Franco Giannelli – pictura ca o doină de dor

franco giannelli dialog

cronica plastica liber sa spunÎn Sala de expoziţii temporare a Palatului Brukenthal din Sibiu este deschisă până în 30 august 2015 expoziția de pictură Franco Giannelli – Dialog. Vernisajul a avut loc joi, 9 iulie 2015. Expoziția poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10–18. Lunea şi prima zi de marţi din fiecare lună, închis.

Franco Giannelli

Franco Giannelli

Pictorul italian Franco Giannelli a ales ca ţară de adopţie România, de fapt unul dintre cele mai frumoase oraşe ale ei, Sibiul, fostă capitală europeană a culturii. Franco Giannelli vine din regiunea Toscana, considerată de mulţi ca una dintre cele mai frumoase părţi ale Italiei. Toscana a fost probabil regiunea în care Renaşterea italiană a avut cele mai bune rezultate. El s-a născut la Lucca, patria compozitorilor Giacomo Puccini, Luigi Boccherini, Francesco Geminiani, Alfredo Catalani. Aş dori să adaug faptul că Franco Giannelli a trăit mulți ani în lumea muzicii, iar astăzi el a ales ca reşedinţă oraşul Sanremo, oraşul muzicii şi al florilor. Artistul ale cărui lucrări se află pe simezele Muzeului Brukenthal vine dintr-un oraş înconjurat ca o fortăreaţă de vechiul zid de apărare – acum loc perfect de promenadă. Am amintit toate acestea ca să putem înţelege mai bine arta lui Franco, drumul său iniţiatic în natură, dar mai ales pasiunea sa pentru conservarea, salvarea unor patrimonii care sunt adevărate indicatoare de civilizație și cultură.

Acesta este de fapt adevăratul sens al expoziției intitulate Dialog, expoziție care îmbină pictura cu o secvență fotografică ce atrage atenţia spre mișcarea sincronică a două vieți, cea vegetală și cea umană.

Franco Giannelli A fost odata

Franco Giannelli, A fost odată

Referindu-se la arta sa, la modul său de creaţie şi de gândire, Franco mărturiseşte: „Dialoghez cu pensulele și culorile, cu elementele naturii, iar florile pe care le pictez dialoghează ca ființele umane și, în ciuda faptului că nu au ochi, gură, urechi, sunt în perfectă armonie între ele, ca și notele muzicale, dansează și insuflă acea bucurie genuină proprie autenticelor grupuri folclorice.”

De altfel, România este țara care are încă un patrimoniu, unic în Europa, a cărui originalitate este reprezentată atât prin tradiții și meșteșuguri, cât şi prin manifestări etnoculturale şi religioase tradiţionale, ca să rămânem doar la acest context sugerat şi de pictor.

franco giannelli basm

Franco Giannelli, Basm

Plecând de la adevărurile sale artistice, lucrările lui Franco Giannelli au farmecul discret, profund şi suav al naturii, surprinsă în ipostaze unice. Dacă mi-este permis, aş dori să fac o comparaţie care, poate o să vă surprindă: pictura lui Franco este precum o doină de dor, o doină în culorile vârstelor sau mai bine spus, în culorile sentimentelor. Franco vine din ţara în care portretul a fost dus la perfecţiune, însă el se înscrie într-un mod diferit, dar original, în această lume, fiindcă portretele lui nu au drept model figura umană, ci florile. Florile sale sunt personaje care intră în dialog cu ele însele, dar şi cu privitorul. Ele sunt purtătoare de mesaj, sunt prezenţe care nu pot trece neobservate, pentru că ele reprezintă un fel de axis mundi pentru artist. Natura lui Franco nu este statică, pentru că în fiecare tablou există mişcare, mişcare definită prin dialogul formelor florale, prin tuşe sigure, extrem de delicate. Aşa cum am mai spus şi cu o altă ocazie, prin culoare, artistul creează stări, nuanţe ale unui vis înflorit, forfota, rezistenţa, mişcarea ,,tiptilă”, capriciile, frământarea, raza de trandafir dar şi repausul roz. Franco Giannelli surprinde măiestrit simbioza lumii vegetale într-o metaforă a culorii, într-o revărsare de tonuri lirice. Lucirea, zăpuşeala, culorile vântului, esenţa, etericul etc. reprezintă tot atâtea dialoguri scrise sau rescrise prin tuşă de culoare. „Personajele” sale, florile, în nuanţe delicate, potenţează „melodios” lucrările artistului, aş spune eu, artist al culorii. Spaţialitatea este o altă caracteristică a lucrărilor sale, spaţii pline de culoare, pe care Franco le  echilibrează cromatic.

Franco Giannelli Culorile vantului

Franco Giannelli, Culorile vântului

Pentru a aduce un plus de informaţie despre Franco, despre arta sa, am să citez un fragment din cronica lui Eugenio Gusti, profesor asociat de literatură, cultură medievală şi renascentistă de la Vassar College (Poughkeepsie, New York): „De foarte mulți ani nu mă mai jucam în acest fel, dar întâlnirea cu culorile lui Franco Giannelli m-a adus dintr-odată înapoi în timp la acel joc atât de simplu și atât de rafinat. Înapoi la o căutare a spiritului care traversează simplitatea cu ochii întredeschiși. Tușa lui Franco este gingașă, evanescentă, aproape onirică. A observa arta sa este ca și cum ai deschide o ușă spre o lume care este departe, peste natura care încearcă să interpreteze, peste detaliul fotografic, peste particularismul realității într-o dimensiune care este senzație pură. Senzație care distilează esența, care joacă în căutarea Ființei.”

vis inflorit franco giannelli

Franco Giannelli, Vis înflorit

Prin lucrările sale, Franco Giannelli construieşte o lume de vis, visul creatorului de a se integra în natură, de a crea oaze de linişte şi pace care să ne despartă măcar câteva clipe de realitatea zgomotoasă a acestui mileniu poate prea grăbit. Dacă am spune că uleiurile pe lemn ale lui Franco sunt studii de flori în peisaj sau peisaje florale, am limita intenţiile generoase ale artistului, pentru că din aceste tablouri transpare viaţa, emoţia, visul.

Aşa cum spunea şi criticul literar Costin Tuchilă la vernisajul primei expoziţii a artistului italian în România: „Ele sunt, aș putea zice, poeme metafizice destinate ochiului – ochiului care visează, întreabă, se frământă, plutește pentru o clipă, se retrage, însă revine și se regăsește într-un orizont care îi este parcă mereu familiar dar și mereu surprinzător, un orizont, de fapt, în permanentă schimbare.”

Franco Giannelli Eteric

Franco Giannelli, Eteric

O dominantă  în pictura lui Franco este lumina, raza de soare care străbate chiar furtuna surprinsă de artist în unele dintre lucrările sale. Artistul nu are culori preferate, pentru că şi natura inspiratoare are marea ei simfonie de culori, aşa că el foloseşte în egală măsură culorile reci, culorile calde, nuanţele rafinate, creând şi în acest sens o simbioză coloristică aparte, care îl defineşte sau, mai bine zis, îl singularizează.

Iulie pictura de Franco Giannelli

Franco Giannelli, Iulie

Franco pictează pe lemn, un pas mai aproape de natură, natura care l-a inspirat şi pe care a cuprins-o în lucrările sale. Franco, „un risipitor” de nuanţe, în sensul cel mai frumos al cuvântului, „dansează într-o horă” cromatică, construind, printr-un ritm și acordaj perfect, o simfonie de culori.

Velo Franco Giannelli

Franco Giannelli, Voal 

Imaginile care s-au derulat pe monitor la vernisajul expoziției reprezintă un semnal de alarmă pentru oamenii mileniului trei care ori nu mai au grijă de natură şi o distrug cu ,,mijloace” moderne, este un semnal pentru păstrarea tradiţiilor, semn al identităţii noastre, este, în ultimă instanţă, o lecţie de cultură civică.

Pușa Roth

logo liber sa spunVezi: arhiva rubricii Cronica plastică

Arhiva categoriei Pictură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *