întoarcere a lui Antonis Paraskevas (2013) au fost recunoscute prin premii și nominalizări la festivaluri de film de renume. Proiecțiile celor două filme se desfășoară și de această dată cu sprijinul Fundației Culturale Grecești din București.

September (regia Penny Panayotopoulou) este un film liniștit, precum luna septembrie: melancolic, aproape mut și plin de speranță. Ana este întristată de moartea câinelui ei, Manu, și se refugiază în familia fericită a vecinilor. Treptat nevoile ei devin excesive, iar familia de peste drum, spre deosebire de Manu, nu are nevoie de afecțiunea Anei. Filmul a fost nominalizat la Globul de cristal din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary (2013), unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Europa Centrală și de Est.

În Eterna întoarcere a lui Antonis Paraskevas (r. Elina Psykou), Antonis Paraskevas este eroul tragic al cărui sfârșit este inevitabil. Ajuns într-un hotel de pe malul mării, care este închis în perioada iernii, acesta cutreieră de unul singur împrejurimile. Însă, într-o zi, vede la programul de știri că binecunoscutul jurnalist Antonis Paraskevas este dat dispărut. Un film despre supraviețuire și nemurire, premiat la Festivalul de Film de la Salonic, în 2013, și la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, în 2012.

Festivalul Filmului European a avut loc anul acesta în perioada 9–15 mai la București și 16–18 mai la Târgu-Mureș. Festivalul a fost organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene. Ediția din acest an a adus cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animație, de lungmetraj și scurtmetraj) din 25 de țări.

Ambasador onorific al ediției din 2014 a Festivalului Filmului European a fost regizorul Adrian Sitaru.

bistro-chez-elvire

Bistro Chez Elvire

Bistro Chez Elvire, situat în grădina Institutului Francez, în vecinătatea Cinematografului Elvire Popesco, e un spațiu cultural outdoor de întâlnire destinat iubitorilor de film, de teatru, de cultură franceză și al celor care caută o alternativă la terasele aglomerate din centrul istoric al Bucureștiului. Continuând seria manifestărilor culturale de anul trecut, Chez Elvire găzduiește săptămânal proiecții de filme, piese de teatru în aer liber, târguri, pop-up shop-uri și alte eveniment speciale.

Intrarea este liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *