Galactoria 2015

festival galactoria editia 12 2015 cluj

În perioada 31 mai–7 iunie 2015, la Cluj-Napoca va avea loc a XII-a ediție a Festivalului Galactoria, organizat de Universitatea „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Teatru și Televiziune.

Galactoria 2015 este festivalul absolvenţilor Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. 

festivalul galactoria 2015

Eveniment universitar unic în România, Galactoria are ca scop, prin implicarea instituţiei de învăţământ superior, punerea în contact direct a viitorilor absolvenți cu potențiali angajatori: directori de teatre, regizori de teatru și film, critici de teatru.

Galactoria propune opt zile de evenimente culturale, vizând atât atenția specialiștilor, cât și a publicului larg. Atenţia va fi direcţionată asupra celor mai reprezentative producţii ale  specializărilor din cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune:

Spectacole de teatru – specializările Arta Actorului (linia română și linia maghiară) şi Regie

Spectacole-lectură, conferințe – specializarea Teatrologie.

cabaretul cuvintelor matei visniec studenti cluj

Imagini din spectacolul Cabaretul cuvintelor de Matei Vișniec, realizat de absolvenții clasei Actorie, Facultatea de Teatru şi Televiziune, UBB Cluj-Napoca. Fotografii de Andrei Niculescu

sigla festivalul galactoria 2015Tema ediţiei din 2015 a Galactoriei este „Metamorfoza”.

Actorul pregătit pentru spectacol, purtând semnele necesare personajului; nu este cel ce va deveni, dar nu mai este nici cel care a fost. Avem de-a face cu cel care caută mai departe de sine spre a se gasi tocmai pe sine și mai mult de atât, spre a gasi acel sine universal, acel numitor comun, acea limbă a tuturor spiritelor. Indepărtându-se de adevăr el găsește tocmai adevărul, pentru că așa cum ne învață mai toate religiile și filosofiile, este nevoie de plecare și înstrăinare pentru ca reîntoarcerea și recunoașterea să fie posibile. Spirit fluid, natură proteică prin excelență, virtuoz al metamorfozei, comediantul are apetitul eternei schimbări, al eternei curgeri. Pe apele oglinzii lui, plutesc înșiruite chipurile lui mascate. Dușman al statorniciei, actorul se înfățișează mereu altul, niciodată același. Se pierde și se regăsește, mereu altul în jocul efemer al metamorfozelor sale teatrale. O neliniște permanentă îl biciuiește și-l aleargă din urmă spre alte si alte măști.

Program Galactoria 2015

sigla festivalul galactoria 2015Obiectivele principale ale Festivalului Galactoria 2015 sunt:

• Asigurarea unui dialog cât mai direct şi cât mai deschis între absolvenţi şi potenţialii angajatori

• Prezentarea unei oferte artistice de cea mai bună calitate profesională

• Impunerea la nivel naţional a şcolii de teatru de la Cluj

• Lărgirea ofertei artistice şi culturale a festivalului

• Creşterea numărului de spectatori faţă de anii precedenţi

• Îmbogăţirea ofertei culturale clujene cu un festival teatral studenţesc la nivel profesionist

• Transformarea Galactoriei într-un brand cultural care să poată sta alături de celelalte manifestări similare din România

• Mijlocirea întâlnirii absolvenților cu personalități de prim rang din peisajul cultural românesc : David Esrig, Florin Fieroiu, Felix Alexa, Alexander Hausvater, Ada Lupu Hausvater, Alexandru Dabija, Tompa Gabor, Vlad Massaci, Cristian Pascariu

• Promovarea la scară cât mai largă a facultăţii, pentru atragerea de noi candidaţi

• Inserarea absolvenților pe piața muncii

• Intrarea în circuitul festivalelor studenţeşti internaţionale

sigla festivalul galactoria 2015Scurt istoric al Galactoriei

Galactoria este un concept dinamic, care a trecut printr-o serie de transformări de-a lungul ediţiilor precedente, şi care, astăzi, se propune ca o manifestare cultural-artistică de mare anvergură, cu o identitate proprie şi cu un profil bine definit.

Festivalul a luat naştere în anul 2004, la iniţiativa conf. univ. dr. Miklós Bács.

De-a lungul celor 11 ediţii precedente, Festivalul Galactoria și-a câștigat un binemeritat prestigiu atât în fața unui public din ce în ce mai numeros, cât şi în rândul instituţiilor de cultură din ţară, contribuind cu succes la inserarea profesională a absolvenţilor clujeni. Printre instituţiile de profil care au oferit contracte şi colaborări tinerilor noştri absolvenţi se numără: Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul de păpuși „Puck” Cluj-Napoca, Teatrul Național București, Teatrul Mic și Foarte Mic București, Teatrul de Comedie București, Compania „Passe-Partout Dan Puric”, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul „Aureliu Manea” Turda, Teatrul „I. D. Sârbu” Petroşani, Teatrul Național Timișoara, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe. Mulți dintre absolvenţii specializării Teatrologie şi-au publicat deja studiile la edituri importante, iar o parte dintre ei au fost angajaţi ca secretari literari la teatrele din ţară.

În fiecare an Galactoria a beneficiat de patronajul unei mari personalităţi din cultură. Printre numele importante prezente la Galactoria în ultimii ani se numără: dramaturgul Matei Vişniec, regizorul prof. dr. David A. Kipper (SUA), Marina Constantinescu (critic de teatru și realizator de emisiuni culturale), Cătălin Ştefănescu (realizatorul şi moderator la emisiunii Garantat 100% de la TVR), Demeter András (reprezentantul Ministerului Culturii şi Cultelor), Stephan Perdekamp și Sarah Victoria (PEM acting), Alexander Hausvater, precum și absolvenți ai FTT, care și-au câștigat o binemeritată notorietate: regizorul Radu Afrim, Andreea Gavriliu, Ștefan Lupu, Horia Suru.

Vezi și: https://www.facebook.com/galactoria?fref=ts

Videoclip

Vezi: arhiva categoriei Teatru

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *